Aktiekapital Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aktiekapital, varianter, uttal och böjningar av aktiekapital

Aktiekapital synonym, annat ord för aktiekapital, vad betyder aktiekapital, förklaring, uttal och böjningar av aktiekapital.

Vad betyder och hur uttalas aktiekapital

Aktiekapital uttalas aktie|kap|it|al och är ett substantiv.

Ordformer av aktiekapital

Singular

aktiekapital
obestämd grundform
aktiekapitals
obestämd genitiv
aktiekapitalet
bestämd grundform
aktiekapitalets
bestämd genitiv

Plural

aktiekapital
obestämd grundform
aktiekapitals
obestämd genitiv
aktiekapitalen
bestämd grundform
aktiekapitalens
bestämd genitiv

Aktiekapital är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet aktiekapital

  1. En nyemission är när ett bolag ger ut nya aktier. Ett aktiebolag som har 1 000 utestående aktier kan till exempel besluta att nyemittera 100 000 aktier och därefter ha 1 100 000 utestående aktier. Kvotvärdet per aktie är samma som tidigare, men aktiekapitalet ökar eftersom det finns fler utestående aktier. Det vanligaste vid en nyemission är att man tar in extra kapital förutom aktiekapitalet. Detta hamnar då i den s.k överkursfonden, som kan användas för att täcka upp kommande förluster under till exempel en uppbyggnadsfas. (källa)
  2. Skandinaviska Eternit AB i Lomma grundat år 1906 med ett aktiekapital av 300.000:- började tillverka Eternit i Sverige på licens år 1907. Fram till mitten av år 1912 hade fabriken sålt 400.000 kvadratmeter takplattor.. Men först 1930 i samband med Stockholmsutställningen och funktionalismen fick eterniten sitt stora genombrott. År 1907 började produktionen av den vanliga släta 4mm tjocka takplattan. År 1925 började produktionen av den korrugerade takplattan, benämnd P8. Denna var i produktion fram till år 1977. Efter andra världskriget ökade efterfrågan starkt. År 1944 började företaget Svenska Invarit AB i Köping att tillverka asbestcement, först korrugerade takplattor, därefter även färgade väggplattor. (källa)
  3. Sverige har tillåtit utländska bolag att under vissa förutsättningar idka verksamhet i landet utan att bilda dotterbolag sedan den 1 januari 1956. Numera regleras sådan näringsverksamhet som bedrivs i Sverige av utländska företag i lag (1992:160) om utländska filialer m.m. (nedan kallad "LUF"). LUF definierar en filial som ett "avdelningskontor med självständig förvaltning". Ett och samma företag får bara ha en filial i Sverige, men detta hindrar naturligtvis inte en filial från att ha kontor och driva verksamhet på flera orter i landet. Det hindrar inte heller ett utländskt bolag från att ha både filial och dotterbolag. Filialen är inte en separat juridisk person utan en del av det utländska företaget. Filialen saknar eget aktiekapital, och dess tillgångar och skulder är en del av det utländska företagets förmögenhetsmassa. Således svarar det utländska företaget, utan begränsning till de tillgångar som finns i Sverige, med hela sin förmögenhet för de förpliktelser som ingåtts eller uppstått för filialen. (källa)
  4. Begreppet finansiering i mer specifik bemärkelse syftar vanligen på hur stater, företag, organisationer eller individer och hushåll skaffar kapital för att genomdriva projekt, till exempel att bygga en ny järnväg, utveckla en ny produkt eller köpa en bostad. Två vanliga finansieringsformer, särskilt för aktiebolag, är lån och aktiekapital. Stater kan även skaffa finansiering genom att trycka pengar eller höja skatterna, vilket är bakgrunden till varför stater (via centralbanker) ibland kallas 'Lender of Last Resort' (ung. långivare i sista instans), en engelsk term som är etablerad i svenskan, även i publikationer av Riksbanken. För mer information, se finansmarknad. (källa)
  5. Fondemission är en utdelning av ett företags vinst i form av nya aktier (eller omvärderade aktier) till nuvarande ägare. Jämför med aktieutdelning. Fritt eget kapital omformas då till bundet eget kapital i form av aktiekapital. (källa)
  6. Finansiering handlar om hur ett företag eller en annan organisation kan anskaffa och förränta kapital genom att uppta aktiekapital från företagets aktieägare och lån från kreditgivare samt hur detta används i företagets verksamhet för att anskaffa, producera och försälja varor och tjänster. Ekonomistyrning är ett besläktat område som handlar om hur företaget skall kunna ha en sådan effektiv kapitalanvändning som möjligt, inte minst genom att upprätta och följa upp ekonomiska planer, även kallat för budgetering. (källa)
  7. En aktie är en andel i ett aktiebolag, som motsvarar en kapitalinsats från ägaren, och som bildar bolagets aktiekapital. En aktie är i grunden en rätt till bolagets tillgångar och resultat sedan bolagets fordringsägare fått sitt. (källa)
  8. Jämför med aktiekapital. (källa)
  9. 1848 års lag gällde i knappt 50 år och ersattes av lag om aktiebolag den 28 juni 1895. Denna lag var mer påverkad av tysk rätt än fransk och innebar en övergång till ett klart normativsystem. I lagen upptogs ett antal regler om hur bolag skulle bildas och vad bolagsordningen skulle innehålla. Vidare innehöll lagen bland annat föreskrifter om inbetalning, ökning och nedsättning av aktiekapitalet, om reservfond, vinstutdelning, bolagsstämma, styrelse och firmateckning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.