Avlat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avlat, varianter, uttal och böjningar av avlat

Avlat synonym, annat ord för avlat, vad betyder avlat, förklaring, uttal och böjningar av avlat.

Vad betyder och hur uttalas avlat

Avlat uttalas avlat [a´v-] och är ett substantiv -en.

Avlat betyder:

Ordformer av avlat

Singular

avlat
obestämd grundform
avlats
obestämd genitiv
avlaten
bestämd grundform
avlatens
bestämd genitiv

Avlat är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Avlat på Engelska

 • indulgence - remission of punishment for confessed sin (in the Roman Catholic Church), letter of indulgence

Hur används ordet avlat

 1. Under de senaste 500 åren har modernare hästraser framavlats, oftast med i stort sett samma blodslinjer. De mest inflytelserika moderna raserna är den berömda spanska hästen, det arabiska fullblodet och berberhästen, samt det engelska fullblodet. (källa)
 2. Orientaliskt långhår, eller känd främst i Sverige innan 2004 som javanes, är den semilånghåriga varianten av kattrasen orientaliskt korthår. Andra närbesläktade raser är balinesen och siamesen. De första orientaliska långhåren föddes på 1970-talet, när brittiska uppfödare försökte "tillverka" turkiska angoror. Även i andra länder har man avlat fram orientaliska korthår, det är därför svårt att ange ett enda ursprungsland. I Storbritannien kallades orientaliskt långhår förr för angora, varför dessa raser ibland blandas ihop. (källa)
 3. Inom Romersk-katolska kyrkan innebär ett heligt år särskild avlat. Det första heliga året utropades av påven Bonifatius VIII år 1300, och bruket har sedan fortsatt intill nutiden. (källa)
 4. Individer som av ett eller annat skäl blir väsentligt mindre än sina artfränder förekommer i djurvärlden. Dessutom har man avlat fram många av de olika dvärgtyper av husdjur som finns och därvid använt djur som på grund av en genetisk mutation har blivit onormalt små. (källa)
 5. De odlade varianterna av kaplobelior finns både som upprättstående eller hängande. I en rabatt syns de små, gröna bladen knappt bland de andra blomstren. Som vilda är kaplobelior blåblommande, men inom trädgårdsodlingen har man avlat fram varianter med röda, rosa, lila eller vita blommor. (källa)
 6. Martin Luther är en central gestalt för lutherdomen och hela reformationen och brukar ses som dess grundare på 1500-talet. Den ursprungliga orsaken till Luthers verksamhet var att han ansåg att romersk-katolska kyrkan lärde fel vad gällde rättfärdiggörelseläran, då den accepterade donationer som botgöringslättnader, vilket kunde misstolkas som att "köpa avlat". Luther framhöll att den kristne blir frälst "genom tro allena, av nåd allena". Luther motsatte sig starkt all form av lära som hävdade att goda gärningar skulle kunna frambringa frälsning åt människan. Denna punkt i den lutherska läran har alltsedan dess haft en central roll i luthersk teologi. (källa)
 7. Mops är en trubbnosig (brachycephal) hundras på grund av att man har avlat på ärftliga defekter så att hundarnas skallben blivit kortare än normalt. (källa)
 8. Mulan är mer lik en häst än vad mulåsnan är. Den är både större och starkare och har därför använts mycket mer än mulåsnan, speciellt i varmare och torrare klimat. Idag är användningen mest utbredd i Kina, Mexiko och övriga Latinamerika. Man har avlat fram mulor sedan antiken. (källa)
 9. Pekingese är en trubbnosig (brachycephal) hundras på grund av att man har avlat på ärftliga defekter så att hundarnas skallben blivit kortare än normalt. (källa)
 10. Läran om skärselden för med sig att man ber för de döda, förrättar mässor för att hjälpa dem, och även kan vinna avlat för dem. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.