Alkemi Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder alkemi, varianter, uttal och böjningar av alkemi

Alkemi synonym, annat ord för alkemi, vad betyder alkemi, förklaring, uttal och böjningar av alkemi.

Vad betyder och hur uttalas alkemi

Alkemi uttalas al|kemi [-çemi´] och är ett substantiv -n.

Alkemi betyder:

Ordformer av alkemi

Singular

alkemi
obestämd grundform
alkemis
obestämd genitiv
alkemin
bestämd grundform
alkemins
bestämd genitiv

Alkemi är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Alkemi på Engelska

  • alchemy - a science aiming to achieve the transformation of base metals into gold

Hur används ordet alkemi

  1. Adept (av latin: adeptus, som ernått något), var under medeltiden en person som föregav sig ha funnit De vises sten, alltså en mästare i alkemi och guldmakare. (källa)
  2. Inom såväl nyandlighet och teosofi som alkemi och vissa folks naturreligioner (till exempel bland nordamerikanska indianer) förekommer begreppet hermafrodit eller androgyn som centralt begrepp. Detta i såväl beskrivningen av Skapargudens väsen som tidigare hermafrodita faser i mänsklighetens utveckling före uppdelningen i två separata kön för drygt 18 miljoner år sedan eller målet för mänsklighetens framtida utveckling till individuellt fullkomnande. Även i beskrivningen av könstillhörigheten hos vissa utomjordiska civilisationer, vissa änglar och gudar används detta begrepp. Inom alkemin används det främst symboliskt för sammansmältning av olika klassiska element i strävan efter personlig fullkomlighets-utveckling eller "De vises sten" (även i samband med planeternas krafter, då Hermes motsvarar det romerska namnet Merkurius och Afrodite motsvarar Venus). (källa)
  3. På senare år har ett flertal specialiserade discipliner vuxit fram. Exempel på sådana är neurokemi (utforskandet av nervsystemets kemi), miljökemi (studiet av kemiska processer i naturen) och materialkemi (studiet av olika material). (källa)
  4. I alkemi används månen som symbol för silver. (källa)
  5. Astrologi spelade en central roll inom magi och alkemi under antiken och långt in i modern tid. Man har under lång tid använt sig av solens och stjärnornas plats på himlen för att tolka det som sker på Jorden. Speciellt solen har dyrkats i närpå alla religioner och filosofier världen över. Man kopplar konceptet "Gud" till tidigare Soldyrkan. (källa)
  6. I den följande listan upptas även några latinska benämningar, som man kan finna i äldre litteratur, särskilt alkemi-relaterad sådan. (källa)
  7. Ordet vitriol har inom alkemi och frimureri även använts som akronym för Visita Interiora Terra Rectificando Invenies Occultum Lapidem (Besök jordens inre och genom rening skall du finna den gömda stenen). (källa)
  8. Om stammen skadas så sipprar det fram en blodröd harts, drakblod, som inom naturmedicin och alkemi varit prisat för sina magiska krafter. Drakblod är helt verkningslöst mot sjukdomar men såldes ändå på svenska apotek en bit in på 1900-talet. Detta harts används även till att färga marmor, och en viss typ av fernissa som används till fioler. (källa)
  9. Alkemi (arabiska الكمياء al-kimia, 'kemin') kallas den äldre tidens vetenskap som var förstadium, en protovetenskap, ur vilket den moderna vetenskapliga kemin växte fram. Bland de äldsta bevarade skrifterna om alkemi finns Stockholmpapyrusen och Leiden X papyrusen. De som höll på med alkemi kallades "alkemister". I dag betraktas alkemi som en pseudovetenskap, och praktiseras inte av några meriterade kemister, men förekommer i esoteriska kretsar, samt som symbolspråk inom till exempel den teoretiska psykologin. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.