Banan Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder banan, varianter, uttal och böjningar av banan

Banan synonym, annat ord för banan, vad betyder banan, förklaring, uttal och böjningar av banan.

Synonym till banan

Vad betyder och hur uttalas banan

Banan uttalas ban|an [-a´n] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av banan

Singular

banan
obestämd grundform
banans
obestämd genitiv
bananen
bestämd grundform
bananens
bestämd genitiv

Plural

bananer
obestämd grundform
bananers
obestämd genitiv
bananerna
bestämd grundform
bananernas
bestämd genitiv

Banan är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Banan på Engelska

 • banana - a curved yellow tropical fruit

Hur används ordet banan

 1. De har tiotusentals på läktarna och ger ut miljoner i prispengar till sina toppåkare från Ryssland, Frankrike, Österrike, Tyskland, Slovenien, Tjeckien, Italien och Polen. Bilfabrikörer placerar ut skrytkärror mitt i banan och har videoskärmar längs spåret. (källa)
 2. Den geostationära omloppsbanan är en cirkulär omloppsbana i jordens ekvatorialplan, på ett sådant avstånd att en satellit i denna bana roterar runt jorden i samma riktning och med samma omloppstid som jordens rotationstid. Det finns bara en enda sådan bana, då satelliter på lägre höjd måste snurra snabbare för att inte ramla ner och satelliter på högre höjd måste snurra långsammare för att inte kastas ut i rymden. (källa)
 3. Golf är en av de få bollsporter som inte kräver ett standardiserat spelområde. Det spelas på en golfbana som har antingen 9 eller 18 hål. Varje hål på banan måste innehålla en tee att slå ut bollen ifrån, och en green som innehåller själva hålkoppen. Det finns andra vanliga former av terräng emellan, såsom fairway, ruff och hinder, men varje hål på en golfbana är unikt i dess specifika utformning och arrangemang. (källa)
 4. Ett grundslag utförs oftast som en drive. Tennisbollen slås till hårt med tennisracketen, antingen med överskruv ("toppat" slag, på engelska topspin), oskruvat (platt) eller med underskruv (på engelska slice). Överskruv medger att bollen kan slås med större marginal över nätet än en oskruvad boll utan att riskera att bli för lång (se också nedan under baslinjespelare). Driven kan slås som en "crossboll" (på engelska cross-court), vilket innebär att bollen spelas diagonalt över banan, exempelvis från den ena banhalvans högra sida över nätet och till motståndarens högra banhalva. En drive kan också slås över nätet mer eller mindre parallellt med sidlinjerna, exempelvis som en "rak backhand". Både kraftigt vinklade slag och raka slag kan vara effektiva som passerslag om motståndaren attackerar vid nät. (källa)
 5. Medelhastighet avser vanligtvis tidsmedelvärdet av fart, där banan inte nödvändigtvis är rak. Medelfarten är lika med längden på avlagd sträcka delad med tidsintervallet. Vid flöden kan man tala om medelhastigheten vid en viss tidpunkt. Då avser man medelvärdet över en yta eller över vätskans volym, eller över alla partiklars hastighet som i drifthastighet. (källa)
 6. Hinderlöpning är de löpgrenar inom friidrott där man springer över hinder samt en vattengrav som satts ut på banan. Oftast är loppet 3000 meter, både för herrar och för damer. En annan form av hinderlöpning förekommer inom hästsport. (källa)
 7. Hippodrom, av grekiska hippos (ιππος) , "häst", och dromos (δρομος), "bana" , hästkapplöpningsbana, framför allt i antikens Grekland. Antikens hippodromer var ofta enorma byggnadsverk, med en rak skiljevägg i mitten och banan runt om denna. Den klassiska hippodromen har läktare längs långsidorna och ena kortsidan. Flera hippodromer från antiken finns bevarade. (källa)
 8. Banhoppning innefattar ofta en grundomgång där det gäller att ta sig runt banan felfritt inom en angiven maxtid och en omhoppningsomgång där det gäller att hoppa felfritt så snabbt som möjligt. Omhoppning sker endast om det blivit mer än en felfri i grundomgången. Det finns även en nybörjarklass, så kallad clear round, med extra låga hinder utan omhoppning där alla som tar sig runt felfritt får en rosett. (källa)
 9. Hundarna springer olika distanser på banan beroende på vad de klarar av. (källa)
 10. 10 häckar skall passeras på den egna banan. För ungdomsklasser med kortare avståndet varierar antalet häckar från 5 upp till 10 st. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.