Bataljon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bataljon, varianter, uttal och böjningar av bataljon

Bataljon synonym, annat ord för bataljon, vad betyder bataljon, förklaring, uttal och böjningar av bataljon.

Vad betyder och hur uttalas bataljon

Bataljon uttalas bat|alj|on [-o´n] och är ett substantiv -en -er.

Bataljon betyder:

Ordformer av bataljon

Singular

bataljon
obestämd grundform
bataljons
obestämd genitiv
bataljonen
bestämd grundform
bataljonens
bestämd genitiv

Plural

bataljoner
obestämd grundform
bataljoners
obestämd genitiv
bataljonerna
bestämd grundform
bataljonernas
bestämd genitiv

Bataljon är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bataljon på Engelska

  • battalion - large military unit

Hur används ordet bataljon

  1. I 19/P 5 - Norrbottens regemente med Norrbottens pansarbataljon (1975–1994). (källa)
  2. De moderna jägarförbanden utvecklades ifrån commandoförbanden som utbildades både av den brittiska armén och av den brittiska marinkåren, rangerförbanden som utbildades av den amerikanska armén och Marine Raiders som utbildades av den amerikanska marinkåren. De flesta av dessa enheter lades sedan ned efter andra världskriget - men flera av dessa enheter har idag återuppstått. I Sverige har även de finska Sissi-förbanden och fjärrpatrullerna haft stor betydelse av utvecklingen för de svenska jägarförbanden, eftersom flera svenska officerare och soldater deltog i finska vinterkriget (1939-1940). Det första förbandet i Sverige som utvecklades till ett modernt jägarförband var Norrbottens regementes (I 19) fjärde bataljon med namnet skidlöparbataljonen (I 19/IV) som organiserades i Boden 1910. Från början var skidlöparbataljonen ett lätt skytteförband avsedd för strid i ödemarksterräng, men bataljonen blev med tiden allt mer jägarbetonad och utvecklades till ett elitförband. År 1942 bytte skidlöparbataljonen namn till jägarbataljonen som senare utvecklades till kårjägarbataljoner och detachmentstab med självständiga jägarplutoner s.k. timmerhuggareförband (kallades senare för fristående jägarkompanier). (källa)
  3. I "invasionsförsvaret" fram till slutet av 1990-talet var en kapten i armén normalt chef för ett grundutbildnings- eller krigsförbandskompani, i vissa fall ställföreträdande chef för en krigsorganiserad bataljon. Reservofficerare utbildades främst fram till kaptensgraden på grund av det stora behovet av kompanichefer i krigsorganisationen. (källa)
  4. Ett kompani är ett militärt förband som är en underavdelning till en bataljon eller en brigad, och består av mellan två och sju plutoner. (källa)
  5. Kvartermästare (KVM) är en svensk militär titel för befälsperson som är chef för underhållstjänsten inom ett förband. Det finns kompanikvartermästare och bataljonskvartermästare. Tidigare fanns det även regementsskvartermästare. Kvartermästare var före 1835 även en militär grad i kavalleriet. (källa)
  6. Sången uppfördes offentligt första gången den 29 april, av nationalgardets musikkår på Place d'Armes i Strasbourg. Den nådde stor popularitet och spred sig till landets södra delar. Till huvudstaden fördes den av en bataljon frivilliga från Marseille, som sjöng den under sitt intåg i Paris den 30 juli samma år. Därav kom också dess nya namn. Kort därefter sjöngs den av samma trupper under stormningen av det kungliga slottet Tuilerierna (10 augusti), vilket utlösts av ett rykte att kungafamiljen "ingått i pakt med revolutionens fiender". (källa)
  7. En chef vill alltid uppnå lokal överlägsenhet mot fienden. Lokal överlägsenhet betyder att på en given plats är de egna styrkorna starkare och har mer resurser än fienden. Även om fienden anfaller med en division om 10 000 man mot en enda egen bataljon, kan man genom att använda terrängen taktisk bra avskära och anfalla enskilda kompanier av divisionen med flera egna kompanier. Även eldöverfall ger en form av lokal överlägsenhet kombinerat med överraskning. (källa)
  8. Ett pansarregemente med två bataljoner. Totalt 103 stridsvagnar. Stabskompani Luftvärnspluton. (källa)
  9. Pansarskytte (även pansarinfanteri) var namnet på de markstridsförband som ingick i de svenska pansarbrigaderna. Pansarskyttet var organiserat i kompanier som tillsammans med stridsvagnskompanier utgjorde grunden i pansarbataljonerna. (källa)
  10. Rena uppstod som järnvägsort och grundades 1871 i samband med Rørosbanen. Numera finns det vid Rena flera utbildningar för norska militärer, bland annat Härens befälsskola, Härens Jegerkommando, Härens vapenskola och Telemarks bataljon. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.