Alm Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder alm, varianter, uttal och böjningar av alm

Alm synonym, annat ord för alm, vad betyder alm, förklaring, uttal och böjningar av alm.

Vad betyder och hur uttalas alm

Alm uttalas alm och är ett substantiv -en -ar.

Alm betyder:

Ordformer av alm

Singular

alm
obestämd grundform
alms
obestämd genitiv
almen
bestämd grundform
almens
bestämd genitiv

Plural

almar
obestämd grundform
almars
obestämd genitiv
almarna
bestämd grundform
almarnas
bestämd genitiv

Alm är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Alm på Engelska

  • elm - the tree Ulmus glabra

Hur används ordet alm

  1. Almstriden var en sammandrabbning mellan demonstranter och polis som utspelade sig natten till den 12 maj 1971 i Kungsträdgården i Stockholm. Demonstranterna hade samlats under natten för att stoppa fällandet av 13 hundraåriga almträd, som skulle sågas ner i samband med byggandet av en uppgång med biljetthall, butik och toaletter till station Kungsträdgården vid "Blå linjen" i Stockholms tunnelbana. (källa)
  2. Almsjuka är en svampsjukdom som angriper almar. Sjukdomen orsakas av svampen Ophiostoma ulmi. Ophiostoma ulmi är en blånadssvamp  som först beskrevs av Christine Johanna Buisman, och fick sitt nu gällande namn av John Axel Nannfeldt 1934. Ophiostoma ulmi ingår i släktet Ophiostoma, och familjen Ophiostomataceae.  . (källa)
  3. Ann-Katrin farväl (Per Alm/Cornelis Vreeswijk) – 5:36. (källa)
  4. Roger Reculver Constable (född cirka 1905/15 - död ???) är en av de genomgående karaktärerna i Simon Ravens romansvit Alms for Oblivion. Han förekommer eller är omnämnd i åtta av de tio romanerna i sviten. Hans vidare öden skildrar Raven även i romansviten The First-Born of Egypt. (källa)
  5. Vanliga arter att plantera som vårdträd är lind, alm, ask och lönn. Men det förekommer också så kallade "bärande träd", oxel, rönn, kastanj, valnöt och ek. Även björk förekommer, i synnerhet norr om den biologiska norrlandsgränsen som skär genom Svealand. I Skånsk folktro kan en storvuxen fläderbuske ha betraktas som ett slags vårdträd som inte fick "störas" genom att man hällde ut hett vatten eller tömde pottan i dess närhet. Mera ovanligt är att ett fruktträd betraktas som vårdträd. Flera borgerliga släkter har tagit namn efter träd de minns från sin hemgård , till exempel släkterna Almén, Linnaeus, Lindelius och Tiliander. (källa)
  6. Den mörkbruna fruktkroppen har en vågig struktur, liknande människoörat. Den sticker ut från stammen på värdväxten (i Sverige vanligtvis fläder eller alm) och har en konvex, finhårig yta. Fruktköttet är ofta genomborrat av något som kan likna blodådror. Undersidan är i början gråaktig, men blir senare köttfärgad eller brun. Ovansidan är dock alltid mörkare. Judasörats fruktkött är segt och elastiskt, brosk- eller geléaktigt, men skrumpnar snabbt ihop vid torkning och blir benhårt. Doften har ofta inslag av mögel eller jord, men smaken är mild. Sporpulvret är vitt. Svampen är mycket frost- och köldtålig och kan grävas fram ur snön. (källa)
  7. Barkbröd var en förr, under missväxtår och hungersnöd i bland annat Nordens fattigare trakter, ofta bakad brödsort, som vanligen bestod av en blandning av barkmjöl av tall, men även av björk, alm, lind med flera, samt råg- och/eller vetemjöl. I vissa trakter blandades bark i mjölet även under helt normala skördebetingelser. (källa)
  8. Ulrika, född tvilling 1736-08-31 i Jämshögs socken. Gift 1763-10-25 med fänriken vid Västgötadals regemente Jakob Ludvig Chorman, född 1729-01-05, död 1805-07-05. Pehr Estenberg (1772-1848), arkitekt och professor. Carl Christian Estenberg (1807-1868). Känd som förebild till prästen Karl Artur Ekenstedt i Selma Lagerlöfs roman om Charlotte Löwensköld. Gift 1840 med Kerstin Larsdotter, dotter till Lars Matsson Näsvis och Anna Persdotter. År 1864 hade han på bokauktion i Stockholm försålt familjearkivet, se ovan. Christian, född 1841-07-20. Folkskollärarexamen. Lärare vid folkskolan i Älvdalens socken, Kopparbergs län 1872. Död Älvdalens socken, Kopparbergs län 1879-10-10. Gift 1866-06-17 i Älvdalens socken med Grund Anna Andersdotter, född 1846-05-11 i Väsa i Älvdalens socken, dotter av hemmansägaren Grund Anders Ersson och Anna Mattsdotter. Carl Fredrik, född 1868-12-16 i Väsa. Hemmansägare i Väsa. Gift i Väsa 1891-07-26 med Svens Margit Andersdotter, född 1869-11-16 i Väsa, dotter av hemmansägaren Sven Anders Ersson och Grund Anna Ersdotter. Karl Edmund, född 1891-07-06 i Väsa i Älvdalens församling Kopparbergs län (enligt pastor i Älvdalen). Lantbrukare, huvudman för släkten i Älvdalen. Gift 1932-06-04 i Älvdalens förs, Kopparbergs län med Maria Kristina Alm, född 1908-01-04 i Älvdalens förs, Kopparbergs län. Dotter av jordbrukaren, före detta soldaten Anders Svensson Alm o Margit Andersdotter. Karl Rikard Estenberg, släktens huvudman i Garberg, och en av 545 huvudmän för adeln i Sverige. (källa)
  9. I Sverige används ofta stilbegreppet Karl Johanstil synonymt med svenskt empir. Begreppet kommer efter Sveriges dåvarande kung Karl XIV Johan (kronprins- och regeringstid 1810–1844). De första stegen mot en förenkling av nyklassicismen, en nedtoning av färgskalan och införandet av mahogny och mässingslister, gör sitt inträde redan på 1790-talet, men brukar i Sverige klassas som en del av den sengustavianska stilen. Man för in empirens dekorationsdetaljer men behåller den gustavianska stilens ljusa färger och enkla former. De dåliga relationerna med Frankrike försenade stilens fullständiga genombrott, som kom först i samband med Karl XIV Johans val till tronföljare. På 1820-talet övergår Karl Johanstilen i en stil som mer påminner om Biedermeierstilen, med ljusa träslag som björk och alm, med svärtade detaljer och benbeslag, även om mahognyn fortsätter vara populär. Som Karl Johanstilens främste möbelsnickare räknas Lorentz Wilhelm Lundelius. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.