Bastu Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bastu, varianter, uttal och böjningar av bastu

Bastu synonym, annat ord för bastu, vad betyder bastu, förklaring, uttal och böjningar av bastu.

Synonymer till bastu

Vad betyder och hur uttalas bastu

Bastu uttalas ba|stu och är ett substantiv -n -r.

Ordformer av bastu

Singular

bastu
obestämd grundform
bastus
obestämd genitiv
bastun
bestämd grundform
bastuns
bestämd genitiv

Plural

bastur
obestämd grundform
basturs
obestämd genitiv
basturna
bestämd grundform
basturnas
bestämd genitiv

Bastu är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bastu på Engelska

  • sauna - steam bath, have (take) a sauna

Hur används ordet bastu

  1. Dusch eller bastu med varmvatten. (källa)
  2. Badhus vid stranden kallas ofta kallbadhus och är avsedda bland annat för att man i dem skall förbereda sig för bad i havet, men kan vid sidan om denna funktion också vara inredda med bastu och liknande. Exempel i Sverige på allmänna kallbadhus är Ribersborgs kallbadhus, Varbergs kallbadhus och Borgholms kallbadhus, privata badhus är i regel betydligt mindre än dessa och då endast avsedda för en familjs bruk. Stockholms första större kallbadhus var Strömbadet, ritat 1882 av arkitekt Axel Kumlien. Badet låg i Riddarfjärden och revs 1936. (källa)
  3. Kölna – ett till hög temperatur uppvärmt rum eller mindre byggnad som används för bad, se bastu. (källa)
  4. Kallas även: byggbod/byggbarack på hjul, byggfutt, byggvagn, rastkoja, personalvagn, skoggshuggarkoja, arbetsvagn. Det förekommer att gamla manskapsvagnar renoveras eller byggs om så att de kan användas som redskapsbod, bastu, gäststuga eller till och med en enkel liten flyttbar bostad. (källa)
  5. Berlin 1936: Olympisches Dorf består av ungefär 145 en- och tvåvåningslägenheter, Haus der Nationen (matsal), Hindenburghaus (teater), ett sjukhus, en inomhusarena, en swimmingpool och en bastu i Wustermark ungefär 15,5 kilometer väster om Berlin. Byn användes som kaserner i över 50 år. Flera av husen är förstörda medan andra är kraftigt nergångna. Jesse Owens hus har restaurerats. (källa)
  6. Omklädningsrum är ett rum i till exempel en gymnastiksal, sim- eller sportanläggning där de aktiva byter om före och efter tävling och träning. I ett omklädningsrum finns det oftast duschar och bänkar där man kan sitta och byta om och klädhängare där man kan hänga de kläder man för tillfället inte använder. Ibland finns låsbara skåp för kläder och tillhörigheter, inte minst i simhallar. Det brukar även finnas toalett och ibland bastu. (källa)
  7. Filmen börjar som ett historiskt äventyr och slutar som en psykologisk thriller, hela tiden framställd som en utdragen mardröm. Huvudpersoner är kartritare under äldre vasatiden som efter ett slag mot Ryssland ska rita om bortre gränsen efter nordiska tjugofemårskriget och freden i Teusina. Namnet kommer av att huvudpersonerna (efter mystiska förvecklingar i vildmarken) hittar en by som inte finns med på kartan, där en gammal kristen sekt huserar, och där finns en bastu (Sauna på finska) som ligger mitt i ett träsk och som gör människor galna. (källa)
  8. Till simhallen hör även omklädningsrum som normalt har låsbara skåp för gästernas kläder och värdesaker, duschutrymmen, toaletter och ibland även bastu. Vid större anläggningar kan kiosker och serveringar förekomma. (källa)
  9. Fyren uppfördes 1954 på toppen av den lotsstation som två år tidigare byggts och förberetts för detta. Byggnaden är fyra våningar med en åttkantig lanternin på toppen. I byggnaden fanns efter uppförandet fem bostadsrum, ett dejourrum, en bastu och ett pannrum. Väggarna består av en stomme av armerad betong, på utsidan kalksandsten och inåt rödtegel med värmeisolering emellan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.