Blomsterkvast Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blomsterkvast, varianter, uttal och böjningar av blomsterkvast

Blomsterkvast synonym, annat ord för blomsterkvast, vad betyder blomsterkvast, förklaring, uttal och böjningar av blomsterkvast.

Vad betyder och hur uttalas blomsterkvast

Blomsterkvast uttalas blomster|kvast och är ett substantiv.

Ordformer av blomsterkvast

Singular

blomsterkvast
obestämd grundform
blomsterkvasts
obestämd genitiv
blomsterkvasten
bestämd grundform
blomsterkvastens
bestämd genitiv

Plural

blomsterkvastar
obestämd grundform
blomsterkvastars
obestämd genitiv
blomsterkvastarna
bestämd grundform
blomsterkvastarnas
bestämd genitiv

Blomsterkvast är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet blomsterkvast

  1. Rättviksmåleriet växer fram på 1760-talet. Det är ett barockmåleri som har ganska klara släktdrag med allmogemåleri på andra håll i landet, exempel med Tulpanmåleriet i Uppland. Rättviksmåleriet har dock oftast ett rutmönster i senbarockstil eller en byggnad på skåpsdörrar. Det har ganska liten spridning och förekommer oftast bara i Siljanstrakten. Det handlar då i första hand om möbelmåleri. Runt 1780 börjar utvecklingen av det som blir den typiska "kurbitsen". Till en början handlar det om en urna med en blomsterkvast, men under 1790-talet blir måleriet allt mer expressivt, blomsterkvasten flödar ut över bilden, urnan försvinner och till slut finns där bara ett abstrakt blomstermotiv. (källa)
  2. Kurbitsmåleriet växer fram omkring 1790 med utgångpunkt i ett äldre figuralt måleri, rättviksmåleriet, och avbildar i sin tidigaste form en vas med en blomkvast. Efterhand blir måleriet alltmer expressivt, blomsterkvasten flyter ut och blir alltmer abstrakt, snart försvinner även urnan ur vilken den växer fram. I slutet av 1700-talet börjar dalmålarna som tidigare främst målat möbler även måla tapeter, vars stil ofta influeras av möbelmåleriet. (källa)
  3. "En fantasiens ljuft doftande blomsterkvast för jordens syndare att lukta på: utsträckt genom ett hål i väggen af ett jordiskt käril ..." (1912). (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.