Anda Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder anda, varianter, uttal och böjningar av anda

Anda synonym, annat ord för anda, vad betyder anda, förklaring, uttal och böjningar av anda.

Synonym till anda

Vad betyder och hur uttalas anda

Anda uttalas anda och är ett substantiv -n.

Anda betyder:

Ordformer av anda

Singular

anda
obestämd grundform
andas
obestämd genitiv
andan
bestämd grundform
andans
bestämd genitivÖvriga former andanom i vissa uttryck

Anda är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Anda på Engelska

  • breath, atmosphere - cheerful atmosphere
  • spirit - meaning, purpose, in the spirit of the law, as envisaged by the Penal Code

Hur används ordet anda

  1. Många av dessa första ornitologer var jägare med småkalibriga gevär, snaror och nät. De skrev ner sina iakttagelser och ritade av fåglarna. Många gjorde det för att dra lärdom av hur jakten kunde förenklas, vilka fåglar som var goda att äta och dylikt. Inom ornitologin var jägaren och vetenskapsmannen inte sällan en och samma individ under hela 1700-talet. Vetenskapliga texter om fåglar skrevs på Latin, men mot slutet av 1700-talets andra hälft började också en ny sorts enkla populärzoologiska handböcker ges ut i Europa. Böcker som man lätt skulle få med sig på jaktturen. Dessa böcker blev senare populära även bland dem som, utan jaktvapen, begav sig ut i skog och mark för att i Rousseaus anda njuta av naturen. (källa)
  2. Det var under en debatt om den nya straffrätten i den franska nationalförsamlingen 1789 som doktor Joseph Guillotin under inflytande av upplysningstidens humanitära anda föreslog att alla som dömdes till dödsstraff skulle få samma straff: avrättning genom halshuggning utförd med en enkel maskin och utan föregående tortyr. Dödsstraffet tog sig vid denna tidpunkt många olika former: dömda adelsmän avrättades relativt smärtfritt genom halshuggning med svärd eller yxa medan de lägre klasserna avrättades genom mer plågsamma metoder så som hängning, rådbråkning eller genom att brännas på bål. Även de som halshöggs för hand kunde få lida då bödeln inte alltid träffade rätt och ibland var tvungen att hacka av den dömdes huvud från kroppen. Det var dock inte förrän 1791 som nationalförsamlingen beslutade att alla som avrättades skulle halshuggas enligt förslaget. Kirurgen Antoine Louis och en tysk hantverkare bosatt i Paris vid namn Tobias Schmidt konstruerade ett avrättningsinstrument som benämndes guillotine. De två kom efter experiment på djur och människolik fram till att ett diagonalt blad skar av huvudet bättre än ett rakt som mer eller mindre krossade nacken istället. I april 1792 avrättades den första människan med giljotin, rånaren Nicolas-Jacques Pelletier. 1793 skedde den mest berömda giljotineringen genom avrättningen av Ludvig XVI, Frankrikes kung. Under revolutionens skräckvälde avrättades många inbillade och verkliga fiender till den franska regimen med giljotin. Vid skräckväldets höjdpunkt arrangerade man också massarkebuseringar, ibland med kanon. (Giljotinering var en för långsam metod för massavrättningar.). (källa)
  3. Termen kan även användas om den klassiska grekiska kulturens anda och imitation av klassisk grekisk stil i moderna konstverk. (källa)
  4. Svastikan påträffades under de arkeologiska utgrävningarna av det historiska Troja på 1870-talet. Här kom den – i romantikens anda – att på lösa grunder kopplas samman med de så kallade arierna, ett folk från det nuvarande Iran, som ett specifikt indoeuropeiskt tecken. Det framkastades en rad teorier om svastikans betydelser. Enligt vissa skulle den vara en tursymbol, andra vill koppla den till asatron och förfram tankar på svastikan som symbol för såväl Oden som Tor. Man förde även fram tolkningar av svastikan som en solsymbol besläktad med bronsålderns solkors. (källa)
  5. Melodisk hardcore är en subgenre till hardcore punk med en stark betoning på sångmelodin. Förutom i hardcore härstammar stilen från punkrock och alternativrock och brukar definieras genom snabba trumslag, komplexa gitarriff samt melodisk sång omväxlande med återkommande skriksång. Musikstilen utvecklades ursprungligen inom hardcorescenen i Los Angeles, med bandet Descendents som en betydelsefull initiativtagare. Bad Religion, från San Fernando Valley, skapade musik i samma anda, vilket kommer till uttryck i deras klassiska album How Could Hell Be Any Worse? från 1981. Den kännetecknas av att musiken är snabb, ofta med taktbyten liknande dem i vanlig hardcore, med distade gitarrer som spelar melodiösa slingor samt sång som omväxlande skriks och sjungs. Betydelsefulla band inom genren är Rise Against, Strike Anywhere, A Wilhelm Scream, No Trigger, Kid Dynamite med flera. Om man snarare än att räkna detta som en genre i sig, ser det som ett sätt att skilja hardcore med rensång och melodiösa inslag från övrig hardecore, kan man även räkna in någorlunda melodiska Youth Crew-band som exempelvis Gorilla Biscuits, 7 Seconds, Uniform Choice och Turning Point. Stilen var någorlunda populär under 1990-talet, med fortsättning in på 2000-talet. (källa)
  6. Bakgrunden till utmärkningen kan spåras till muslimska länder under 800-talet då judar och kristna måste ha en speciell markering på klädseln enligt order från abbasiderna. Motsvarande fenomen kom till Europa på 1000-talet och gällde då för icke-kristna personer. Fjärde laterankonciliet 1215 påbjöd att judar och muslimer i katolska länder skulle diskrimineras och ha en speciell klädselmarkering så att otillåtet umgänge med dem av "falsk tro" skulle hindras. På vissa håll skedde detta med en gul symbol. 1781 såg Josef II av Österrike till att större religionsfrihet infördes med Toleranspatentet (likt Toleransediktet) och denna utmärkning avskaffades i lag, och andra länder följde efter i upplysningstidens anda. (källa)
  7. Klimatlära är teorin om hur klimatet inverkar på samhällslivet. Klimatläran blev särskilt känd genom den franske filosofen Charles-Louis de Secondat Montesquieus teorier om hur olika nationers karaktär, deras organisation och ekonomier påverkas av deras klimat. Före Montesquieu gjorde den antike grekiske historikern Herodotos och den arabiske historikern Ibn Khaldun iakttagelser på samma tema. Först på 1700-talet genom Montesquieu utvecklades en teori. I boken Om lagarnas anda från 1748 påstod Montesquieu att värme och kyla har en avgörande betydelse för samhällsandan. Montesquieu ansåg att värme gör människor benägna att underkasta sig, medan köld gör människor inbunda. Samhällsandan bestäms dock inte uteslutande av klimatet, ansåg Montesquieu. Lagarna, religionen och regeringens politik har också betydelse. (källa)
  8. Aasens arbete kan efteråt ses som en del av den nationalromantiska rörelsen i flera länder i Europa. Några år tidigare hade Per Christian Asbjørnsen och Jørgen Moe genomkorsat delvis samma bygder i arbetet med att nedteckna sagorna till samlingarna Norske folkeeventyr. Ungefär samtidigt med Aasens vandringar rodde och löpte Elias Lönnrot Finland runt på spaning efter grundstommen till nationaleposet Kalevala. I Estland arbetade Friedrich Reinhold Kreutzwald med en estnisk motsvarighet, Kalevipoeg, och i Riga samlade något senare Krišjānis Barons folkminnen i Johann Gottfried Herders anda. Franz Liszt skrev bl.a. ungerska rapsodier med folkmusikinslag och i Schweiz kom alphornet till heders igen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.