Brandskadad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brandskadad, varianter, uttal och böjningar av brandskadad

Brandskadad synonym, annat ord för brandskadad, vad betyder brandskadad, förklaring, uttal och böjningar av brandskadad.

Vad betyder och hur uttalas brandskadad

Brandskadad uttalas brand|skad|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av brandskadad

Böjning (i positiv) brandskadad en ~ + subst. brandskadat ett ~ + subst. brandskadade den/det/de ~ + subst.

Brandskadad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet brandskadad

  1. Vid kyrkans restaurering 1970-71 genomfördes en omfattande byggnadsarkeologisk undersökning. Det konstaterades då att före kyrkans uppförande har här funnits en kristen begravningsplats. Tydliga spår efter en träkyrka som föregått tegelkyrkan fanns dock inte men ett golvlager av lera som var brandskadat tyder på en träkyrka. (källa)
  2. Sjövillan beboddes i slutet av 1910-talet och början av 1920-talet av en konstnärskoloni, de så kallade Smedsuddskoloristerna. 1936 blev Sjövillan svårt brandskadad och ansågs inte vara värd att reparera. (källa)
  3. Nordlander förde åter befäl på fartyget år 1947, när SAL köpte tillbaka henne svårt brandskadad för 800 000 dollar. (källa)
  4. Skolan låg först på nr 4 och sedan 1880 vid Getingevägen och har haft många namn: Skinnatorns skola, Odarslövs skola och Östra Torns skola. Sedan skolan lagts ner var byggnaden under en tid på 1950- och 1960-talet värdshus, hotell och danssalong med namnet La Strada, lånat från filmen med samma namn och syftande på läget vid "autostradan". Byggnaden som senare var specialskola revs 2013 (fel i källan, ska vara 2016). "Den gamla skolan (Östra torn 28:10), sedermera värdshuset La Strada under 50- och 60-talet, ligger längs den gamla riksvägen. Miljön byggs upp av två f d skolbyggnader samt en barack kring en gårdsplan. Skolhuset från 1910 i rött tegel är den mest välbevarade. Huset visar en för uppförandetiden "ändamålsenlig" utformning, där skolsalarna givits framträdande gavelplaceringar med stora fönsteröppningar. Intill skolan ligger en bostadsliknande länga som varit vandrarhem. Huset har troligen varit skolhus före 1910 och uppfördes på 1870-talet. Det är delvis brandskadad och oklart i vilket tekniskt skick det är.". (källa)
  5. Sturebadet är ett inomhusbad och en friskvårdsanläggning, invigt 1885 och beläget inom Sturegallerian vid Sturegatan 4 i centrala Stockholm. Badet blev svårt brandskadat 1985 men återuppbyggdes. Idag består anläggningen av två delar: själva simhallen med biutrymmen med entré från Sturegallerian och byggnaden med ingång från Sturegatan 4. Båda delar är blåmärkta av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att de representerar "synnerligen höga kulturhistoriska värden". Sturebadet är idag det äldsta bevarade badhuset i Stockholm och sedan 1986 skyddat som byggnadsminne. (källa)
  6. Branden härjade i tre timmar och ödelade 24 eller 36 gårdar (olika uppgifter i litteraturen), tre gårdar blev dessutom kraftigt brandskadade. Ett barn innebrändes och 200–400 personer (olika uppgifter i litteraturen) blev utan bostad efter branden. Statsbidrag på 2 000 rdr banko ställdes till förfogande av vilket hälften betalades ut direkt för att lindra den värsta nöden. Gåvor av säd, potatis och andra matvaror och klädesplagg skänktes till de behövande. En insamling av pengar fram till årets slut gav 3.900 rdr banko. Tomterna där de nedbrunna husen stått inköptes av staden och överläts några år senare till Köping–Hults Järnväg. (källa)
  7. Majroskogen ligger i Stockholms södra förorter och täcker delar av Gubbängen, Svedmyra, Tallkrogen och Stureby, den gränsar till Bandhagen, Högdalen och Hökarängen. Skogen omfattar en areal om cirka 56 hektar. Mot sydväst begränsas den av Örbyleden, mot syd vidtar Gubbängens bebyggelse och mot norr Sturebys och Svedmyras bostadsområden. Majroskogen delas av en lokalgata (avstängd för trafik) i en nordlig och en sydlig del. Högsta höjd har en platå i norra delen med 56 meter över havet. En jättegryta med en diameter på cirka en meter finns på en av de kala berghällarna i södra delområdet. Ett mindre, relativt nytt brandfält om cirka 0,5 hektar finns i hällmarkstallskogen i de nordöstra delarna. Här kan man se tallar med tydliga kådflöden på de brandskadade stammarna som visar att brandljudbildning pågår. Brandljud är en typ av stamskada som yttrar sig genom att barken faller av och veden blottas. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.