Antidemokratisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder antidemokratisk, varianter, uttal och böjningar av antidemokratisk

Antidemokratisk synonym, annat ord för antidemokratisk, vad betyder antidemokratisk, förklaring, uttal och böjningar av antidemokratisk.

Vad betyder och hur uttalas antidemokratisk

Antidemokratisk uttalas anti|demo|krat|isk [-a´t- äv. an´t-] och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av antidemokratisk

Böjning (i positiv) antidemokratisk en ~ + subst. antidemokratiskt ett ~ + subst. antidemokratiska den/det/de ~ + subst. antidemokratiske den ~ + mask. subst.

Antidemokratisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet antidemokratisk

  1. Den norske statsvetaren Öyvind Österud har pekat på att det tyska nazistpartiet i sitt uppbyggnadsskede var "småborgerligt och antimodernistiskt" och innehade en betydande "tvetydighet i förhållande till traditionell auktoritet". Det ville "återupprätta en traditionell idyll, mot upprivande konflikter och klasskamp, men ersatte samtidigt traditionella eliter med ett nytt karismatiskt ledarskap, blev aggressivt krigsdyrkande i maktposition, och använde våldsmedel mot inre fiender" och "löftet om att återupprätta en balanserad förindustriell samhällsordning blev aggressivt antidemokratiskt". (källa)
  2. Spöknippet var en tidskrift och organ för Sveriges Fascistiska Kamporganisation, (S.F.K.O. men ibland förkortad K.O.), och därför nära knuten till Sveriges Fascistiska Folkparti (S.F.F.), eftersom Konrad Hallgren var drivande för dess skapelse. Det var en auktoritär, antidemokratisk, ultranationalistisk och fascistisk tidning. Tidningens första nummer utkom den 23 oktober 1926 och det sista den 7 maj 1930. (källa)
  3. En spridd form av politisk historierevisionism är den uppfattning som förnekar att Förintelsen under andra världskriget har inträffat, eller som förnekar att Förintelsen genomfördes på det sätt eller med den omfattning som allmänt vedertagen forskning visar. Många förintelseförnekare antyder, eller hävdar öppet, att den rådande bilden av Förintelsen är en produkt av en avsiktlig judisk konspiration i syfte att förvränga fakta. Förintelseförnekandet har därför beskrivits som en antisemitisk konspirationsteori. Historierevisionism som förnekar att Förintelsen ägt rum är förbjuden i flera europeiska stater, eftersom den ofta förespråkar, och är motiverad av en antisemitisk och antidemokratisk agenda. (källa)
  4. På Comédie-Française 1934 fick pjäsen en antidemokratisk tolkning och orsakade våldsamma demonstrationer. I Josef Stalins Moskva blev pjäsen ett propagandanummer som framställde Coriolanus som en aristokratisk folkfiende. Nazitidens vurm för pjäsen gjorde att den sedan förbjöds i Västtyskland till 1953. (källa)
  5. Beteckningen högerextremism kan specifikt syfta på åsikter som anses ligga utanför den värdegrund som ett marknadsliberalt parti eller ett konservativt parti har. I grund och botten varken respekterar eller accepterar extremisterna ett demokratiskt politiskt system eftersom de avvisar såväl vissa partier som grupper av människor med rösträtt. Man kan skilja på högerextremistiska grupper och våldsamma högerextremistiska grupper, på populistiska nationalistpartier och mer extrema högergrupper, även om gränsdragningen inte är enkel. De senare är våldsbejakande och antidemokratiska extremistgrupper med en världsbild där hat är drivkraften och våld det legitima medlet. Företrädare har varit militanta, revolutionära och utomparlamentariska grupperingar som verkar helt eller till stor del utanför den politiska demokratin och inte värdesätter dess spelregler. Högerextremism brukas i vissa sammanhang främst på personer eller grupper som förespråkar någon form av rasideologi där nazism kan vara en betydande del. Motstånd till universella värden som FN:s konvention om mänskliga rättigheter eller idén om likhet inför lagen har varit framträdande inom högerextremism. (källa)
  6. Enligt Säkerhetspolisen och BRÅ:s gemensamma rapport Våldsam politisk extremism – Antidemokratiska grupperingar på yttersta höger- och vänsterkanten från 2009, där man analyserat antalet brott inom dessa grupper under en tioårsperiod, har 1 409 personer varit skäligen misstänkta för 9 329 brott under perioden. 2 432 bedöms politiskt motiverade och 734 av dessa har lett till fällande dom eller annan lagföring. De två grupperingarna har begått ungefär häften var av de politiskt motiverade brotten. Det vanligaste brottet inom den högerextrema vit makt-miljön är hets mot folkgrupp, det vanligaste inom den autonoma vänstern är brott mot allmän ordning. (källa)
  7. Under 1900-talet förfinades denna föreställning om frihet ytterligare. Bland annat blev skillnaden mellan negativ och positiv frihet viktig. De som förespråkade negativ frihet höll fast vid 1800-talets antidemokratiska föreställning. Frihet, menade de, handlar om frånvaron av yttre hinder, som exempelvis tvång och förbud. De som i stället förespråkade positiv frihet menade att vissa hinder inte är externa från människan. En människa kan till exempel vara ofri om hon saknar tillräckliga förmågor och medel att nyttja sin personliga sfär så som hon vill. Därför, menade dessa tänkare, behöver människan förses med sådant hon behöver för att vara fri: pengar, utbildning, och så vidare. Även socialister anslöt sig till den liberala frihetskampen. De utvecklade frihetsbegreppet till att inte bara handla om statens roll och funktion. Frihet, menade socialisterna, måste även gälla ekonomin. Ekonomiska maktcentra, som till exempel arbetsgivare och monopol, hindrar människan från att leva så som hon egentligen hade önskat. Därför måste sådana maktcentra motarbetas för att människan ska frigöras. (källa)
  8. På senare år har Aschberg engagerat sig politiskt i invandringsfrågan. I Expressen har han bland annat uppmanat människor att inte rösta på Sverigedemokraterna med motiveringen "en röst på SD är en röst på brottslingar". Robert Aschberg är också styrelseledamot för tidskriften Expo, som skriver om ämnen som främlingsfientlighet och homofobi. Enligt Aschberg startades Expo "för att få stopp på våldet och de antidemokratiska krafterna". För sitt engagemang i invandringsfrågan har han även mottagit ett stipendium från stiftelsen Artister mot nazister. (källa)
  9. Molin gav uttryck för en uttalad Tysklandsvänlighet under första världskriget bland annat som en av författarna till den omdebatterade Aktivistboken. Hans fortsatt tyskvänliga personliga politiska utveckling under 1920- och 1930-talet har givit honom ett mindre gott eftermäle. Famöst är i sammanhanget hans föredrag inför studentföreningen Heimdal i Uppsala i november 1934, vilket senare återgavs i Svenska Dagbladet, där han bland annat jämställde sina ultrakonservativa och antidemokratiska ideal med den nazistiska diktaturen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.