Anklagelsepunkt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder anklagelsepunkt, varianter, uttal och böjningar av anklagelsepunkt

Anklagelsepunkt synonym, annat ord för anklagelsepunkt, vad betyder anklagelsepunkt, förklaring, uttal och böjningar av anklagelsepunkt.

Vad betyder och hur uttalas anklagelsepunkt

Anklagelsepunkt uttalas an|klag|else|punkt och är ett substantiv.

Ordformer av anklagelsepunkt

Singular

anklagelsepunkt
obestämd grundform
anklagelsepunkts
obestämd genitiv
anklagelsepunkten
bestämd grundform
anklagelsepunktens
bestämd genitiv

Plural

anklagelsepunkter
obestämd grundform
anklagelsepunkters
obestämd genitiv
anklagelsepunkterna
bestämd grundform
anklagelsepunkternas
bestämd genitiv

Anklagelsepunkt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet anklagelsepunkt

  1. Det finns en gammal uppfattning om att det var "kloka gummor" som ofta föll offer för häxprocesserna på 1600-talet, men detta tycks inte vara sant. Däremot straffades de ofta under anklagelsepunkten "vidskepelse". En vanlig åtalspunkt mot sådana naturläkare var "Eder och sabbatsbrott". (källa)
  2. Hertig Karl agerade själv åklagare och hade 25 anklagelsepunkter och han lär under rättegången ha rutit "De äro förstockade av högfärd. Sjutusand djävlar haver jag lovat dem, och det skall jag hålla. Jag lovade dem fyra månaders uppskov med domen, och nu stå de här efter ett och ett halvt år ännu med friska lemmar!". (källa)
  3. Det egentliga regeringsorganet skulle nu vara riksrådet, som kunde rösta ned kungen. Till en början stämde denna teori någorlunda med praktiken då Arvid Horn under nära två decennier kunde leda Sverige som kanslipresident och stundom även lantmarskalk, men 1738 hittade det nyligen organiserade och i riksdagen dominanta hattpartiet ett sätt att avskeda misshagliga rådsherrar. Denna form av parlamentarism skulle egentligen omöjliggjorts genom att ämbetsmän bara fick avsättas genom laga dom, men man fann en lösning i licentiering, en sorts juridisk handläggning, där ansvar för vad som formellt ansågs vara underlåtenhet eller tjänstefel utkrävdes. Anklagelsepunkterna kunde vara bland annat misstolkande av regeringsformen, eller att de råd som givits, ej motsvarade "rikets oumgängeliga välfärd". Det nya statsskickets huvudurkund blev kallad regeringsform och ämbetsverkens organisation grundlagsfästes till skydd mot alla ingrepp. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.