Avgiftsfri Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avgiftsfri, varianter, uttal och böjningar av avgiftsfri

Avgiftsfri synonym, annat ord för avgiftsfri, vad betyder avgiftsfri, förklaring, uttal och böjningar av avgiftsfri.

Synonym till avgiftsfri

Vad betyder och hur uttalas avgiftsfri

Avgiftsfri uttalas av|gifts|fri och är ett adjektiv.

Ordformer av avgiftsfri

Böjning (i positiv) avgiftsfri en ~ + subst. avgiftsfritt ett ~ + subst. avgiftsfria den/det/de ~ + subst.

Avgiftsfri är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet avgiftsfri

  1. En gymnasieskola (i vardagligt tal gymnasium) är en avgiftsfri och frivillig sekundärutbildning i Sverige för ungdomar som har gått ut grundskolan. För dem som passerat tonåren finns gymnasieutbildning inom ramen för kommunal vuxenutbildning. (källa)
  2. Förskoleklass, tidigare årskurs 0, sexårsgrupp eller sexårsverksamhet, var mellan 1998-2018 namnet på en frivillig skolform i Sverige. Från hösten 2018 är den obligatorisk. Bestämmelserna om förskoleklassen regleras i skollagen och läroplanen LGR11. Från och med det år ett barn fyller sex år är kommunen skyldig att erbjuda plats i förskoleklass. Barn kan börja från fem års ålder. Förskoleklassen är avgiftsfri och omfattar minst 525 timmar under ett läsår. (källa)
  3. Den finska förskolan, som i Sverige motsvaras av förskoleklass, riktar sig till barn som nästa läsår skall börja skolan och ordnas under skolåret. Förskolan är frivillig, men de flesta barn deltar. För barn som bedöms ha svårt att klara läroplikten kan förskolan vara obligatorisk. Ansvaret för förskolan ligger på kommunen, men också en del privata daghem ordnar förskola, i samråd med kommunen. I motsats till dagvården är förskolan, inklusive lunch och eventuell skolskjuts, avgiftsfri. I en del kommuner lyder förskolan under skolnämnd och skoladministration medan dagvården lyder under socialnämnd och socialadministration. (källa)
  4. Kundparkeringar i anslutning till varuhus och andra butiker, särskilt utanför städernas centrum, saknar ofta parkeringsautomater och brukar istället erbjuda avgiftsfri men tidsbegränsad parkering. Ibland krävs biljett eller P-skiva för eventuell kontroll. (källa)
  5. På vissa parkeringsplatser tillåts avgiftsfri parkering vid användandet av en parkeringsskiva, kort p-skiva. För att kunna använda en p-skiva måste detta vara angiven på en tilläggskylt som visar den avgiftsfria parkeringstidens totala längd. P-skivan måste ha rätt utseende enligt parkeringsplatsens regler. (källa)
  6. En parkeringsskiva (kortform: p-skiva) eller parkeringsbricka är en anordning som används för att visa bilens ankomsttid på en avgiftsfri parkeringsplats. För att kunna använda en parkeringsskiva måste detta vara angiven på en tilläggskylt som visar den avgiftsfria parkeringstidens totala längd. (källa)
  7. Enligt skollagen från 2010 är kommunerna skyldiga att servera avgiftsfri mat till elever på grundskolan (men inte i gymnasieskolan), men några mer specificerade krav än att den ska vara näringsriktig finns inte och kvaliteten på maten kan variera kraftigt mellan olika skolor och kommuner. (källa)
  8. I Sverige är utbildning inom förskoleklass och grundskola, samt liknande skolformer, avgiftsfri. Skolan skall också hålla eleven med utbildningsmaterial. Skolor får dock ta ut smärre kostnader i samband med exempelvis skolutflykter, såsom färdbiljetter och entrékostnader vid museibesök. För gymnasieskolan gäller i huvudsak samma regler, men det är tillåtet att kräva att eleverna ska hålla sig själva med enstaka hjälpmedel, vilket innebär att eleverna får stå för kostnaden för detta. (källa)
  9. För Svenska kyrkans medlemmar är en begravningsgudstjänst i svenskkyrklig ordning avgiftsfri vad gäller präst, kyrkomusiker samt kyrkorum eller kapell. Sång eller musik av solist kan dock vara en kostnad utöver det som ingår. Gudstjänsten planeras gemensamt av präst och dödsbo. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.