Avla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avla, varianter, uttal och böjningar av avla

Avla synonym, annat ord för avla, vad betyder avla, förklaring, uttal och böjningar av avla.

Synonym till avla

Vad betyder och hur uttalas avla

Avla uttalas avla och är ett verb -de.

Avla betyder:

Ordformer av avla

Aktiv

avla
infinitiv
avlar
presens
avlade
preteritum
avlat
supinum
avlande
presens particip
avla
imperativ

Passiv

avlas
infinitiv
avlas
presens
avlades
preteritum
avlats
supinum

Perfekt particip

avlad en
~ + subst.
avlat ett
~ + subst.
avlade den/det/de
~ + subst.

Avla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Avla på Engelska

  • beget, breed, engender - produce (offspring), sire (children)

Hur används ordet avla

  1. Omkring 1920 började man avla det gotländska utegångsfåret för att få kulliga (hornlösa) djur med en jämnt grå, lockig päls, fri från bland annat manhår. Dessa får ligger till grund för dagens gotlandsfår (pälsfår). Då hornfåren var på väg att försvinna, började man ungefär samtidigt att samla in de kvarvarande behornade djuren och så sent som på 1940-talet fanns bara ett 15-tal djur kvar. Bevarandearbete resulterade i att det gotländska hornfåret överlevde men först vid inventering 1973 kunde 63 baggar och 382 tackor räknas in på 41 besättningar. 1974 fick rasen namnet gutefår, men i folkmun på Gotland kallas den fortfarande "hornlambi" (hornfår). (källa)
  2. Hästar kan delas in i olika kategorier och framförallt blodstyper. De olika blodstyperna är kallblodshästar, varmblodshästar, halvblodshästar och fullblodshästar. Fullblodshästar och halvblodshästar räknas ofta som underkategorier till varmblodshästarna och traditionellt avlades varmblod fram genom korsningar mellan fullblodshästar och kallblodshästar. Ett halvblod har mer kallblod än fullblod, men idag avlas varmblod även fram genom korsningar mellan varandra eller till och med tillsammans med ponnyer. (källa)
  3. Användandet av hästar som riddjur för soldater i militära sammanhang är av ganska sent datum. Även om hästen använts som dragdjur eller för klövjade transporter under många tusen år, dröjde det till omkring tidig järnålder innan man lyckades avla fram hästar som var starka nog för att bära en människa någon längre sträcka. (källa)
  4. Kennel, anläggning för att föda upp hundar. Ägaren håller hund(ar) som får valpar, som senare säljs till nya, blivande hundägare. Folk anser ofta att en kennel är mer seriös om den är registrerad i Svenska Kennelklubben. Valpar säljs när de är minst åtta veckor. Tikar är dräktiga i ca 63 dagar. Kennlar kan ha olika syften och avla hundar med olika mål. För exempelvis boxerhundar så fokuserar man på att avla mot god mentalitet snarare än kroppsliga funktioner. (källa)
  5. Proletarii kallades i antikens Rom den fattigaste klassen av romerska medborgare. Beteckningen kommer sig av att den enda nytta de ansågs göra för staten var att avla barn (proles). Orden "proletärer" och "proletariat" kom i modernare tid att stå för den klass av lönearbetare som inte äger kapital i någon form (vare sig jord, maskiner eller pengar) och inte tjänar mer än att det räcker till livets nödtorft och alltså inte har någon möjlighet att spara för framtiden. (källa)
  6. Det var den tyske läkaren Alfred Ploetz som introducerade termen Rassenhygiene år 1895 i "Grunder för rashygien" (Grundlinien einer Rassenhygiene). Vid flera universitet bildades eugeniska sällskap, som hade som mål att dels studera ärftlighet, dels att sprida idéerna. Galtons eugenik brukar kallas "den positiva eugeniken" eftersom han främst fokuserade på hur man skulle avla fram genier, och han talade om vikten att gifta sig med en genetiskt lämplig person. Han var visserligen övertygad om att det även fanns negativa anlag, vilka han även studerade, men han förespråkade inte någon insats mot att dessa skulle sprida sig. (källa)
  7. Undulaten är en liten papegoja som mäter 15–22 cm. Den har graderad stjärt med mycket långa mittpennor. Buken är grön och ovansidan gul och grön med svartgul vattring (ondulering). Alla andra färgkombinationer är framavlade av människan. Könen går att urskilja på vaxhuden alldeles ovanför näbben, hos hanar är den blå eller lilarosa, hos honor beige, vit eller ljusblå. Under häckningsperioden blir honans vaxhud brun. Då undulaterna är unga har de ej utvecklat färgskillnaden på vaxhuden och könsidentifiering kan vara svårt. Undulaten blir minst 10 år gammal, och vissa undulater har blivit över 20 år gamla. (källa)
  8. Att valla innebär att låta djur beta under uppsikt i icke inhägnade områden. Många gånger en anlagd betesvall, men kan lika gärna försiggå i skog under torra somrar. Förmodligen har man tidigare också använt ordet driva för samma sak. Tidigt började människan avla hundtyper, vallhundar, som var bättre lämpade att hjälpa till med detta än andra hundar. (källa)
  9. Idag har alla vildhästar, utom Przewalskihästen dött ut, mycket på grund av att de tillfångatogs och utavlades med tamhästar för att avla fram nya hästraser. Den gamla förhistoriska Tarpanen dog ut helt i fångenskap och idag har man återuppfött Tarpanen med hjälp av ättlingar till denna, men dessa tarpaner har vuxit upp i fångenskap och är därför inga vildhästar längre. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.