Brassa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brassa, varianter, uttal och böjningar av brassa

Brassa synonym, annat ord för brassa, vad betyder brassa, förklaring, uttal och böjningar av brassa.

Vad betyder och hur uttalas brassa

Brassa uttalas brassa och är ett verb -de  brassa på elda för fullt, skjuta häftigt  brassa segel vrida rårna o. seglen med brassarna   röka hasch.

Ordformer av brassa

Aktiv

brassa
infinitiv
brassar
presens
brassade
preteritum
brassat
supinum
brassande
presens particip
brassa
imperativ

Passiv

brassas
infinitiv
brassas
presens
brassades
preteritum
brassats
supinum

Brassa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet brassa

  1. Vändningen börjar med att man ser till att alla linor kan löpa fritt och ökar farten genom att hålla något lägre kurs. Därefter vänder man mot vinden ("lova!" eller "ror i lä!", det senare avser rorkulten). Mesanseglet kan föras över i lovart som vindroder. Förstagseglens skot släpps lösa för att minska segelytan förut (på moderna båtar först då seglen börjar fladdra). Då fören är i vindögat brassar man om de aktre rårna ("akterhal!") för de nya halsarna. Man har nu back i alla råsegel, men de är vända så att fören trycks åt ena hållet och aktern åt det andra. I båtar kan man på nytt skota förseglen på den gamla halsen, "skota back", så att de på motsvarande sätt trycker fören åt sidan. Om farten tar slut helt så att fartyget börjar backa bör rodret läggas om. När de aktre seglen börjar fyllas brassas också de främre rårna över och seglen skotas för den nya halsen. När man fått tillräcklig styrfart lovar man upp för den nya kursen. (källa)
  2. Under sin gymnasietid på Södra Latin skapade Åke Hodell hejaklacksramsan Sassa brassa mandelmassa, som senare fått spridning över hela Sverige och även i övriga nordiska länder. (källa)
  3. En del båtar saknar vanter och stag, antingen genom specialkonstruerad mast eller för att belastningarna på båttypen ifråga inte är särskilt stora. Ofta kan fallet, brassar eller andra till den löpande riggen hörande rep fungera som stag. (källa)
  4. Skot är en lina fäst i seglets skothorn (det aktra nedre hörnet av seglet), på råsegel i dess båda nedre hörn, med vilket man reglerar seglets ställning i förhållande till vinden. På råsegel används också brassar för samma ändamål. Brassarna är i motsats till skoten fästa i rårna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.