Blank Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blank, varianter, uttal och böjningar av blank

Blank synonym, annat ord för blank, vad betyder blank, förklaring, uttal och böjningar av blank.

Synonymer till blank

Vad betyder och hur uttalas blank

Blank uttalas blank och är ett adjektiv -t -a.

Blank betyder:

Ordformer av blank

Böjning (i positiv) blank en ~ + subst. blankt ett ~ + subst. blanka den/det/de ~ + subst. blanke den ~ + mask. subst. Komparation blankare en/ett/den/det/de ~ + subst. blankast är ~ blankaste den/det/de ~ + subst.

Blank är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Blank på Engelska

 • glossy, bright, shiny - bright, not written on, empty, a blank page, the lake was as smooth as a millpond, a blank vote

Hur används ordet blank

 1. Tunnplåt har valsats sedan 1830-talet. Så kallad svartplåt var varmvalsad, eller tidigare smidd, med tjocklekar mellan 0,5 och 2,5 mm. Varmvalsningen gav en valshud av oxider som gav materialet dess namn eftersom det blev svart. Sedan 1960-talet kallvalsas all tunnplåt. Eftersom den är kallvalsad saknar den oxidskal och har en ren och blank metallyta. (wikipedia.org)
 2. Ljustring (fångstmetoden) har utförts på dagen med en typ av vattenkikare så att fångstmannen kunde se sjöbottnen genom vattnet. På natten har man använt stormlyktor typ Primus och en blank metallskärm vilken riktade ljuset ner mot bottnen av sjön. Vintertid var det vanligt med ljustring på isen, ett cirka 40 cm cirkulärt hål höggs upp, fångstmannen började slå mot botten lodrätt varefter han stötte ljustret mot sjöbottnen i allt vidare cirklar. (wikipedia.org)
 3. Till utseendet är det mycket likt vitt porslin, även om ytfinishen är mera blank än vissa former av porslin. Önskas annan färg än vitt, tillsätts oxid av olika metaller. (wikipedia.org)
 4. Reflektansen beskriver hur stor del av den infallande strålningen som reflekteras tillbaka. Resterande strålning passerar ytskiktet, och absorberas av materialet, eller fortsätter (transparens). En blank yta och en vit, har reflektansen nära 1. En så kallad svart kropp har definitionsmässigt reflektansen 0. (wikipedia.org)
 5. Relieftryck är en tryckteknik där man trycker i traditionell offset, och i anslutning till tryckpressen, innan tryckfärgen torkat appliceras ett thermografiskt pulver över trycksaken vilket fastnar på färgen varefter papperet värms upp, detta gör att texten eller bilden sticker upp ur papperet och man kan tydligt känna den med fingrarna som en blindskrift, texten får dessutom en blank yta som om den var lackad. (wikipedia.org)
 6. Liksom runda, långa senor har aponeuroser en blank silvervit yta men är, till skillnad från de runda senorna, endast sparsamt försedda med blodkärl och nerver. (wikipedia.org)
 7. I Romersk-katolska kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag, varav ordet skärtorsdag är bildat. "Skär" kommer från ett fornnordiskt ord för 'ren', 'vacker', 'blank' eller 'klar', som också finns i förleden till ordet skärseld. Dagens namn är det samma på norska och danska. I äldre tid sade man omväxlande "skärdag" och "skärhelgd" om denna torsdag. (wikipedia.org)
 8. Om en spegel inte är slät bildas en förvrängd bild av objektet framför spegeln. Konkava speglar används bl.a. i bilars lampor för att reflektera ut ljuset i en kon, samt i filmprojektorer för att sprida ut ljuset mot bioduken. Då används istället för glas och metallfolie (som skulle ändra form av värmen) en blank konkav metallbit. De används även i reflektorteleskop. (wikipedia.org)
 9. Springkorn (Impatiens noli-tangere) är en flerårig ört. Den kan bli upp till 70 cm hög, eller mer om växtplatsen är gynnsam. Den föredrar fuktig näringsrik mark och är kal, blank och saftig. Kan även kallas vildbalsamin. Den har hela, sågtandade blad. Blommorna sitter i klasar från bladvecken och hänger ned. Blommorna är zygomorfa med sporre, gula med röda prickar. Frukten är en kapsel som exploderar när den är mogen och slungar ut fröna. Växten är giftig. (wikipedia.org)
 10. En startsida är den första webbsidan som visas när man öppnar sin webbläsare. I många webbläsare kan man välja att ha en blank eller tom sida som startsida. Ofta kan man också välja att istället fortsätta från föregående session, det vill säga alla sidor som var öppna senast man använde webbläsaren öppnas. Man kan också välja att ha flera startsidor när man öppnar sin webbläsare. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.