Åkdon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åkdon, varianter, uttal och böjningar av åkdon

Åkdon synonym, annat ord för åkdon, vad betyder åkdon, förklaring, uttal och böjningar av åkdon.

Synonymer till åkdon

Andra språk

Åkdon på Engelska

  • Way of transportation

Hur används ordet åkdon

  1. Flamskvävnader har använts till dynor för stolar, bänkar och åkdon hos förmöget folk, företrädesvis i södra Sverige. Inslagen plockas in och skapar mjuka konturlinjer men samtidigt skarpa övergångar mellan färgerna. Vävningen utförs ofta i en särskild flamskvävstol i stående läge, med en lodrät varp som kan rullas nedåt, men i Blekinge har liggande varp brukats. För mindre flamskvävnader kan en enklare vävram användas i horisontellt läge. (källa)
  2. Schäs (franska och engelska chaise, stol) var från början ett ensitsigt, tvåhjuligt åkdon draget av en häst, senare även benämning på ett mindre fyrhjuligt fordon för två eller fyra hästar. Schäsen hade då två framåtvända säten och kunde ha en kur. Schäsen användes ofta för befordran av post, "postschäs". (källa)
  3. Fartyget hade endast ett däck. Under detta fanns (enligt annons i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 22 oktober 1834): "försedt med 2:ne stora hyttor, hvardera för 4 Personer, och med 4 mindre, hvardera för 2 Personer. Uti matsalen blifva hängsängar för 8 Personer. För öfrigt emottagas och Däck-passagerare, och kunna äfven några åkdon berymmas." Liggplatser fanns alltså för 24 passagerare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.