Brosk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brosk, varianter, uttal och böjningar av brosk

Brosk synonym, annat ord för brosk, vad betyder brosk, förklaring, uttal och böjningar av brosk.

Vad betyder och hur uttalas brosk

Brosk uttalas brosk och är ett substantiv -et; pl. brosk.

Brosk betyder:

Ordformer av brosk

Singular

brosk
obestämd grundform
brosks
obestämd genitiv
brosket
bestämd grundform
broskets
bestämd genitiv

Plural

brosk
obestämd grundform
brosks
obestämd genitiv
brosken
bestämd grundform
broskens
bestämd genitiv

Brosk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Brosk på Engelska

 • cartilage - soft, bone-like tissue in the body of men and animals

Hur används ordet brosk

 1. Kontaktytorna är beklädda med ledbrosk på bägge benen som anpassar sin form till varandra vid belastning och verkar därmed som stötdämpare. Detta skyddar mot direkt slitage av skelettet. I det smala rummet mellan ledbrosket, den sk ledhålan, finns ledvätska som smörjer ledbrosket och minskar friktionen. I vissa leder finns en ledskiva som separerar hålrummet i två separata utrymmen. Ledskivan kallas antingen menisk i knä eller disk i ryggraden. Leden i sig omges av en skyddande hinna av bindväv som kallas ledkapsel. Denna hindrar leden från att förskjutas mer än vad leden tål. I ett av ledkapselns membran bildas ledvätskan som frisätts till ledhålan som förutom att smörja också ger ledbrosket näring och transporterar bort slaggämnen. Ledkapseln är ytterligare förstärkt och genomvävd med ligament och ibland även senor. (källa)
 2. Hyalin är en kroppsvätska som förekommer vid sjuklig nedbrytning av kroppsvävnad, och normalt också i hyalint brosk. Hyalin påminner om glas, varav dess namn som är bildat av grekiskans hyalos, 'glas'. Det är bildat av albumin vid nedbrytning av amyloid. Hyalin kan påträffas vid flera sklerotiska sjukdomar. (källa)
 3. Liksom andra broskfiskar har den munnen på undersidan (där även gälarna sitter) och ett skelett uppbyggt av brosk. (källa)
 4. Kollagen II förekommer huvudsakligen i hyalint och elastiskt brosk. (källa)
 5. De flesta av hundratals olika möjliga orsaker till kortvuxenhet hos människor är genetiska, och de flesta innefattar enkla genvariationer som påverkar strukturen eller utvecklingen av ben-, brosk- eller bindevävnad. Denna typ av avvikelse kallas inom medicinen för skeletal dysplasi. Även kondrodystropi, kondrodysplasi och osteokondrodystropi används inom medicinsk litteratur med ungefär samma betydelse. I många av dessa fall är i huvudsak benstommen den påverkade kroppsdelen, och personen är frisk i övrigt. I andra fall påverkar de genetiska förändringarna andra delar av kroppen, vilket kan leda till ovanliga egenskaper eller svåra åkommor. (källa)
 6. Brosk är, vid sidan av ben, fettvävnad och olika typer av fibrös bindväv, en form av stödjevävnad eller bindväv. Brosk får ingen syretillförsel via blodkärl vilket gör att brosk har mycket dålig regenerativ förmåga. Liksom benvävnad är den viktigaste uppgiften för brosk att ge stadga åt organismen. (källa)
 7. Reumatoid artrit (RA), även kallad ledgångsreumatism, är en autoimmun sjukdom som kännetecknas av kronisk inflammation (artrit) och smärta (artralgi) i kroppens leder. Inflammationen har stark förmåga att bryta ned brosk, intilliggande ben, senor och artärer. (källa)
 8. Ledvätska eller synovialvätska är en vätska som är innesluten i kroppens leder, bland annat knä, finger och armbåge. Lederna är benförbindelser som ger oss vårörlighet. Benändarna är klädda med brosk som minskar friktionen. Leden är innesluten i en ledkapsel. Här fungerar ledvätskan som en sorts smörjmedel. Ledvätskan förser också ledbrosket med syre och näringsämnen. Ledvätskan gör att till exempel fingrarna inte knakar när vi rör på dem men ibland saknas ledvätska och det är då vi hör att det knakar. När man tränar produceras mer ledvätska, vilket gör att lederna knakar mindre. Det finns en mängd besvär och sjukdomar kopplade till lederna och ledvätskan, bland annat ledinflammationer, ledgångsreumatism, fibromyalgi och Bechterews sjukdom. (källa)
 9. Den traditionella limfärgens bindemedel tillverkades främst av råvaror som hud, ben, brosk, bindvävnad, senor med mera som samlades upp från slakthus, handskfabriker, garverier och köttbutiker, och förädlades till animaliskt lim. (källa)
 10. Exoskelett finns hos många insekter och hos kräftdjur. Alla leddjur har exoskelett under åtminstone någon del av sin livstid. Ett sådant bildar ett skyddande skal runt sin bärare. Endoskelett har de flesta vertebrater, och består av benvävnad som är mineraliserad med bland annat kalcium och kisel. Hos andra arter, såsom broskfiskar, kan endoskelettet bestå av brosk. De djur som har brosk istället för benvävnad är till exempel hajar och rockor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.