Asa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder asa, varianter, uttal och böjningar av asa

Asa synonym, annat ord för asa, vad betyder asa, förklaring, uttal och böjningar av asa.

Vad betyder och hur uttalas asa

Asa uttalas asa och är ett verb -de.

Asa betyder:

Ordformer av asa

Aktiv

asa
infinitiv
asar
presens
asade
preteritum
asat
supinum
asande
presens particip
asa
imperativ

Perfekt particip

asad en
~ + subst.
asat ett
~ + subst.
asade den/det/de
~ + subst.

Asa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet asa

  1. Acetylsalicylsyra (förkortat ASA) är ett läkemedel med smärtstillande, febernedsättande, antiinflammatorisk och trombocytaggregationshämmande effekt. ASA tillhör läkemedelsgruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). (källa)
  2. Asar (fornvästnordiska æsir, singularis maskulinum áss) är ett av tre gudasläkten i nordisk mytologi, där de övriga är vaner och alver. Termen "asar" användes som en samlingsbeteckning för det manliga gudakollektivet, medan gudinnorna tillhörande samma familj kallades asynjor. (källa)
  3. Magnecyl var ett svenskt varumärke för acetylsalicylsyra-baserat läkemedel som numera ägs av amerikanska McNeil. Namnet är bildat från de två huvudbeståndsdelarna: magnesiumhydroxid som tillsats för att motverka de magbiverkningar som den aktiva ingrediensen acetylsalicylsyra annars kan ge. Inom sjukvården förkortas det verksamma ämnet ASA, från "acetylsalicylic acid". (källa)
  4. Vanligtvis tas på en akutmottagning ett batteri med blodprover som standard vid buksmärtor dessa innefattar: Na, K, Kreatinin, Hb, Lpk, ASAT, ALAT, ALP, Bilirubin, P-amylas, P-Glukos, CRP. (källa)
  5. Även i Norden var mjöd en gudadryck. Oden stal det så kallade suttungamjödet från jättar och gav det till asar och män som förstår sig på att skalda. Högst upp på världsträdet Yggdrasil går geten Heidrun ur vars spenar det rinner mjöd som dricks av fallna kämpar i Valhall. (källa)
  6. Den brittiske historikern Asa Briggs menar att det myntats under andra världskriget av den engelske ärkebiskopen William Temple, där welfare state (svenska: välfärdsstat) användes som motsats till warfare state (svenska: krigsstat) i form av Nazityskland. Den österrikisk-brittiske nationalekonomen Friedrich von Hayek menar dock att det äldre tyska begreppet Wohlfahrtsstaat är det ursprungliga. Klart är dock att idéerna som sådana vuxit fram i Preussen under andra halvan av 1800-talet. (källa)
  7. Trombocythämmare hindrar att trombocyter aggregerar (ansamlas) och perorala antikoagulantia hindrar att blodet levrar sig. Exempel på trombocythämmare som används i Sverige är acetylsalicylsyra (ASA) (ex. Trombyl) och klopidogrel (ex. Plavix). Exempel på perorala antikoagulantia är vitamin K-antagonister (AVK) som warfarin (Waran), direkt trombinhämmande medel som dabigatran (Pradaxa) (som är en av flera nya orala antikoagulantia, NOAK), samt direktverkande faktor Xa-hämmare som rivaroxaban (Xarelto) (NOAK) och apixaban (Eliquis) (NOAK). (källa)
  8. Under folkvandringstiden, efter Roms fall, vällde de germanska folken in över den europeiska kontinenten. De hade inte undgått påverkan från medelhavskulturerna men sin gamla tro tog de med sig och med dem spred den sig över Europa. Omkring år 500–750 ersattes denna tro gradvis av kristendomen i anglosaxarnas England och merovingernas Frankrike, och liksom senare i Skandinavien verkade de båda trossystemen parallellt med varandra under den tiden. Under denna period, alltså strax innan vikingatiden inletts, hade asatron sin största utbredning: Samma eller likartade gudar dyrkades över hela norra och västra Europa. Dock försökte aldrig anhängarna till asatron att omvända de kristna och det var dömt att bli en tidsfråga innan de konverterade till kristendomen. I Norden dröjde kristnandet dock omkring 500 år längre än på kontinenten: Först kristnades Norge (900–1000), sedan Island (år 1000, enligt sagorna genom ett alltingsbeslut), Danmark, och sist Sverige av alla germanska områden, även om kristnandet framskred i olika takt i olika delar av länderna. Att nordborna blev kristna tolkas som ett tecken på deras integrering i det europeiska värdesystemet: även om den personliga övertygelsen lät vänta på sig underlättade det handeln att låta döpa sig. (källa)
  9. Runslingan är en profilerad och rundögd drake med trubbnos, som är fjättrad till sin egen svans med en boja och ornamentiken går i Ringerikestil. Texten börjar vid drakens huvud och löper motsols, så att runornas bas hamnar utåt. Ristaren använder svensk runrad från 1000-talet. Hans disposition är slarvig, många runor står utanför slingan. Han behåller N före T. S-runan förekommer både rätt- och spegelvänt. Han använder U-runan för ljudet o (i Thorulf), vilket är karakteristiskt för äldre ristningar. Stenen är rest av två syskon för att hedra sin fader, även modern Asa står omnämnd. Underlaug är troligen samma kvinna vars namn finns med på stenen Sö 280 vid Strängnäs domkyrka. Den från runor översatta texten lyder enligt inskriften nedan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.