Bitjänst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bitjänst, varianter, uttal och böjningar av bitjänst

Bitjänst synonym, annat ord för bitjänst, vad betyder bitjänst, förklaring, uttal och böjningar av bitjänst.

Vad betyder och hur uttalas bitjänst

Bitjänst uttalas bi|tjänst och är ett substantiv.

Ordformer av bitjänst

Singular

bitjänst
obestämd grundform
bitjänsts
obestämd genitiv
bitjänsten
bestämd grundform
bitjänstens
bestämd genitiv

Plural

bitjänster
obestämd grundform
bitjänsters
obestämd genitiv
bitjänsterna
bestämd grundform
bitjänsternas
bestämd genitiv

Bitjänst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bitjänst

  1. I Finlands evangelisk-lutherska kyrkan är assessorerna medlemmar i domkapitlet, det finns prästassessorer och lagfarna assessorer. Den lagfarna assessorn är medlem i domkapitlet och tjänsteman. Prästassessor är en bitjänst. Prästassessorerna väljs genom val där stiftets prästeroch lektorer har rösträtt. Tillsammans med de övriga medlemmarna i domkapitlet sköter assessorerna den kyrkliga administrationen och verksamheten i stiftet samt behandlar andra frågor som rör stiftsförvaltningen. (källa)
  2. Det finländska brandförsvaret - Räddningsväsendet - är indelat i 22 räddningsområden som täcker hela landets yta förutom Åland som har egen lagstiftning. I varje område finns ett räddningsverk som har ordinarie räddningspersonal samt avtalsbrandkårer (frivilliga- eller industribrandkårer) som tecknat avtal med områdets räddningsverk. Räddningsområdena sysselsätter ungefär 5000 personer i huvudsyssla samt 14 300 i bitjänst samt frivillig personal. År 2006 fanns det 635 frivilliga brandkårer och 135 industribrandkårer. Enligt räddningslagen är andra myndigheter och organisationen skyldiga att samarbeta. (källa)
  3. Hansson hade sin första arkitekttjänst på Backström och Reinius i Stockholm 1946–1948 varefter han praktiserade på Isler och Eidenbenz i Winterthur i Schweiz 1949. Åter i sitt hemland fick han anställning på Aarne Ervis byrå 1949–1953 varefter han grundade sin egen 1954 och drev den till sin död, under åren 1977–1982 i partnerskap med sin dåvarande hustru (den andra av tre) arkitekten Ethel, f. Karlsson. Som bitjänster var han assistent på Tekniska högskolan i Helsingfors i arkitektur 1949–1952 och i stadsplanering 1954–1955 samt speciallärare i arkitektur 1961. Vid Tekniska högskolan i Tammerfors var han tillförordnad professor 1973–1974 och ordinarie professor i arkitektur och byggnadsproduktion som han fortsatte med 1975–1986. Han gästföreläste ännu 1987 som visiting professor på University of New Mexico i Albuquerque i USA. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.