Avspelning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avspelning, varianter, uttal och böjningar av avspelning

Avspelning synonym, annat ord för avspelning, vad betyder avspelning, förklaring, uttal och böjningar av avspelning.

Vad betyder och hur uttalas avspelning

Avspelning uttalas av|spel|ning och är ett substantiv -en -ar.

Avspelning betyder:

Ordformer av avspelning

Singular

avspelning
obestämd grundform
avspelnings
obestämd genitiv
avspelningen
bestämd grundform
avspelningens
bestämd genitiv

Plural

avspelningar
obestämd grundform
avspelningars
obestämd genitiv
avspelningarna
bestämd grundform
avspelningarnas
bestämd genitiv

Avspelning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Avspelning på Engelska

  • playback, playing back - the playing back of recorded material

Hur används ordet avspelning

  1. Spåret på de flesta grammofonskivor är lateralt, det vill säga rör sig i sidled, men fram till och med 1920-talet fanns även skivor med vertikal gravyr där spåret går upp och ner. Sistnämnda teknik tillämpades även på grammofonskivans föregångare fonografcylindern. Genom en kombination av lateralgravyr och transversalgravyr av ljudspåret kan man åstadkomma en stereoinspelning, som kan läsas med en specialkonstruerad nålmikrofon och spelas upp i en stereoanläggning. Stålnålar slits starkt vid avspelningen och från början krävdes nytt grammofonstift efter varje avspelad skiva. Med förbättrat stål i nålen kunde upp till 10 skivor spelas med samma nål. (källa)
  2. För att kunna ha flera melodier på en stiftvals kan denna förskjutas i sidled så att tangenterna hamnar i läge för en ny uppsättning stift och klamrar. Gatuorglar har ofta mellan 7 och 9 melodier medan mindre orglar (vanligtvis äldre instrument) kan ha upp till 15 melodier. Mindre vanligt är att stiftningen är satt i spiralform. Denna teknik är vanligast för större orkestrions men även för de spelur som tillverkades i Sverige av t.ex. Pehr Strand i Stockholm. Vid avspelning av en sådan stiftvals måste denna kontinuerligt förskjutas i sidled så att stiften alltid är i linje med tangenterna. Denna typ av stiftning gör det möjligt att ha en enda lång melodi på stiftvalsen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.