Basket Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder basket, varianter, uttal och böjningar av basket

Basket synonym, annat ord för basket, vad betyder basket, förklaring, uttal och böjningar av basket.

Synonymer till basket

Vad betyder och hur uttalas basket

Basket uttalas basket [ba´s-] och är ett substantiv -en.

Ordformer av basket

Singular

basket
obestämd grundform
baskets
obestämd genitiv
basketen
bestämd grundform
basketens
bestämd genitiv

Basket är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Basket på Engelska

  • basketball - indoor court game

Hur används ordet basket

  1. En sporthall, idrottshall eller ett idrottshus, är en inomhusanläggning för sport. I sporthallar utövas oftast till exempel badminton, basket, handboll, innebandy och volleyboll. En skola kan använda en närliggande sporthall som sin gymnastiksal. Tennis brukar inte utövas i en sporthall, utan i en tennishall. Anläggningar med vatten eller is, såsom simhall, bandyhall och ishall, räknas vanligtvis inte som sporthall. (källa)
  2. Även om ishallarna är byggda för ishockey och konståkning i första hand, används de även för enstaka sportevenemang inom andra områden, till exempel basket, handboll, innebandy och volleyboll. Under 1970-talet började många basketklubbar på elitnivå i Sverige spela flertalet matcher i ishall, då de oftast kan ta in mer publik än en vanlig sporthall. (källa)
  3. Korgboll är ett bollspel besläktat med basket. På finlandssvenska kallas basket ofta för korgboll, och gjorde så även i Sverige till och med 1950-talet. (källa)
  4. I fotboll spelas oftast enskilda träningslandskamper, medan man i till exempel bandy, basket, handboll, innebandy, ishockey och volleyboll oftast spelar två, ibland fler, träningslandskamper mellan samma länder inom loppet av två-tre dagar. Stora landslagsturneringar är egentligen en serie av sammansatta landskamper. (källa)
  5. En målvakt finns i de flesta bollspel med lag, till exempel bandy, fotboll, handboll, innebandy och landhockey. Även i pucksporten ishockey används målvakter. Bland lagbollsporter där målvakt inte används finns bland annat amerikansk fotboll, baseboll, basket, rugby, ultimate och volleyboll. Målvaktens huvuduppgift är att förhindra att motståndarna gör mål genom att bevaka samt stoppa bollen eller pucken från att förpassas in i det egna lagets målbur. (källa)
  6. I de flesta nationella seriesystem inom, till exempel, fotboll, ishockey, handboll och basket så flyttas efter avslutad säsong de bästa lagen i en division upp och de sämsta ned en division. Antalet uppflyttade och nedflyttade lag samt vilka tabellplaceringar i serien som innebär uppflyttning respektive nedflyttning, är förutbestämt vid säsongens början. Ibland tillämpas kvalspel efter avslutad serie för att avgöra vilka lag som flyttas upp. (källa)
  7. Nätboll eller netball (engelska: Netball) är en lagsport med rötter från basket. Sporten, som är mycket lik basket i sig, grundades i USA, där den till en början kallades för "women's basketball" ("dambasket"). Netball grundades av Clara Gregory Baer, en pionjär inom kvinnosporten, och är i dag en stor sport för såväl åskådare som deltagare i Australien, Nya Zeeland, Jamaica, Barbados, Sydafrika, Sri Lanka och Storbritannien. (källa)
  8. Skyttesporten är en av världens största idrotter sett till antalet utövare och utövas över hela världen. 150 länder är organiserade i International Shooting Sport Federation (ISSF). Med sina cirka 50 miljoner utövare är skyttet världens största individuella sport, endast lagidrotterna volleyboll, basket och fotboll är större. I Sverige gick startskottet för den Svenska Skytterörelsen redan 1860 och idag har den största organisationen Svenska Skyttesportförbundet cirka 100 000 medlemmar. Skytte är sett till antalet utövare (cirka 180 000) Sveriges sjunde största idrott. (källa)
  9. Slutspel i utslagsform efter det reguljära seriespelet i länderna är framför allt vanligt i lagspel som bandy, basket, handboll, innebandy, ishockey och volleyboll. I fotboll brukar i europeiska länder det lag som vinner serien i ett land bli nationsmästare. Dock spelas i vissa fall en så kallad slutspelsserie, som till exempel Mästerskapsserien i Sverige 1991 och 1992. Sverige har även experimenterat med slutspel i utslagsform i fotboll, på herrsidan 1982-1990 och på damsidan 1998-1999. Även i Finland har liknande experiment gjorts. I Danmark meddelade man i juni 2015 att man systemet där skulle införas från säsongen 2016/2017. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.