Bryggning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bryggning, varianter, uttal och böjningar av bryggning

Bryggning synonym, annat ord för bryggning, vad betyder bryggning, förklaring, uttal och böjningar av bryggning.

Vad betyder och hur uttalas bryggning

Bryggning uttalas brygg|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av bryggning

Singular

bryggning
obestämd grundform
bryggnings
obestämd genitiv
bryggningen
bestämd grundform
bryggningens
bestämd genitiv

Plural

bryggningar
obestämd grundform
bryggningars
obestämd genitiv
bryggningarna
bestämd grundform
bryggningarnas
bestämd genitiv

Bryggning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bryggning

  1. Honung används vanligen som sötningsmedel i matlagning, bland annat i bakverk som baklava, i godis, te och söta drycker, samt i såser. Honung är en nödvändig ingrediens för bryggning av mjöd. Barn under ett års ålder ska inte äta honung, då den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan orsaka botulism. Honung förekommer också i en del kroppsvårdsprodukter. (källa)
  2. Bland Saccharomyces återfinns många ekonomiskt viktiga svampar. Jästsvamparna används vid jäsning av deg och beredning av alkoholhaltiga drycker. Några exempel är Saccharomyces cerevisiae som används vid bakning och bryggningen av ale, Saccharomyces uvarum och Saccharomyces pastorianus som används vid underjästa öl. Just Saccharomyces cerevisiae brukar omnämnas som den för människan mest betydelsefulla svamparten av alla. (källa)
  3. Saccharomyces cerevisiae är den vanligaste arten av jästsvamp och har använts sedan urminnes tider, både till bakning och bryggning. Den är encellig, äggformad och 5-10 mikrometer lång. Den förökar sig genom knoppning. (källa)
  4. En kittel är ett kokkärl avsett för uppvärmning av vätska i samband med matlagning, färgning, tvätt, bryggning eller liknande. En kittel är i allmänhet flat eller svagt välvd botten, med eller utan lock, med eller utan handtag eller grepe. Om kokkärlet har öron kallas det oftast gryta. Kittel används även om andra kärlformer som tekittel eller kaffekittel. (källa)
  5. Kokkaffe är en klassisk metod för att tillaga kaffe, där vatten tillsammans med grovmalet kaffe kokas upp i exempelvis kastrull eller kaffepanna. Tidigare var detta det vanligaste sättet att tillaga kaffe på i Sverige, men senare har bryggning tagit överhand. På senare år har dock kokkaffet blivit vanligare igen. I en kaffebutik i Göteborg hade försäljningen av kokkaffe tredubblats under åren 2011-2014. (källa)
  6. Malt är säd, vanligen korn, som fuktats med vatten och fått gro. Groddarna producerar enzymet amylas vilket får stärkelsen i maltet att omvandlas till maltsocker när maltet läggs i blöt, som vid bryggning. Efter att groendet gått tillräckligt långt avbryts processen genom att grönmalten torkas eller rostas med varm luft. Den färdiga malten kan lagras länge. Malt används i tillverkning av öl och whisky men används även i jul- och påskmust, vissa bröd och till exempel memma. Dess rostningsgrad är en viktig smakfaktor: kraftigare rostning ger ett mörkare öl i och med att sockret karamelliseras. Vid ölbryggning används huvudsakligen ljusa maltsorter som pilsnermalt och pale ale-malt. (källa)
  7. Tekanna är ett kärl, som regel med lock, handtag och pip, för bryggning av te, antingen i form av påste eller lösa blad. De senare vanligen lagda i en sil så man kan förhindra att teet drar för länge eller täpper till pipen. En tekanna har vanligtvis en öppning på toppen med ett lock där teblad kan läggas i och varmt vatten hällas över, ett handtag att hålla i och en pip som man kan hälla ur. Tittar man inuti en kanna och ser att den har ett fåtal hål i väggen som silar vätskan ut genom pipen så är kannan avsedd för te (inte för kaffe eller choklad där finessen saknas). Det är viktigt att ha ett litet hål i locket för att förhindra att vakuum uppstår inuti när man häller upp och teet rinner sakta och ojämnt. Man kan förvärma tekannan innan man häller i teet för att det ska hålla sig varmt längre. Tekannor görs idag i många olika storlekar och material, exempelvis lergods, stengods, porslin, metall och glas. Den traditionella västerländska formen är låg och klotformad, men genom olika stilideal har den antagit många varierade och fantasifulla utseenden. Hus, djur och människoansikten är bara några udda utformningar. (källa)
  8. Under 1800- och 1900-talen infördes alkoholförbud i flera länder. Många bryggerier gick då i konkurs. Ölbryggning var inte blott den äldsta kemisk-tekniska process som kom att tillämpas i industriell framställning, den var ofta också den tidigaste storindustrin över huvud taget, inte minst i u-länder. Idag finns många olika sorters öl, såsom lambic från Belgien, lager, veteöl och stout. Många bryggerier, främst i Europa, använder traditionell bryggeriteknik. (källa)
  9. De huvudsakliga ingredienserna vid ölbryggning är malt, humle, jäst och vatten samt i vissa öl andra tillsatser. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.