Aktivum Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aktivum, varianter, uttal och böjningar av aktivum

Aktivum synonym, annat ord för aktivum, vad betyder aktivum, förklaring, uttal och böjningar av aktivum.

Vad betyder och hur uttalas aktivum

Aktivum uttalas akt|iv|um [ak´t-] och är ett substantiv aktivet aktiver.

Aktivum betyder:

Ordformer av aktivum

Singular

aktivum
obestämd grundform
aktivums
obestämd genitiv
aktivet
bestämd grundform
aktivets
bestämd genitiv

Plural

aktiver
obestämd grundform
aktivers
obestämd genitiv
aktiverna
bestämd grundform
aktivernas
bestämd genitiv

Aktivum är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet aktivum

  1. De flesta svenska verb slutar i infinitiv (aktivum) på trycksvagt -a. Presens konjunktiv av dessa verb bildas genom att a:et byts ut mot ett e: leva → leve. För övriga svenska verb, vilka slutar på tryckstark vokal, används ingen ändelse, till exempel "Ske din vilja" (verbets e tillhör här stammen). (källa)
  2. Passivum (passiv diates, passiv form) är en morfologisk diates (ibland kallat verbgenus), det vill säga en böjningsform hos verb som markerar subjektets roll i satsen. Passivum markerar att subjektet är föremålet för handlingen i satsen, till skillnad från exempelvis aktivum, där subjektet utgör den handlande. (källa)
  3. Aktivum (aktiv diates, aktiv form) är en morfologisk diates (ibland kallat verbgenus), det vill säga en böjningsform hos verb som markerar subjektets roll i satsen. Aktivum markerar att subjektet är den handlande i satsen (det vill säga är aktivt), till skillnad från exempelvis passivum, där subjektet utgör föremålet för handlingen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.