Arbetsbrist Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetsbrist, varianter, uttal och böjningar av arbetsbrist

Arbetsbrist synonym, annat ord för arbetsbrist, vad betyder arbetsbrist, förklaring, uttal och böjningar av arbetsbrist.

Vad betyder och hur uttalas arbetsbrist

Arbetsbrist uttalas arbets|brist och är ett substantiv.

Ordformer av arbetsbrist

Singular

arbetsbrist
obestämd grundform
arbetsbrists
obestämd genitiv
arbetsbristen
bestämd grundform
arbetsbristens
bestämd genitiv

Arbetsbrist är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet arbetsbrist

  1. Ansökan om tjänstledighet kan inte utgöra grund för uppsägning eller avsked, men om arbetsgivaren följer turordningsreglerna är det möjligt att bli uppsagd under pågående tjänstledighet på grund av arbetsbrist. (källa)
  2. Korttidsarbete är en reglering av arbetstid för att möta tillfällig arbetsbrist hos ett företag, som ett alternativ till uppsägning. Det finns olika system för korttidsarbete, där offentlig sektor i vissa fall betalar ut ersättning för löneminskningen. (källa)
  3. Trygghetsavtal är ett avtal på arbetsmarknaden mellan olika arbetsgivarorganisationer och fackförbund för att underlätta vid uppsägningar (normalt enbart uppsägningar på grund av arbetsbrist) genom att finansiera olika typer av omställningsåtgärder. De olika avtalen administreras av olika partssammansatta organ. (källa)
  4. En uppsägning från arbetstagarens sida behöver inte motiveras eller vara skriftlig, medan en uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara skriftlig och sakligt grundad. Den sakliga grunden är antingen arbetsbrist eller personliga skäl, och skall anges skriftligt om arbetstagaren begär det (§8). Uppsägning av personliga skäl innebär att den anställde på något sätt har misskött sin anställning men får inte basera sig på händelser som arbetsgivaren har känt till längre bak i tiden än två månader. (källa)
  5. Enligt 7 § LAS får en tillsvidareanställd inte sägas upp utan saklig grund. Saklig grund för uppsägning kan föreligga i två situationer, antingen vid arbetsbrist (t.ex. att det saknas arbetsuppgifter eller uppdrag, att företaget saknar pengar eller att verksamheten på annat sätt skall omorganiseras) eller av personliga skäl (misskötsel av olika slag). En anställd som missköter sig grovt kan också avskedas enligt 18 § LAS. I regel är uppsägning av personliga skäl möjlig först efter fullgjord omplaceringsutredning och eventuella omplaceringsförsök. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.