Blot Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blot, varianter, uttal och böjningar av blot

Blot synonym, annat ord för blot, vad betyder blot, förklaring, uttal och böjningar av blot.

Synonym till blot

Andra språk

Blot på Engelska

  • sacrifice - (ancient Nordic) religious festival at which human beings and animals were sacrificed

Hur används ordet blot

  1. Gode (manlig, isl. goði) eller gydja (kvinnlig, isl. gyðja) är den närmaste motsvarigheten till en präst inom asatron. En gode/gydja förrättar till exempel blot eller sumbel. (wikipedia.org)
  2. Midvinterblot är ett blot (en offerrit) i fornnordisk religion. Den exakta tidpunkten för blotet är omstridd. En del menar att midvinter hölls vid vintersolståndet i december och att den kan ha sammanfallit med den germanska hedniska julfestligheten, och den kallas därför i vissa sentida källor jólablót eller julblot. (wikipedia.org)
  3. I fornnordisk mytologi har människooffer förekommit inom blot. Domald var en svensk sagokung som sägs ha offrats för att skördarna skulle bli bättre. (wikipedia.org)
  4. Blot är ett offer i nordisk religion som syftar till att vinna gudars eller alvers välvilja så att de uppfyller dess önskemål, som genomför blotet. Ordet är släkt med gotiskans blôtan i meningen "dyrka, tillbedja", och forntyskans bluozan, i betydelsen "offra" och "stärka". Troligen har ordet ursprungsbetydelsen "åkalla med besvärjelse eller offer". De isländska sagorna talar om tre årliga blot: höstblot, midvinterblot och vårblot. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: