Buss Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder buss, varianter, uttal och böjningar av buss

Buss synonym, annat ord för buss, vad betyder buss, förklaring, uttal och böjningar av buss.

Synonym till buss

Hittade 2 varianter av ordet buss:

Vad betyder och hur uttalas buss

Buss uttalas buss och är ett substantiv -en -ar  motorfordon  i sms som t.ex. sjöbuss; Karl XII:s bussar  stycke tuggtobak.

Ordformer av buss

Singular

buss
obestämd grundform
buss
obestämd genitiv
bussen
bestämd grundform
bussens
bestämd genitiv

Plural

bussar
obestämd grundform
bussars
obestämd genitiv
bussarna
bestämd grundform
bussarnas
bestämd genitiv

Buss1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas buss

Buss uttalas buss oböjligt och är ett adjektiv.

Buss betyder:

Ordformer av buss

Böjning (i positiv) buss är ~

Buss2 är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Buss på Engelska

  • coach, bus - vehicle able to transport many passengers, bus driver, school bus, the tourists arrived by coach, I go by bus every day

Hur används ordet buss

  1. Ska man hårdra det är Life itself som en enda lång räcka av deus ex machina-situationer, fast då av mindre godartat slag. Här kommer ingen plötsligt uppdykande gud till räddning, snarare är det slumpen som attackerar från sidan. Kanske i form av en buss. (källa)
  2. En gasbuss (naturgasbuss) är en buss som kan drivas med naturgas eller biogas, dvs metan. Biogas är ett biobränsle, vilket gör att klimatpåverkan minimeras. I Sverige används de huvudsakligen som stadsbussar, men även som landsortsbussar, och som går på biogas framställd i städernas avloppsreningsverk, av rötat slaktavfall eller av rötad kompost. I gasbussarna används bensinmotorer som försetts med gastillsats. Detta ger även i jämförelse med dieselbussar fördelar som framförallt bättre avgasrening. De påverkas heller inte lika mycket av olika avgasnormer. Komforten är sämre på grund av ibland ryckig gång då motorerna är känsliga för variationer i gaskvaliteten. Bussarna är även dyrare i inköp och service, men då den i Sverige vanligtvis lokalproducerade gasen inte påverkas lika mycket av globala konflikter så blir det ändå billigare i längden då det blir billigare att tanka. Tankarna sitter i regel på taket, vanligtvis framtill eller något mot mitten, mer sällan baktill och täcks av en kåpa. Kåpan kan vara mer eller mindre synlig utifrån, då vissa bussar istället för att ha en hög gaskåpa (och därtill högre totalhöjd) istället kan ha ett lägre tak invändigt som inrymmer gastankarna och en mindre kåpa på taket som inte påverkar totalhöjden så mycket. (källa)
  3. En guidning (uttal: /'gajdniŋ/) eller guidad tur är en rundvandring med turister eller besökare som leds av en person med särskilda förkunskaper om det man passerar på turen. En guidning kan gå genom ett museum, en byggnad, en stad eller ske ombord på ett fordon, exempelvis buss eller båt. Vissa guidningar förmedlar allmän kunskap om föremålet för turen, medan andra har ett särskilt tema, såsom en särskild historisk period, litterära miljöer eller ockultism. (källa)
  4. Gyrobuss – en buss (fordon för persontransport) med hybriddrift som använder energin lagrad i ett stort svänghjul. (källa)
  5. Handikappfordon är ett fordon - bil, buss, fyrhjuling, moped etc - som är särskilt anpassat för att framföras av eller transportera personer med funktionsnedsättning, vare sig det är fysiska eller kognitiva. Ett handikappfordon kan utrustas med en mängd olika anpassningar såsom bakgavellyft, luftfjädring (för låg instegshöjd), manuellt styrda ramper, golvskenor för förankring av rullstolar etc. Ett handikappfordon kan användas av såväl privatpersoner som företag. De senare figurerar inom utförandet av färdtjänst- och sjukresor. (källa)
  6. I lagsporter anses det generellt sett vara en fördel att spela på hemmaplan eftersom laget slipper resa till annan arena och det egna lagets supportrar vanligtvis är i majoritet bland åskådarna. För vissa kan det däremot innebära ökad nervositet eller negativ press. När hemmastatistiken är dålig talas det ibland om "hemmaspöke". Ett berömt exempel på detta är HV71 som under tränaren Curt Lundmarks ledarskap i slutet av 1980-talet spelade bättre på bortaplan och då började åka buss till hemmamatcherna för att ge spelarna känslan att de var på väg till en bortamatch. (källa)
  7. Moderna husbilar byggs på vanligt förekommande chassin för små last/transportbilar. Fiat Ducato har tre fjärdedelar av marknaden med sina framhjulsdrivna modeller. Även Mercedes med bakhjulsdrift är populärt för de lite större och högre modellerna. Utöver husbussar och mindre typer av "van-fordon" som intar en särställning finns tre vanliga utföranden. (källa)
  8. 1.När flera fordons kurser korsar varandra, har man väjningsplikt mot korsande trafik från höger, om inget annat anges. I (vissa) länder med vänstertrafik har man dock väjningsplikt mot korsande trafik från vänster. I vissa länder, däribland Storbritannien, gäller varken vänsterregeln eller högerregeln vilket innebär att ingen kan förvänta sig att få företräde. Högerregeln gäller dock inte i de fall som anges i punkt 2–8 nedan.2.När man svänger/lämnar en cirkulationsplats, har man väjningsplikt mot mötande trafik (om man korsar deras sida av vägen) samt mot korsande gång-/cykel- och mopedtrafik (om man är på väg förbi ett övergångsställe/en cykelöverfart eller en korsande gång-/cykelbana, man har dock inte väjningsplikt mot cykel och moped klass 2 på en obevakad cykelpassage). Man har också väjningsplikt mot mötande trafik när man korsar deras sida av vägen vid t.ex. ett hinder som finns på ens egen sida.3.Vid infart på huvudled har man alltid väjningsplikt mot fordon som redan befinner sig på huvudleden (normalt skyltas det alltid).4.Vid infart på cirkulationsplats har man alltid väjningsplikt mot fordon som redan befinner sig i cirkulationen (normalt skyltas det alltid).5.Man har väjningsplikt enligt bussregeln mot en buss som startar från en hållplats på en väg vars hastighetsbegränsning är högst 50 km/tim. Om den är högre än 50 km/tim, är det bussföraren som har väjningsplikt.6.Man har alltid väjningsplikt mot gående som korsar/just är på väg att korsa körbanan vid ett obevakat övergångsställe. Gående är dock skyldiga att ta hänsyn till fordons hastighet och avstånd till övergångsstället innan de går över vägen.7.Cyklister och mopedister (klass II) har väjningsplikt mot andra fordon när de korsar en körbana, även om så sker på en cykelpassage. Andra fordonsförare skall dock anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklister och mopedister (klass II) som är ute på cykelpassagen.8.Man har alltid väjningsplikt enligt utfartsregeln mot all trafik som redan befinner sig ute på körbanan när man är på väg ut på en körbana från en vägren, parkeringsplats, tankstation, korsande gång- eller cykelbana, terräng, en gågata/ett gångfartsområde, en stig, ägoväg, fastighet och liknande. (källa)
  9. En hybridbuss är en buss med två motorer, en förbränningsmotor och en elektrisk motor. Bussen kan drivas antingen av den ena, vanligtvis endast den elektriska eller av båda motorerna samtidigt. Den elektriska motorn drivs av ett batteri alternativt en superkondensator som laddas upp under körning med förbränningmotorn samt vid överföring av bromsenergi. Hybridbussar har högre inköpspris än konventionella bussar, men lägre driftskostnader. Den största fördelen med en hybridbuss är att den släpper ut mindre föroreningar än en konventionell buss, på grund av lägre bränsleförbrukning. (källa)
  10. Den hållplats där bussen eller spårvagnen vänder och påbörjar sin återresa kallas ändhållplats. För spårvagnar kan det antingen vara en vändslinga om vagnarna bara har förarplats i ena änden, enriktningsvagn, vilket också alltid gäller bussar. Eller så kan spårvagnar ha förarplats båda ändarna, tvåriktningsvagn, och då är ändhållplatsen bara ett eller två spår. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.