Arbetsrätt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arbetsrätt, varianter, uttal och böjningar av arbetsrätt

Arbetsrätt synonym, annat ord för arbetsrätt, vad betyder arbetsrätt, förklaring, uttal och böjningar av arbetsrätt.

Vad betyder och hur uttalas arbetsrätt

Arbetsrätt uttalas arbets|rätt och är ett substantiv.

Ordformer av arbetsrätt

Singular

arbetsrätt
obestämd grundform
arbetsrätts
obestämd genitiv
arbetsrätten
bestämd grundform
arbetsrättens
bestämd genitiv

Arbetsrätt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet arbetsrätt

  1. Civilrätten är mycket omfattande. Till civilrättens underavdelningar hör bland annat arbetsrätt, associationsrätt, obligationsrätt, familjerätt, allmän fastighetsrätt (den speciella fastighetsrätten är i huvudsak offentlig rätt), försäkringsrätt, sakrätt, avtalsrätt och immaterialrätt. Den gemensamma kärnan utgörs av avtals- och skadeståndsrätten, eftersom enskilda träder i ett rättsförhållande till varandra genom att sluta avtal eller genom att utanför avtalsförhållanden skada varandra. (källa)
  2. Arbetsrättsligt är rast i många länder ett obetalt uppehåll i arbetet, medan paus är ett kortare uppehåll på betald arbetstid. Lagstiftningar om arbetsrätt innehåller regler om raster, deras längd, förläggning med mera. Det är skillnad på rast och paus, men de är båda viktiga för en bra arbetsmiljö. Med rast menas ett längre avbrott, till exempel en lunchrast. Under rasten får man fritt förfoga över sin tid och kan lämna arbetsplatsen. Rasten räknas inte som arbetstid. (källa)
  3. Uppsägning är ett begrepp använt inom arbetsrätt och avtalsrätt, innebärande att ena parten i ett avtalsförhållande avser att genom uppsägning få avtalsförhållandet att upphöra. (källa)
  4. Varsel om uppsägning – ett begrepp inom svensk arbetsrätt. (källa)
  5. Ett anställningsavtal eller arbetsavtal är en överenskommelse mellan arbetsgivare (köpare av arbetskraft) och arbetstagare (säljare av arbetskraft) som sker vid anställning. Ett anställningsavtal kan vara skriftligt eller muntligt till sin karaktär. Parternas avtalsrätt begränsas av lagstiftning (arbetsrätt) och kollektivavtal (som gjorts upp mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer). (källa)
  6. Arbetsrätt, den del av lagstiftningen som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.