Acetyl Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder acetyl, varianter, uttal och böjningar av acetyl

Acetyl synonym, annat ord för acetyl, vad betyder acetyl, förklaring, uttal och böjningar av acetyl.

Vad betyder och hur uttalas acetyl

Acetyl uttalas acet|yl [-y´l] och är ett substantiv -en.

Acetyl betyder:

Ordformer av acetyl

Singular

acetyl
obestämd grundform
acetyls
obestämd genitiv
acetylen
bestämd grundform
acetylens
bestämd genitiv

Acetyl är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet acetyl

  1. Denna reaktionen katalyseras av enzymet pyruvatkarboxylas som aktiveras vid ett överskott av Acetyl-koenzym A. (källa)
  2. Salicylsyra (2-hydroxibensoesyra, C6H4(OH)COOH) är en aromatisk karboxylsyra som är besläktad med acetylsalicylsyra. Dess salter och estrar kallas salicylater. (källa)
  3. Sjukdomsmekanismen bakom beriberi är att tiaminet ingår i ämnet tiaminpyrofosfat, som är ett viktigt kosubstrat i pyruvatdehydrogenaskomplexet. Detta enzymkomplex katalyserar omvandlingen av pyruvat till acetyl-CoA. Pyruvat är en nedbrytningsprodukt i metabolismen av glukos ur blodsockret. Nedbrytningen av glukos till pyruvat ger bara en liten mängd energi, största delen av energin från socker kommer när pyruvatet omvandlas till acetyl-CoA och går in i citronsyracykeln. (källa)
  4. Acetyl eller acetylgrupp är en funktionell grupp som kan ingå i organiska föreningar. Den består av en karbonylgrupp som binder en metylgrupp. Den andra fria bindningen hos karbonylgruppen kan användas för att binda till något annat ämne: om detta är en väteatom fås en acetaldehyd (etanal), om det är en kolvätegrupp fås en keton. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.