Farkost Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder farkost, varianter, uttal och böjningar av farkost

Farkost synonym, annat ord för farkost, vad betyder farkost, förklaring, uttal och böjningar av farkost.

Synonymer till farkost

Vad betyder och hur uttalas farkost

Farkost uttalas far|kost och är ett substantiv -en -er.

Farkost betyder:

Ordformer av farkost

Singular

farkost
obestämd grundform
farkosts
obestämd genitiv
farkosten
bestämd grundform
farkostens
bestämd genitiv

Plural

farkoster
obestämd grundform
farkosters
obestämd genitiv
farkosterna
bestämd grundform
farkosternas
bestämd genitiv

Farkost är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Farkost på Engelska

  • craft, vessel, ship - spaceship

Hur används ordet farkost

  1. Ett fartyg är en farkost som kan transportera personer eller gods på vatten. (källa)
  2. Att flytta en farkost med ett eller flera hjul kräver på jämnt underlag inte lika stort arbete som när en släde dras för hand över bar mark. Ett hjul kan dessutom ha en styrande funktion som hos järnvägshjul eller flänshjul. (källa)
  3. Hängflygning (eller drakflygning) är en flygsport som är besläktad med skärmflygning och segelflygning. Den utförs med hjälp av en farkost bestående av en vinge tillverkad i aluminium och textil vari piloten sitter fastspänd med hjälp av en sele och styr genom att flytta den egna kroppsvikten i förhållande till vingen, så kallad tyngdpunktsstyrning. Start och landning sker till fots. Vissa piloter tävlar professionellt medan de flesta har flygningen som hobby. Hängglidaren med utrustning har under 1900-talets andra hälft utvecklats från enkla hängglidare lämpliga för att glida utför mindre backar och kullar till betydligt mera avancerade med bekväma selar och mycket lättmanövrerade vingar med kapacitet för flygning på hög höjd under tiotals timmar och över mycket långa sträckor (rekordet är idag ca 700 km). (källa)
  4. Kanot är ett samlingsnamn för olika mindre, smala vattenfarkoster som vanligen drivs framåt med hjälp av muskelkraft och paddel, men även segel förekommer på vissa typer. En kanot är en spetsgattad farkost med både för- och akterstäv. Kanoten kan antingen vara helt öppen utan däck eller vara försett ett däck med en eller flera sittbrunnar. (källa)
  5. En seglande farkost kryssar när den på sicksack-kurs tar sig fram mot vinden. Kryssen består av två moment, bidevindssegling och stagvändning. För att minska avdriften under kryss har segelbåtar vanligen en djup köl eller ett centerbord som mothåll i vattnet. Segelsättningen är vanligen en annan på kryss än vid öppen vind. Och man måste falla av vind. (källa)
  6. Navigation eller navigering – av latinets navis, "skepp" – är konsten att navigera, det vill säga vid framförandet av en farkost kunna bestämma position, kurs och fart samt planera sin rutt. (källa)
  7. Last (transport) – alla föremål på en farkost eller dragdjur som inte används till dess framdrivning. (källa)
  8. Loggbok – anteckningsbok för ett fartyg eller annan farkost. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.