Bronssvärd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bronssvärd, varianter, uttal och böjningar av bronssvärd

Bronssvärd synonym, annat ord för bronssvärd, vad betyder bronssvärd, förklaring, uttal och böjningar av bronssvärd.

Vad betyder och hur uttalas bronssvärd

Bronssvärd uttalas brons|svärd och är ett substantiv.

Ordformer av bronssvärd

Singular

bronssvärd
obestämd grundform
bronssvärds
obestämd genitiv
bronssvärdet
bestämd grundform
bronssvärdets
bestämd genitiv

Plural

bronssvärd
obestämd grundform
bronssvärds
obestämd genitiv
bronssvärden
bestämd grundform
bronssvärdens
bestämd genitiv

Bronssvärd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bronssvärd

  1. Fyndet består av en stor bronskittel, 64 centimeter i diameter och 34 centimeter hög. Den innehöll två bronssvärd av Hallstatt-typ, två hinkliknande kärl och tolv cirkelrunda bronsplattor. Kitteln är förmodligen tillverkad någonstans i området kring Svarta havet och typen förekommer i mellan- och kontinentaleuropa – förutom i Grekland och Etrurien. Den här sortens stora kittlar har använts som offerkärl vid religiösa ceremonier. Hallstattsvärden, som har böjts för att få plats i kitteln, är vanliga över hela Europa och har säkerligen tillverkats någonstans på kontinenten. De två hinkliknande kärlen - så kallade ciste a cordoni - finns både inom den etruskiska kulturen och i det östra alpområdet. De har använts till vätskor, eventuellt drycker, och har antagligen använts i kultbruk och vid religiösa riter. De tolv bronsplattorna har inga paralleller någonstans i Europa och det har lagts fram en idé om att de skulle kunna vara av inhemsk produktion. Detta beroende på att deras formspråk liknar andra föremål som man vet är tillverkade i Norden. (källa)
  2. Råvaran järn har fördelen att möjliggöra massproduktion på grund av större tillgång av den. Tidigare järnsvärd kan dock inte jämföras med senare versioner av stålblad. Järnet i dessa svärd var inte släckhärdat, trots att metallen ofta innehöll tillräckligt med kol för denna process. Svärden var endast manuellt härdade med hammare, likt bronssvärd. Detta gjorde dem jämförbara eller endast något bättre än bronssvärden när det gäller hållfasthet och hårdhet. (källa)
  3. Det finns bara en känd hällristning från Varbergs kommun. Det är från Tjärby, Grimetons socken och omfattade en skeppsristning och ett solhjul. Den var gjord på ett stenblock och finns numera på Statens historiska museum i Stockholm. Andra fynd från perioden är en bronssköld (Nackhälleskölden), tre bronssvärd från Värö socken och en armring av guld från Hunnestads socken. (källa)
  4. Staden är känd för sin under 2000-talet påträffade bronsåldersboplats, vilken räknas som en av världens bäst bevarade. Boplatsen, som troligen brunnit ner, doldes under ett fyra meter djupt gyttjelager bestående av fuktig mossjord vilket bevarat vardagsföremål och organiska ting. Man tror att staden övergetts hastigt under en brand kring år 800 f.Kr. och boplatsen låg intill den nu uttorkade floden Nene. Bland annat har man hittat kläder, fiskenät, träskedar, sex stycken kanoter tillverkade av urholkade trädstammar, färgade pärlor, träspannar, rep, handtag till vapen samt ett antal bronssvärd och spjutspetsar som troligen offrats i floden, eftersom de hittades på flodbottnen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.