Blända Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blända, varianter, uttal och böjningar av blända

Blända synonym, annat ord för blända, vad betyder blända, förklaring, uttal och böjningar av blända.

Vad betyder och hur uttalas blända

Blända uttalas blända och är ett verb -de.

Ordformer av blända

Aktiv

blända
infinitiv
bländar
presens
bländade
preteritum
bländat
supinum
bländande
presens particip
blända
imperativ

Passiv

bländas
infinitiv
bländas
presens
bländades
preteritum
bländats
supinum

Perfekt particip

bländad en
~ + subst.
bländat ett
~ + subst.
bländade den/det/de
~ + subst.

Blända är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Blända på Engelska

  • blind, dazzle - the light dazzled me

Hur används ordet blända

  1. På utsidan liknar nya A8 till mångt och mycket Q7: an, med en markerad fet grill som vuxit rejält. Framljusen är de nya Matrix-LED i version 2.0 som även går att få med laser-helljus. Just lasern saknade testbilen, men vi har blivit lovade att få testa funktionen så fort en bil finns tillgänglig. Nya Matrix-LED är för övrigt det bästa som finns på marknaden just nu. Strålkastarna lyser upp vägen ännu mer precist och med högre upplösning än tidigare – utan att blända mötande eller framförvarande bilar. Dessutom levererar de en dynamisk fördelning av ljuset både på halv- och helljus. Ett ljusskådespel värt namnet som underlättar mörkerkörningen rejält. Då tänker du kanske att "det finns ju fler tillverkare som erbjuder liknande funktion, som Opel, BMW med flera." Då svarar vi: De är inte i närheten prestandamässigt. (källa)
  2. Halvljus används för att belysa vägen framför fordonet och för att bli sedd av andra trafikanter. I motsats till helljus, som ska lysa så långt som möjligt, är det belysta området framför bilen begränsat för att inte blända andra trafikanter. (källa)
  3. För att uppnå ett behagligt inomhusklimat måste temperaturen inomhus upplevas som precis lagom, det skall inte vara för kallt men inte heller för varmt. I praktiken innebär detta en temperatur mellan 20 och 24 °C. Luften måste upplevas som frisk och ren, det vill säga att den skall vara så fri från föroreningar som möjligt och inte störa luktsinnet. Minimum 0,35 liter/s per m2 uppvärmd yta eller 10-15 liter/person. Mer om radonkoncentrationen överstiger 200 Bq/m2. Ljusmängden skall upplevas som tillräcklig, utan att blända eller flimra. Ljudmiljön skall också upplevas som behaglig, fri från buller och andra störande ljud. I praktiken innebär detta minimum ljudklass C i bostäder och lokaler. (källa)
  4. Irisbländare används främst i kameror och följestrålkastare. Bländaren efterliknar ögats sätt att blända av ljus i iris och består av tunna metallskivor som likformigt ställs om så att ljusöppningen förblir jämnt cirkulär. Inställningen kan regleras med en spak eller ett vred. (källa)
  5. En solkatt kan blända. Det har förekommit att publik medvetet stört tennisspelare med speglar under till exempel Davis Cup. (källa)
  6. Xenonljuset är mycket ljusstarkare än till exempel en halogenlampa och kan blända mötande fordon om de är felställda vid halvljus. De flesta länder har därför krav på automatisk höjdjustering av halvljuset. Det sker normalt genom att två vinkelgivare finns till fram- och bakaxeln så att fordonsvinkeln mot vägbanans plan kan följas. Höjdregleringen kan sedan antingen ske genom att vrida hela strålkastaren (vanligast) eller bara vrida ridån lite. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.