Blodrot Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blodrot, varianter, uttal och böjningar av blodrot

Blodrot synonym, annat ord för blodrot, vad betyder blodrot, förklaring, uttal och böjningar av blodrot.

Vad betyder och hur uttalas blodrot

Blodrot uttalas blod|rot och är ett substantiv.

Blodrot betyder:

Ordformer av blodrot

Singular

blodrot
obestämd grundform
blodrots
obestämd genitiv
blodroten
bestämd grundform
blodrotens
bestämd genitiv

Plural

blodrötter
obestämd grundform
blodrötters
obestämd genitiv
blodrötterna
bestämd grundform
blodrötternas
bestämd genitiv

Blodrot är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet blodrot

 1. Blodrot (Potentilla erecta (L.) Rausch) tillhör fingerörterna och är en art i familjen rosväxter.
 2. Blodrot har tvåkönade blommor och är flerårig. Den blir 10...40 cm hög . Den gula blomman, ca 1 cm i diameter, avviker från släktets vanliga typ genom 4-taliga foder- och kronbladskretsar och har vanligen 16 ståndare, men det förekommer även exemplar med något färre eller något fler. Övriga potentilla-arter har fem kronblad. I sällsynta fall kan antalet kronblad vara fem eller sex mutation.
 3. I Sverige blommar blodrot juni — augusti. Varje blomma har 2 till 8 frukter i form av oätliga nötter. Något naturens hjälpmedel att sprida dessa finns inte, utan nöten gror, där den råkat falla. Det innebär att blodrot växer fläckvis i ruggar.
 4. Trots namnet erecta (upprättstående) förekommer blodrot även krypande på marken, där den bildar revor (utlöpare), som hos blodrot dock inte är jordslående.
 5. Blodrot är allmän i norra Europa, Kaukasus och nordvästra Afrika.
 6. Blodrot föredrar sur jordmån (lågt pH-värde) och trivs bäst på naturliga ängar, både lundar och ängsbackar, samt i hagmark och till och med inne i barrskog. Den går även upp på fjällen, högt ovan trädgränsen. På Hardangervidda i Norge upp till 1 320 m ö h, i Jämtland till 1 200 m ö h.
 7. Blodrotens egenskap att nöja sig med mager mark har gjort att den vid jordmånsinventeringar tagits som indikator på vad som menas med näringsfattig mark.
 8. Trivialnamnet "Blodrot" antyder den användning som växten av gammalt haft som astringerande (sammandragande) medel för att dämpa blödningar.
 9. Det finns en växt som på engelska kallas Blood Root, men i Nordamerika (ej i Storbritannien) är den något annat än svenskans blodrot. Frågan är komplex, eftersom man menar skilda arter i Storbritannien resp Nordamerika. Blood Root i Nordamerika avser Sanguinara canadensis. L. Den är direkt giftig och dess effekter liknar opiumvallmon, Papaver somniferum. Den amerikanska Blood Root kallas där även Tetterwort.
 10. Det finns alltså stora möjligheter till artförväxlingar, när man ska hitta motsvarigheten till Blodrot i dessa länder.
 11. Listan nedan upptar några av dessa, men har också utökats med en del åkommor som nutida alternativmedicin hävdar blodrot är bra för. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.