Avgrund Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avgrund, varianter, uttal och böjningar av avgrund

Avgrund synonym, annat ord för avgrund, vad betyder avgrund, förklaring, uttal och böjningar av avgrund.

Synonym till avgrund

Vad betyder och hur uttalas avgrund

Avgrund uttalas av|grund och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av avgrund

Singular

avgrund
obestämd grundform
avgrunds
obestämd genitiv
avgrunden
bestämd grundform
avgrundens
bestämd genitiv

Plural

avgrunder
obestämd grundform
avgrunders
obestämd genitiv
avgrunderna
bestämd grundform
avgrundernas
bestämd genitiv

Avgrund är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Avgrund på Engelska

  • chasm, precipice, abyss

Hur används ordet avgrund

  1. I nordisk mytologi representerar Ginnungagap ("den magiska avgrunden") den ursprungliga intighet ur vilket allting senare föddes. Ur Ginnungagap föddes först Muspelhem och därefter Nifelhem "den mörka världen". I den mytologiska beskrivningen låg Nifelhem i norr där frost rådde och de kalla floderna, Elivágar flöt fram. I söder fanns Muspelshem med gnistrande flammor. Här föddes urjätten Ymer och urkon Audhumla. När hettan från Muspelhem mötte rimfrosten från Niflhem i Ginnungagap uppstod urjätten Ymer. När gudarna Oden, Vile och Ve ("raseri", "vilja och "helgedom") skapade världen av Ymers kropp. (källa)
  2. brant, smal avgrund mellan två klippor Helms klyfta – en fiktiv plats i J.R.R. Tolkiens universum Midgård. (källa)
  3. Det är där som vi befinner oss. Det enda som kan få en människa att ta sig ur denna avgrund är "minnet" av det den en gång skådade och den stränga askes som får den inre blicken att klarna och på nytt vända sig mot den klara och obefläckade del av själen som genom Sinnet skådar alltings källa ("minnet" är ett platonskt koncept som Plotinus anammar). (källa)
  4. Ronja föds en åsknatt i en rövarborg på en klippa långt in i skogen. Vildvittror kretsar kring borgen och Lovis sjunger för att få födseln att gå lättare. Mattis är väldigt stolt över sin nyfödda dotter och visar upp henne för de tolv rövarna som skålar och prisar den nyfödda. Samma natt slår blixten ner och delar Mattisborgen i två delar med en avgrund, Helvetesgapet, emellan. (källa)
  5. Det finns en saga av Selma Lagerlöf som heter Bortbytingen i boken Troll och människor som handlar om en kvinna som fick en bortbyting, men som inte klarar av att behandla trollungen illa, utan försöker göra det så bra som möjligt för honom, trots att alla är emot det, däribland maken. Maken vill till exempel kasta den ned i en avgrund, och låtsas inför makan att det varit en olycka. Han kastar in bortbytingen i deras brinnande hus, efter att makan försökt att få ut den, men hon springer tillbaka in och hämtar den. Till slut bestämmer sig bonden för att överge sin maka, han säger att hon måste välja mellan honom och trollbarnet. Även om kvinnan älskar sin make, och det plågar henne att han lämnar henne, kan hon inte offra barnet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.