Bedyra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bedyra, varianter, uttal och böjningar av bedyra

Bedyra synonym, annat ord för bedyra, vad betyder bedyra, förklaring, uttal och böjningar av bedyra.

Synonym till bedyra

Vad betyder och hur uttalas bedyra

Bedyra uttalas be|dyra och är ett verb -de.

Bedyra betyder:

Ordformer av bedyra

Aktiv

bedyra
infinitiv
bedyrar
presens
bedyrade
preteritum
bedyrat
supinum
bedyrande
presens particip
bedyra
imperativ

Passiv

bedyras
infinitiv
bedyras
presens
bedyrades
preteritum
bedyrats
supinum

Perfekt particip

bedyrad en
~ + subst.
bedyrat ett
~ + subst.
bedyrade den/det/de
~ + subst.

Bedyra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Bedyra på Engelska

  • swear, protest - earnestly affirm, pledge one', s love, protest one', s innocence

Hur används ordet bedyra

  1. Under tisdagen den 27 juli ökade spänningarna i huvudstaden och militär beordrades ut på gatorna men först runt sjutiden på kvällen bröt stridigheter ut när spänningarna nått en kulmen och demonstranter började kasta gatstenar och blomkrukor mot soldaterna som först lär ha svarat med varningseld, men under natten hade 21 civila skjutits ihjäl. Under onsdagen den 28 juli eskalerade stridigheterna snabbt, stora delar av huvudstaden förvandlades till slagfält och kungen krävde att upprorsmakarna skulle krossas. Det kungliga gardets befälhavare hertig Auguste de Marmont tog samma dag emot en namninsamling från en kommitté av ledande liberala oppositionella som bedyrade sin trohet till kungahuset och riktade kritiken gällande juliordonnanserna, som de önskade skulle dras tillbaka, mot kungens ministrar. de Marmont, som själv hyste vissa sympatier för de liberala, tog emot kommittén men menade att endast om folket la ner sina vapen kunde förhandlingar komma på tal. Därefter begav sig de oppositionella till Jules de Polignac som vägrade ens ta emot dem och istället gav rådet till Karl X att fortsätta göra motstånd mot vad som hade förvandlats från gatuupplopp till en revolution. (källa)
  2. Münchenöverenskommelsen 1938, som Daladier skrev på, kritiserades av PCF som ett sätt att låta Hitler få fria tyglar österut och kunna avancera mot Sovjetunionen. När så Tyskland och Sovjetunionen i augusti 1939 skrev under Molotov-Ribbentroppakten lämnade en femtedel av PCF:s parlamentsledamöter partiet i protest. När Frankrike trädde in i andra världskriget i september samma år förbjöds PCF av Daladier. Inledningsvis bedyrade partiet sin hängivelse till Frankrikes deltagande i kriget, men i enighet med Kominterns linje ändrades inställning och man hävdade istället att kriget var mellan imperialistiska makter, och förespråkade att hålla sig utanför. Thorez flydde till Moskva för att undvika fängelse och partiets rester i Frankrike gick under jorden. Alla kommunistledda borgmästarskap upplöstes och kommunistiska tidningar och fackföreningar stängdes ned. Efter den tyska ockupationen 1940 försökte partiet begränsa sin kritik mot nazisterna i hopp om att tillfångatagna partimedlemmar skulle släppas, men detta misslyckades totalt och fördömdes senare även av Komintern. Snart började kommunisterna bli en av de drivande parterna i det civila motståndet mot Vichyregimen och den tyska ockupationsmakten, först genom att anordna massdemonstrationer men efter invasionen av Sovjetunionen 1941 också genom väpnade aktioner. När Frankrike föll till de allierade 1944 kunde PCF, stärkta av prestige och folkligt stöd på grund av motståndsverksamheten, inträda i Frankrikes provisoriska regering under general Charles de Gaulle. År 1945 hade partiets medlemskap ökat till runt en halv miljon. (källa)
  3. De två nya paren erkänner håll vad de känner för varandra. Charlotte och kaptenen beslutar sig för att avstå från varandra av respekt för äktenskapet. De passionerade Edvard och Ottilie däremot omfamnar varandra och Edvard bedyrar att de ska bli ett par. Kaptenen lämnar gården när han får en tjänst hos en av parets vänner. Charlotte vill skicka iväg också Ottilie för att återställa balansen, men Edvard vägrar att finna sig i detta. Han reser till en hemlig tillflyktsort och meddelar att han bara kommer att avstå från Ottilie så länge hon bor kvar hos Charlotte. Efter en tid upptäcker Charlotte att hon är gravid och meddelar Edvard om detta, i hopp om att han ska återvända. Edvard blir istället uppgiven och tar tjänst i armén, med ambition att dö i strid. (källa)
  4. Inom den historiska forskningen är det ännu idag omstritt huruvida Maria kände till mordplanerna på sin make. Frågan om detta sammanhänger med några brev från Maria till Bothwell, de så kallade kassettbreven. I det långa Glasgow-brevet från Maria till Bothwell skiver hon bland annat: "Förbannad vare denna koppärriga varelse (Darnley) som vållar mig så mycket plåga" och hon bedyrar även sin kärlek till Bothwell ("Det är min önskan att vara i Era armar, min kära älskade"). Hon var beredd att vad som än hände gå genom liv och död med honom. Kassettbrevens äkthet stöds av till exempel författaren Stefan Zweig, medan flera andra forskare, till exempel Starkey och Alison Weir, anser att de åtminstone delvis kan vara förfalskade. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.