Studieplan Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder studieplan, varianter, uttal och böjningar av studieplan

Studieplan synonym, annat ord för studieplan, vad betyder studieplan, förklaring, uttal och böjningar av studieplan.

Vad betyder och hur uttalas studieplan

Studieplan uttalas studie|plan och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av studieplan

Singular

studieplan
obestämd grundform
studieplans
obestämd genitiv
studieplanen
bestämd grundform
studieplanens
bestämd genitiv

Plural

studieplaner
obestämd grundform
studieplaners
obestämd genitiv
studieplanerna
bestämd grundform
studieplanernas
bestämd genitiv

Studieplan är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet studieplan

  1. Av näver och rot. Stockholm LTs förlag 1974 (rev. 1975, 1977) samt tills. med Gudrun Gustavsson studieplanerna Av näver och rot - Näverslöjd och Av näver och rot - Rotslöjd (1974). (källa)
  2. Visserligen angav Sturm i studieplanen Epistolæ classicæ (1565) "pietas" (fromhet), "sapientia" (vishet, sakkunskap) och "eloquentia" (vältalighet) som det trefaldiga målet. Men kristendomskunskapen blev ej bättre tillgodosedd än vid dåtidens andra skolor, och med de reala ämnenas (sakkunskapens) tillgodoseende var det så klent beställt, att varken historia, geografi eller naturvetenskap förekom på läroplanen och att matematiken, som för baccalaureatexamens skull måste upptagas, försummades helt och hållet vid gymnasiet ända till 1566 och behandlades sedan så, att Sturm själv flera gånger klagade över det dåliga resultatet. Även grekiskan fick endast en andra plats vid sidan av latinstudierna, för vilka Sturm uppställde det oupphinneliga målet, att lärjungarna slutligen skulle kunna tävla med den romerska antikens egna representanter. Redan i den lägsta klassen började latinstudiet med deklinations- och konjugationsövningar och det metodiska inlärandet av "copia verborum" (rikedom av latinska ord och fraser). Vid slutet av sjätte skolåret förfogade lärjungarna över mer än 20 000 sådana ord, fraser och sentenser. Såväl vid undervisningen som utom lektionerna tillhölls lärjungarna att tala latin, i de högre klasserna var bruket av modersmålet strängt förbjudet. Färdigheten i det latinska språket eftersträvades, ej för att lärjungarna skulle tillgodogöra sig innehållet i den romerska litteraturen, utan i de lägre klasserna var grammatiken huvudsaken, i de högre retoriken, som även teoretiskt studerades. Genom "imitatio" (efterbildning) av Cicero skulle man nå till en verklig romersk vältalighet, detta var det ideal, för vilket Sturm var villig att offra allt annat. (källa)
  3. Medicinska Föreningen Lund-Malmös första sammanträde hölls uppe i ett tornrum på Palais d'Ask den 24 oktober 1894. Som första ordförande valdes professor i anatomi, Carl Magnus Fürst. Han var onekligen mycket populär då han omvaldes 19 gånger. I stadgarna förklarades det högtidligen att MF:s uppgift var "att verka för en närmare sammanslutning mellan de studerande inom Medicinska Fakulteten". Sammanslutningen var dock från början ej bara för just studerande utan även lärare ingick, och utgjorde under lång tid ordföranden och styrelseledamöter.Av ursprungliga stadgan framgår att den stora och lilla toddydagen skall firas, samt att en festlighet skall hållas vid terminsstart. Medlemsavgiften låg nu på 1:50 kronor per termin. Toddydagen har skiftat något i karaktär under tidens gång, men går i grund ut på att nyblivna medicine-studerande i mars äter en förfriskande frukost och säljer den anrika tidningen, med innehåll av skiftande karaktär, döpt Toddybladet. Förutom detta har föreningen dock haft en rad aktiviteter av annan karaktär, så som till exempel idrottsaktiviteter, där man 1935 blev av med sin tennisbana, som fick lämna utrymme för parkeringsplats.MF började dock tidigt att även arbeta med studentfackliga frågor, och har sedan dess samverkat och arbetat ihop med fakulteten för att skapa en bättre utbildning. Redan 1902 planerade MF studieplanen tillsammans med fakultens medarbetare, och 1929 bildades en kommitté för att tillgodose att utbildningen sköttes ordentligt. Under 1950-talet bildades föregångaren till dagens MUR, vid namn MSR (Medicinska StudieRådet) som var en subgrupp till MF med ansvar för utbildningsbevakning. Denna togs sedan upp i Lunds studentkår, och skildes därmed från sina kamrater i MF. Återföreningen skedde först vid bildandet av studentkåren MF 1996. Under en lång tid arbetade också Medicinska Föreningen med att tillgodose vikarierande provinisialläkare åt Svea Rikes mer avlägsna hörn. En bostadsförmedling i Malmö bedrevs och lottning till placeringar med kö sköttes. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.