Bygel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bygel, varianter, uttal och böjningar av bygel

Bygel synonym, annat ord för bygel, vad betyder bygel, förklaring, uttal och böjningar av bygel.

Synonym till bygel

Vad betyder och hur uttalas bygel

Bygel uttalas bygel och är ett substantiv -n byglar.

Bygel betyder:

Ordformer av bygel

Singular

bygel
obestämd grundform
bygels
obestämd genitiv
bygeln
bestämd grundform
bygelns
bestämd genitiv

Plural

byglar
obestämd grundform
byglars
obestämd genitiv
byglarna
bestämd grundform
byglarnas
bestämd genitiv

Bygel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bygel på Engelska

  • hoop, ring - curved piece of metal, leather, etc., used as a handle, fastener, or the like

Hur används ordet bygel

  1. En haspelrulle är en fiskerulle med en bygel som man fäller upp innan man kastar och sedan släpper man linan mitt i kastet, sedan när man börjar veva med veven så slås bygeln till och den utkastade linan läggs tillbaka på spolen medan man vevar och betet för hemåt, anses vara något lättare att lära sig än fiske med multiplikatorrulle (även kallad multirulle). På de flesta haspelrullar går att det flytta veven från vänster till höger sida, så att såväl höger- som vänsterhänta kan fiska med samma haspelrulle. Vanligtvis så hänger haspelrullen under spöt när man vevar, även om det förekommer vevar med rulle ovanför spöt. Haspelrullen är utrustad med en slirbroms som ger ut lina när fisken rusar, så att fisken inte lossnar. På haspellrullen sitter även en backspärr vars funktion är att se till att det bara går att veva åt ett håll. (källa)
  2. Ett hänglås, tidigare även kallat bultlås eller holklås, är en löst hängande låsanordning som har en rörlig låsbar bygel vilken kan öppnas och träs genom länkar, öglor, ringar, krampor och liknande som man vill låsa fast vid varandra. Det moderna hänglåset uppfanns 1831, men romarna tillverkade små bärbara lås redan för omkring 2000 år sedan. Den svenske uppfinnaren Christopher Polhem uppfann ett hänglås med namnet "polhemslås" som tillverkades och såldes ända in på 1950-talet.. (källa)
  3. Klädhängare, galge, bygel (i Finland) eller bygelhängare är en anordning för upphängning av enskilda klädesplagg. Galgar kan bestå av trä, plast eller metall. (källa)
  4. På äldre modeller är det vanligt med ett ställ nedtill, vid hjulen, som först och främst är avsedd för backar med öl och läsk. Stället brukar även användas till blöjpaket, balar med toalettpapper och andra varor som tar upp stor plats eller väger mycket. På nyare modeller är detta ställ inte lika vanligt. Istället brukar det ibland finnas en utfällbar bygel som är avsedd för drickabackar. (källa)
  5. Som skor används vanligen turpjäxor med skidbindning av typen nordisk norm. Om frambindningen har en bygel kan även vandringskängor utan utskjutande sula vid tån användas. (källa)
  6. Schackel är en hästsko- eller U-formad bygel av metall där bygeländarna förbinds med en genomgående skruv. Schackel används till att skarva kättingar med varandra eller förankra dem till öglor och ringar. Schackel är också vanliga fästelement för tågvirke och mycket annat på båtar med funktionen att lätt kunna lossas men ändå sitta säkert fast. Konstruktionen är oförändrad sedan minst 100 år. (källa)
  7. En stigbygel är en bygel (oftast av metall) med platt sula, avsedd som stöd för foten vid uppsittning och ridning. Stigbygeln är fäst vid sadeln med stigläder som justeras i längd till ryttarens ben. Stigbyglar används i stort sett i hela världen och ses ofta som en självklarhet. (källa)
  8. Bygel är en i järn, läder eller annat material utförd ring, rund, elliptisk eller i annan form som tjänar till stöd fäste eller skydd för något. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.