Aftonmåltid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aftonmåltid, varianter, uttal och böjningar av aftonmåltid

Aftonmåltid synonym, annat ord för aftonmåltid, vad betyder aftonmåltid, förklaring, uttal och böjningar av aftonmåltid.

Vad betyder och hur uttalas aftonmåltid

Aftonmåltid uttalas afton|mål|tid och är ett substantiv.

Ordformer av aftonmåltid

Singular

aftonmåltid
obestämd grundform
aftonmåltids
obestämd genitiv
aftonmåltiden
bestämd grundform
aftonmåltidens
bestämd genitiv

Plural

aftonmåltider
obestämd grundform
aftonmåltiders
obestämd genitiv
aftonmåltiderna
bestämd grundform
aftonmåltidernas
bestämd genitiv

Aftonmåltid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Aftonmåltid på Engelska

  • supper

Hur används ordet aftonmåltid

  1. Efter aftongudstjänsten, återkom kungen till löpgravarna vid sjutiden. Han gick till den gamla linjen för att bättre kunna övervaka arbetet med den nya linjen. Mellan klockan åtta och nio kom taffeltäckaren Johan Hultman till löpgravarna för att servera aftonmåltid till kungen. Karl XII hade låtit bord och stolar utplaceras i löpgraven för att underlätta måltiden och det fanns till och med en säng i löpgraven, ifall kungen ville ta en stunds vila. För att kunna överblicka arbetet bättre, klättrade kungen upp på bröstvärnet genom att sparka in fötterna i lerväggen och sätta armarna på toppen av bröstvärnet. Under honom stod Maigret, generalmajor Philip Bogislaus von Schwerin, generaladjutant Johan von Kaulbars, gardeskapten Knut Posse, fortifikationskapten Philip Schultz och generaladjutant André Sicre. Efter en stund kom Carlberg till kungen. Kring klockan halv tio på kvällen blev Karl XII skjuten av en kula i den vänstra tinningen med utgångshål genom den högra. Skottet var direkt dödande. Omedelbart utbrast Kaulbars: "Herre Jesus" och Schwerin grep Carlberg om armen. En bår hämtades och kungen täcktes av soldatkappor och André Sicre täckte kungens ansikte med sin hatt och peruk. Sicre tog själv kungens genomskjutna hatt. Det kungliga liket fördes till Tistedalen av Carlberg och tolv omedvetna bårbärare. I en brant backe halkade bärarna och soldatkapporna samt peruken föll av. Carlberg fick kungen över sig och bårbärarna kände igen liket. Carlberg sade till dem att inte avslöja händelsen för någon. Klockan ett på natten kom båren fram till Tistedalen och lades ned på bygatan. Schultz, Carlberg, en tjänare och en livvakt förde båren till ett hus, kallat "Kungshuset". Liket fördes in i huset, där von Schwerin och livmedikus Melchior Neumann fanns. På kvällen den 4 december lades kungen i en furukista och två dagar senare startade hemmarschen mot Sverige. (källa)
  2. Bland hennes roller fanns titelrollen i Semiramis av Voltaire, där hon fick mycket beröm för sitt "majestät", titelrollerna i Athalie, Drottning Christina (1790), och rollen som Amalia i Världsförakt och ånger, fru Ferval i Den förtroliga aftonmåltiden och Susanna i Figaros bröllop (1799). Hon var verksam på Dramaten fram till 1808-09 års spelår. (källa)
  3. Johan Ulfström blev dubbad till riddare av Vasa-orden av kung Gustav III på Strömsholms slott. Som ytterligare bevis på sin uppskattning skänkte han 13.000 Riksdaler specie ur sin handkassa och såg till att även statskassan hjälpte till med 27.000 Riksdaler specie. Gustav III:s invingningsresa från Skantzen till Strömsholm kan också belysas från ett annat håll. Det var en representationsresa för kungen och något av ett storslaget PR-jippo för bygden. Kanalbolaget var i stort behov av kapital och pengarna som kungen skänkte kan knappast bara ha varit för att visa uppskattning. De behövdes mer än väl. Sommaren 1787 hade kanalbygget pågått i tio år. Då var 16 av de planerade slussarna klara. Det blev dags för Gustav III att besiktiga och samtidigt inviga sträckan mellan Semla vid Fagersta ner till Skantzen i Hallstahammar. Kungen kom på besök och det ordnades med fest i bygden. Vid Skantzen intogs en aftonmåltid, men Gustav III kände sig nog frusen och längtade till Strömsholms slott för att där intaga "nattkvarter och få torra kläder". Kungen verkade mycket nöjd med vad han hade sett. Innan han reste från Skanzen till Strömsholm höll han ett tal till Johan Ulfström. I sitt tal förklarade han sitt "nådiga och synnerliga välbehag, ej mindre öfwer arbetens anläggning och godhet, än deras prydnad". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.