Baryton Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder baryton, varianter, uttal och böjningar av baryton

Baryton synonym, annat ord för baryton, vad betyder baryton, förklaring, uttal och böjningar av baryton.

Vad betyder och hur uttalas baryton

Baryton uttalas baryt|on [bar´-] och är ett substantiv -en -er.

Baryton betyder:

Ordformer av baryton

Singular

baryton
obestämd grundform
barytons
obestämd genitiv
barytonen
bestämd grundform
barytonens
bestämd genitiv

Plural

barytoner
obestämd grundform
barytoners
obestämd genitiv
barytonerna
bestämd grundform
barytonernas
bestämd genitiv

Baryton är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Baryton på Engelska

 • baritone - male singing voice between tenor and bass

Hur används ordet baryton

 1. Tannhäuser, Lohengrin, Tristan, Siegmund, Siegfrid och Parsifal räknas som de största rollerna, och kännetecknas av en förhållandevis låg tessitura, långa dramatiska scener, furiösa utbrott samt stora känslosamma partier. Hjältetenorens röst är minst lika beroende av sin uthållighet och styrka i rösten som av skönheten i klangen, till skillnad från den italienska tenoren där välljud är det absolut viktigaste. Inte så få hjältetenorer har börjat sin operabana som baryton. (källa)
 2. Baryton – ett bleckblåsinstrument. (källa)
 3. I en del körverk kan en stämma vara uppdelad i flera delstämmor enligt mönstret Sopran 1, Sopran 2 etcetera, men även beteckningar annars använda för solosång och opera såsom baryton och mezzosopran kan förekomma. Inom framför allt brittisk 1500- och 1600-talsmusik förekommer körmusik för stämmor som inkluderar kontratenor (på engelska countertenor). Det finns även mer moderna exempel där denna stämma används, men det hör till undantagen. (källa)
 4. När manskörsången uppstod i början av 1800-talet fanns en skillnad mellan manskvartettens mer kammarmusikaliska ensembletyp och manskören, som oftast sjöng en kraftfullare repertoar mer lämpad för utomhussång. Manskvartetten var mera en utvidgad form av manstrion (tenor, baryton, bas), som fanns parallellt med kvartetten under hela 1800-talet. I repertoaren för manskvartett var stämmorna ofta mycket individualiserade, ibland med virtuosa inslag. (källa)
 5. En klassisk svensk militärmusikkår innehåller flöjter, klarinetter, esskornett, B-kornett, trumpeter, horn, tenorbasun, tromboner, baryton, bastubor, pukor, trummor och bäcken. Den s.k. moderna stämbesättningen innebar att oboe, fagott och saxofoner ersatte esskornett och ventilbasun. I vissa sammanhang byts bastuban mot stråkbas (basfiol). (källa)
 6. I operor och musikaler spelas skurken ofta av baryton- eller mezzosopran-sångare. (källa)
 7. Den moderna saxofonfamiljen: baryton, tenor, alt och sopransax. (källa)
 8. En septett är en ensemble som består av sju personer. Den kan finnas i många olika former, till exempel stråkensemble bestående av en kontrabas, två cellor, en viola och tre violiner, (alternativt 2 viola och 2 violiner). En septett kan också bestå av sångare: en bas, en baryton, en tenor, en alt, en mezzosopran och två sopraner (alternativt 2 tenorer). (källa)
 9. Tenorsaxofonen är en typ av saxofon. Den har den traditionella saxofonformen med uppåtböjt klockstycke (till skillnad från den raka sopransaxofonen som liknar en klarinett gjord av mässing) och befinner sig registermässigt mellan den högre klingande altsaxofonen och den lägre barytonsaxofonen. Skillnaden mellan tenor och alt är en kvart och mellan tenor och baryton en kvint. Alla saxofoner, även tenorsaxofonen, har likadana fingersättning. Om man lärt sig spela på en altsaxofon klarar man även av en tenorsaxofon efter en kort tids övning. Eftersom tenorsaxofonen är större än altsaxen behöver den ett större munstycke och grövre rörblad än denna. (källa)
 10. Ukulele (lyssna) är ett litet fyrsträngat stränginstrument med ursprung i Portugal. Den fick stor spridning på Hawaiiöarna under 1800-talet och spred sig vidare till europeisk och amerikansk musik under 1920-talet. Ukulelen finns vanligtvis i fyra storlekar (Sopran, Concert, Tenor och Baryton). Ordet ukulele betyder ungefär "hoppande loppa". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.