Bergås Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bergås, varianter, uttal och böjningar av bergås

Bergås synonym, annat ord för bergås, vad betyder bergås, förklaring, uttal och böjningar av bergås.

Vad betyder och hur uttalas bergås

Bergås uttalas berg|ås och är ett substantiv.

Ordformer av bergås

Singular

bergås
obestämd grundform
bergås
obestämd genitiv
bergåsen
bestämd grundform
bergåsens
bestämd genitiv

Plural

bergåsar
obestämd grundform
bergåsars
obestämd genitiv
bergåsarna
bestämd grundform
bergåsarnas
bestämd genitiv

Bergås är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bergås

  1. Den breda, tillplattade, av en mängd tvärdalar, kärr och vattendrag söndersplittrade bergåsen höjer sig nordost om Norrköping ur Östersjön, över slättlandet sträcker den sig, med kullar av 15 till 60 meters höjd, västerut, brant stupande mot söder till Bråviken, Östergötlands slättbygd och sjön Glan, men mot norr så småningom övergående i de lägre kuperade trakter, som omger Södermanlands insjöar. Mot nordväst sträcker sig Kolmårdens utsprång ända till sjön Sottern i Närke samt inåt trakterna av Finspång i Östergötland, sålunda sammanhängande med bergssträckningen Tylöskogen. Alldeles norr om Ågelsjön, i närheten av Hults bruk norr om Åby, når Kolmården sin största höjd, Jakobsdalsberget på 167 meter. Längre österut finns också flera höga punkter utmed Bråviken, till exempel Apberget i djurparken på 118 meter över vattnet. På flera ställen förekommer järn-, koppar- med flera malmstråk. Berggrunden utgörs huvudsakligen av röd gnejs, på flera ställen finns i denna inkilade mäktiga lager av kornig kalksten, vilken förr i tiden bearbetades och är allmänt känt under namnet Kolmårdsmarmor. (källa)
  2. Genom de utgrävningar som 1878-86 på preussiska statens bekostnad utfördes under ledning av Carl Humann och Alexander Conze, har det förut föga bemärkta Pergamon blivit en av de förnämsta fyndorterna för vår kännedom om den grekiska arkitekturen och skulpturen. På den nämnda bergåsen, som i norr har en rätt betydlig höjd (310 meter över havet och ungefär 270 meter över slätten) och i delvis konstgjorda terrasser sänker sig mot söder, har dessa utgrävningar bragt i dagen grundmurar och andra rester av ett antal monumentala byggnadsverk, bland vilka följande, uppräknade från norr till söder, är de förnämsta. (källa)
  3. Elephanta (Gharapuri, "grottstaden") är en 1 mil norr om Bombay, Indien, 6 kilometer från fastlandet belägen ö, vid ebb 15 kvadratkilometer, bestående av två långsträckta, genom en smal dalgång åtskilda bergåsar. Ön är ett av Unescos världsarv. (källa)
  4. Nedre Kongo täcker en yta av 53,920 km² och genomflyts av Kongofloden som mynnar ut i Atlanten vid hamnstaden Banana. Öster om Matadi, cirka 150 km från Kongoflodens mynning, ligger ett av världens största vattenfall, Ingafallen, med en fallhöjd på 96 meter och ett flöde på 43 kubikmeter per sekund. Nedre Kongo gränsar mot provinserna Kinshasa i nordost och Kwango i öster, Angola i söder samt Republiken Kongo (allmänt kallat Kongo-Brazzaville) och Kabinda (tidigare Portugisiska Kongo) i norr. Det är ett mycket kuperat landskap, med undantag av kuststräckan. Från kusten höjer det sig terrassformigt med nästan parallellt löpande bergåsar ända upp till Malebodammen (tidigare Stanley-Pool), vilket gör att en mängd katarakter uppstått i floden, så att den från havet är segelbar endast 140 km, förbi Boma upp till Matadi. Från Malebodammen är floden därefter segelbar cirka 1 600 km till Boyomafallen (tidigare Stanleyfallen) i Övre Kongo. De större bifloderna är också segelbara över 15 000 km i olika riktningar. (källa)
  5. Runblocket som kan liknas vid en runhäll är belägen långt inne i skogen och mycket svår att hitta. Den ligger i närheten av torpet Fagerlöts husgrund, intill står ett övergivet uthus (1984) och ristningen finns cirka 300 meter nordost om den gamla byggnaden. Runristningen är placerad på en lodrät yta, på en stenbumling som ligger i yttersta änden av en låg bergås och strax intill går en äldre gångväg. Motivet har en liggande form varmed runraderna närmast blir horisontella. Ornamentiken som går i Ringerikestil består av två runormar som innesluter ett kristet kors. Ormarna är låsta på ömse sidor om korset. Den från runor översatta inskriften följer nedan. (källa)
  6. Finnarna valde ut torra skogsmarker, helst södersluttningen av en bergås. Ju högre belägen, desto bättre var marken, för då minskade faran för nattfrost med åtföljande nödår och svält. På den utsedda platsen fälldes alla träden och fick ligga och torka till nästa sommar, då sveden antändes. Detta skulle enligt en gammal tradition ske på tre ställen och med tre slags eld: skotteld, flinteld och gnideld, som uppkom genom att trästycken gneds mot varandra. Då eldarna möttes, skulle det smälla, och ju hårdare det small, desto bättre blev rågen, trodde man. Så snart elden slocknat, och innan ännu askan svalnat, skyndade man sig att uppluckra marken med en hacka eller med en enkel harv bestående av granar med vidsittande grenstumpar. Därefter såddes finnrågen och myllades ned med en buskharv. (källa)
  7. Redan omkring år 1900 krävde den ständigt ökade tillströmningen till sjukhuset, att frågan om utvidgning eller nybyggnad togs upp. En byggnadsfond på 540 000 kronor samlades in genom donationer och omfattande utredningar genomfördes. Renströmska fonden bidrog med 100 000 kronor. Först föreslogs en nybyggnad på den gamla tomten, men den ansågs för liten. Fyra olika platser undersöktes, och man fastnade för en tomt i Änggården "omgiven av ekar, skydd mot öster av bergås, vettande mot väster och sydväst". Tomten kvittades mot den i Haga. Därefter presenterades ett förslag till nybyggnad, vilken ritades av arkitekt Otto Dymling. Den påbörjades 1907 och kunde invigas den 25 maj 1909 med plats för 134 patienter samt en spädbarnsavdelning på 18 sängplatser. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.