Blond Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blond, varianter, uttal och böjningar av blond

Blond synonym, annat ord för blond, vad betyder blond, förklaring, uttal och böjningar av blond.

Synonymer till blond

Vad betyder och hur uttalas blond

Blond uttalas blond [-ån´d el. -å?´d] och är ett adjektiv blont blonda.

Ordformer av blond

Böjning (i positiv) blond en ~ + subst. blont ett ~ + subst. blonda den/det/de ~ + subst. blonde den ~ + mask. subst. Komparation blondare en/ett/den/det/de ~ + subst. blondast är ~ blondaste den/det/de ~ + subst.

Blond är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Blond på Engelska

  • fair-haired, blond, blonde - having light hair

Hur används ordet blond

  1. Grizzlybjörnen väger normalt omkring 180–410 kg, men extremt stora hanar kan väga upp emot 640 kg. Hannen blir ofta ungefär 1,8 gånger större än honan. Pälsfärgen varierar mycket i förhållande till dess geografiska spridning, frånärmast blond till mörk brun och nästan svart. Skillnaderna i pälsfärg kan vara ett resultat av björnens bosättningsmiljö, vilket innebär skillnader i både diet och temperatur. Björnar som lever i kustnära omgivningar blir ofta mer bruna, medan inlandsbjörnar ofta är mer gråa. (källa)
  2. De naturliga hårfärgerna är svart, brun (många nyanser), cendré (askblond), blond och rödblond. När människan åldras blir håret grått. Vissa personer kan med tiden få mycket ljust, nästan vitt hår. Hårfärgen är en viktig faktor för att identifiera en person och brukar därför anges i pass och signalement. (källa)
  3. Samma klasser låg till grund för alla indoeuropeiska samhällen och levde vidare i Europa fram till 1800-talet som de fyra stånden. Sanskritordet för kast, varna, betyder ordagrant "färg", och enligt vissa spekulationer skulle kastväsendet ha grundats av ljushyade arier när de invaderade Indien under andra årtusendet f.Kr. och förslavade dess mörkhyade ursprungsbefolkning, draviderna och folkgrupper som samlas under beteckningen adivasi . Dumézil (1958) har dock visat att samhällsgrupperna förknippades med olika färger även i andra indoeuropeiska samhällen, så förbands till exempel även romarnas präster och adel med vitt respektive rött, medan den fornnordiska dikten Rígsþula beskriver trälarnas urfader som "svart" och ful, medan stormännens fader är "blond" och böndernas rödhårig. (källa)
  4. Den mest kända löpsedeln i Sverige anses vara Aftonbladets löpsedel från 23 februari 1970: "Mord i dag på Östermalm: Greve sköt neger med jaktgevär". Den har, enligt radioprogrammet Medierna, blivit en symbol för löpsedlarnas mustiga, skruvade sensationalism och en kvardröjande kolonial syn. Förövaren var dock inte greve och brottsrubriceringen var inte mord utan vållande till annans död. Redaktören som utformade löpsedeln sade i en intervju 2012 att om de hade vetat mer om händelsen, eller haft mer tid, så hade den inte utformats på det viset. Ordet neger ansågs redan 1970 vara stötande för många. En av journalisterna som skrev om händelsen ansåg att löpsedeln var genant redan när den skrevs och att det var ett uttryck för en grabbig kultur på redaktionen. Det var inte ovanligt med etniska etiketter på löpen förr, men även om den jämförs med Dagens Nyheters löpsedel från 1935, "Tattare Bengtsson på rymmarstråt", så skiljde Aftonbladet ut sig genom att länge framhålla etnicitet hos misstänkta brottslingar, även om etiketterna ibland användes välvilligt, som 1943 när man utformade löpsedeln "Negerfar i förort lever lycklig med blond hustru". Aftonbladet låg även bakom löpsedeln "USA-stad anfölls av beväpnade negertrupper inatt" i juli 1968 om "Glenville Shootout". Efter debatten om löpsedeln om greven blev det mer ovanligt med etnicitet i rubriker om brott. (källa)
  5. I Sverige är de flesta av kombinerad mjölk- och köttras, svensk röd- och vitbrokig boskap (SRB) och Svensk Holstein (tidigare SLB). Det finns också rena köttraser, som man korsar med varandra för att få fram bra bruksdjur. De vanligaste köttraserna i Sverige är Charolais, Hereford, Simmental, Highland Cattle, Limousin, Aberdeen Angus och Blond d"Aquitaine. (källa)
  6. Noréen var den förste som föreslog att suiones är den latinska formen av ett urgermanskt *swihoniz vilket skulle ha betydelsen "de egna, vi själva". I det urindoeuropeiska språk som språkforskarna försöker gissa sig till genom att gå bakåt från de äldsta indoeuropeiska språken, antas också formen "swe" eller "sui" betyda "själv", "oss", "oss själva", "vårt" eller något liknande. Samma gissade urindoeuropeiska har även snarlika ord som ofta har med vatten att göra, både "regn" och "sund"/"vik". Liknande ord, som "sueid" leder till betydelsen "skinande" / "gyllene", men många ord som kan kopplas språkhistoriskt till olika stammar i västra och östra Europa har en betydelse som kan tolkas som ljushyllt eller blond. (källa)
  7. Vampen är en femme fatale från stumfilmens dagar. Uttrycket myntades i samband med Theda Baras första filmroll i A fool there was från 1915, som byggde på Rudyard Kiplings dikt The Vampire. Den typiska vampen är oftare brunett än blond och tar för sig, förför och förgör iklädd mörka dramatiska kläder och lika dramatisk smink. Ibland kunde vampen ha ett icke-europeiskt utseende. Skådespelare som blev kända för vamproller är Musidora, Theda Bara, Nita Naldi, Pola Negri och Myrna Loy under hennes tidiga karriär. (källa)
  8. Populära torra cidersorter är Strongbow, Olde English och Cidre Blond. Några svenska cidertillverkare är Herrljunga Cider, Kiviks Musteri, Kopparbergs Bryggeri och Stockmos varav Herrljunga Cider och Kopparbergs bryggeri är de största. (källa)
  9. Blond kallas den ljusa naturliga hårfärg som drar åt gult, vitt eller beige. En person med blont hår kan kallas blondin. Benämningen blondin används mestadels om kvinnor, men kan även användas om män, men de benämns oftast som "blond". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.