Ljus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ljus, varianter, uttal och böjningar av ljus

Ljus synonym, annat ord för ljus, vad betyder ljus, förklaring, uttal och böjningar av ljus.

Synonymer till ljus

Hittade 2 varianter av ordet ljus:

Vad betyder och hur uttalas ljus

Ljus uttalas ljus och är ett substantiv -et; pl. ljus.

Ljus betyder:

Ordformer av ljus

Singular

ljus
obestämd grundform
ljus
obestämd genitiv
ljuset
bestämd grundform
ljusets
bestämd genitiv

Plural

ljus
obestämd grundform
ljus
obestämd genitiv
ljusen
bestämd grundform
ljusens
bestämd genitiv

Ljus1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas ljus

Ljus uttalas ljus och är ett adjektiv -t -a.

Ljus betyder:

Ordformer av ljus

Böjning (i positiv) ljus en ~ + subst. ljust ett ~ + subst. ljusa den/det/de ~ + subst. ljuse den ~ + mask. subst. Komparation ljusare en/ett/den/det/de ~ + subst. ljusast är ~ ljusaste den/det/de ~ + subst.Övriga former ljusan i vissa uttryck

Ljus2 är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Ljus på Engelska

 • light - in broad daylight, pale colours, a bright future
 • light - light signal, daylight, light and dark
 • light - (wax) candle, turn on the light!

Hur används ordet ljus

 1. Eftersom de är så lika, skriver forskarna i Nature Ecology & Evolution, måste de dela ett gemensamt ursprung. Antagligen, hävdar de, utvecklades de första fjädrarna redan för 250 miljoner år sedan, det vill säga långt innan de första fåglarna såg dagens ljus. (källa)
 2. Att historien nått dagens ljus gör honom dock illa berörd. (källa)
 3. Två av de större aktieägarna - Folksam och Sparbanksgruppen med sina drygt 10 procent av rösterna - hade visserligen gett grönt ljus för rapporten. Men andra större aktieägare och analytiker var desto mer kritiska där ord som hafsverk användes i beskrivning av rapporten. (källa)
 4. Överkänslighet mot ljus. (källa)
 5. I optik innebär absorption att energin från fotoner upptas av elektroner i atomer. Fotonerna försvinner och övergår till inre energi i atomerna, genom att elektroner exciteras till en högre energinivå. För de flesta material gäller att en del av infallande strålning absorberas, medan andra delar reflekteras, i många fall beror fördelningen mellan absorption och reflektion på fotonernas våglängd. Ett exempel är ett ämnes förmåga att absorbera ljus i till exempel spektroskopi. (källa)
 6. Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. De fyra söndagarna fram till jul benämns vardagligt första, andra, tredje och fjärde advent, eller mer korrekt första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent. När juldagen infaller på en söndag, blir adventstiden som längst medan den blir som kortast de år juldagen infaller en måndag. Tiden fram till jul räknas ned på olika sätt beroende på tradition. På norra halvklotet är det årets mörkaste tid och många hem rymmer under den här tiden en adventsljusstake med fyra, vanligtvis levande ljus, där ett ljus tänds för varje söndag i advent som passerats. (källa)
 7. Redan före julkalendern fanns en tradition i den protestantiska delen av Tyskland, att göra ett kritstreck på dörren för varje dag i december fram till julafton. Andra tände ett nytt ljus för varje dag, eller hängde upp en liten religiös tavla. (källa)
 8. En adventsljusstake, ibland avkortat: adventsstake, är en ljusstake med fyra levande ljus som används i adventstid. Första advent tänds ett av ljusen längst ut på staken. Andra advent tänds både det första ljuset samt det som finns bredvid det tidigare och så vidare fram till fjärde advent då alla ljusen är tända. Genom att låta ljusen brinna ungefär lika länge varje advent har det vid fjärde advent bildats en "trappa" av ljusen. (källa)
 9. Gammastrålning produceras ofta tillsammans med andra former av strålning såsom alfa- och betastrålning. När en atomkärna sänder ut en α- eller β-partikel lämnas ofta dotterkärnan i ett exciterat tillstånd. Den kan sen falla ner i sitt grundtillstånd genom att emittera gammastrålning på samma sätt som en elektron kan göra sig av med överskottsenergi genom att sända ut ljus. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.