Ljusbehandling Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ljusbehandling, varianter, uttal och böjningar av ljusbehandling

Ljusbehandling synonym, annat ord för ljusbehandling, vad betyder ljusbehandling, förklaring, uttal och böjningar av ljusbehandling.

Vad betyder och hur uttalas ljusbehandling

Ljusbehandling uttalas ljus|be|handl|ing och är ett substantiv.

Ordformer av ljusbehandling

Singular

ljusbehandling
obestämd grundform
ljusbehandlings
obestämd genitiv
ljusbehandlingen
bestämd grundform
ljusbehandlingens
bestämd genitiv

Plural

ljusbehandlingar
obestämd grundform
ljusbehandlingars
obestämd genitiv
ljusbehandlingarna
bestämd grundform
ljusbehandlingarnas
bestämd genitiv

Ljusbehandling är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ljusbehandling

  1. Blå ljusterapi är en form av ljusbehandling för mild till måttlig plackpsoriasis. Behandlingen sker med kortvågiga LED-lampor. Den blåa ljusbehandlingen är en UV-fri ljusbehandling för mild till måttlig plackpsoriasis. Ljusbehandlingen kallas blå eftersom dess korta ljusvågor med vågfrekvens 453 nm, ser blå ut för det mänskliga ögat. Ljusstrålarna innehåller inte skadliga UVA och UVB-strålar, som många andra psoriasis ljusbehandlingar och behandlingen är gift- och kemikaliefri samt skonsam mot huden. (källa)
  2. Hudtuberkulos kunde botas med ultravioletta ljusstrålar. För denna upptäckt fick Niels Ryberg Finsen nobelpris 1903. Vårdplatser där man kunde vistas i solljus ordnades och behandlingarna var positiva men försvann då medicin i stället ersatte ljusbehandlingen. (källa)
  3. Frukostdags är en friluftsmålning, bordet och lövverket är upplösta av ljusreflexer, som ger föremålen ett suggestivt skimmer. Konstnären har delvis inspirerats av impressionisternas sätt att skildra ljuset med färg. Motivet var populärt bland de realistiska konstnärerna vid den här tiden och Hanna Pauli var främst påverkad av den franske konstnären Jules Bastien-Lepages måleri. Ljusbehandlingen, den livliga penselskriften och de delvis tjockt pålagda färgfälten upprörde flera samtida svenska kritiker. Man såg Hanna Paulis teknik som alltför modern och en kritiker antog att ljusfläckarna på bordsduken berodde på att konstnären själv torkat sina penslar på den. (källa)
  4. Ekström studerade vid Konstakademien 1865-72 där han influerades mer av den franska traditionen, än av Düsseldorfskolan. Ekström begav sig därför till Paris våren 1876, då han med Oscar II:s understöd företog sin första studieresa söderut. Ekström levde i Frankrike till 1890, delvis i och omkring Paris (inkluderat Barbizon och Saint-Germain), delvis i Carolles, Normandie. Han blev genast en beundrare av Barbizonskolans mästare och framför allt av Corot, "den störste bland de stora" som han omnämner honom i ett brev till Olof Hermelin. Det upplösta valörmåleriet och silverdiset från Corots tavlor inspirerade Ekströms syn på naturen. I sina dukar från Frankrike skildrar han med lyrisk känsla landskapets stämning, ljusets spel i lövmassorna, färgskimret över ängar och vatten. Lyrismen stegras stundom till en romantisk styrka såsom i Kustlandskap i månsken från 1877. Under 80-talet fortsätter han mest i samma lyriska stil. Översvämning (i prins Eugens samling) är ett stort prov på hans förtonande ljusstudium och hans varma naturkänsla. Under denna tid skildrar han också landskapet enbart för formernas skull. Den känsliga stämningen har i regel försvunnit i de målningar som utfördes under vistelsen i Carolles som i "Franskt landskap". Dessa är dock mindre betecknade för Ekströms temperament än de mjuka, ljusdallrande stämningarna. Den ytterst fina ljusbehandlingen är hans särmärke bland de svenska friluftsmålarna. Han debuterade på salongen i Paris 1878 med Franskt landskap och var guldmedaljist vid Exposition Universelle 1889, med flera verk från sent 1880-tal. (källa)
  5. Knaus blev en av de mest populära målarna i Tyskland. Hans tavlor framförde oemotståndligt muntrande typer eller löjliga situationer, roande, någon gång vemodiga och rörande bilder ur livet. Målningssättet - framför allt ljusbehandlingen - var bättre än vad de flesta Düsseldorfs-målarna på den tiden kunde åstadkomma, men för sitt stora anseende hade målaren vida mindre att tacka sina tavlors måleriska innehåll än det berättande, den träffsäkra karakteristiken, den anekdotiska poängen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.