Byst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder byst, varianter, uttal och böjningar av byst

Byst synonym, annat ord för byst, vad betyder byst, förklaring, uttal och böjningar av byst.

Synonymer till byst

Vad betyder och hur uttalas byst

Byst uttalas byst och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av byst

Singular

byst
obestämd grundform
bysts
obestämd genitiv
bysten
bestämd grundform
bystens
bestämd genitiv

Plural

byster
obestämd grundform
bysters
obestämd genitiv
bysterna
bestämd grundform
bysternas
bestämd genitiv

Byst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Byst på Engelska

  • bust - sculpture of the upper half of the human figure, marble bust, a bust of Linnaeus
  • bust - the female breasts, buxom glamour girl, brassiere

Hur används ordet byst

  1. Ursprungligen ansågs dessa väsen ha en kvinnas huvud och byst och en fågels kropp (sirener), med tiden ändrades bilden till ett väsen bestående av hälften kvinna, hälften fisk. (källa)
  2. Under mitten och andra hälften av 1500-talet blev korsetten eller snörlivet modern i den europeiska modedräkten för både män och kvinnor. Korsetten introducerades i Frankrike från Italien av Katarina av Medici och blev sedan ansedd som en oumbärlig del av det franska klädmodet. Det var då en lång snäv bodice med förstärkningar av skenor i järn eller valben. Den här typen av korsett syftade främst till att skapa en slät front på framsidan av överkroppen, där kläderna ofta var rikligt dekorerade, och handlade inte om att snöra in midjan utan om att visa en kontrast mellan kroppens släta stelhet nedanför en urringning där bröstens mjukhet pöste upp, eftersom snörlivet pressade bysten uppåt, och modellen var inte konstruerad för att dras åt så hårt i midjan. (källa)
  3. Hormonerna får dels bröstkörtlarna att utvecklas under puberteten, dels reglerar hormonerna var kroppsfettet placerar sig. Ändrade hormonvärden efter puberteten kan förändra bröststorleken, vilket sker till exempel under graviditet. Dock innehåller p-piller så pass lågt värde av östrogen att många som använder det inte märker av någon storleksförändring. Större eller mindre byst efter puberteten beror därför oftast på förändringar i kroppsvikten. (källa)
  4. Piedestal (fr. piédestal), i klassisk arkitektur sockeln som bär upp en enda kolonn eller en kolonnad. Termen kan även beteckna sockeln eller fotstället för en staty, byst, vas eller annan överbyggnad, liksom inomhusmöbeln med samma namn. (källa)
  5. Bevis för bysthållare kan finnas så långt tillbaka i tiden som 4500 f.Kr. Kvinnorna i Grekland bar under antiken en bröstsnörning, vilken kallades apodesmos eller mastodeton, som gav deras byst stadga när de tränade. (källa)
  6. Byst (franska buste "överkropp", av italienska busto "bål", "byst") kallas en skulptur som låter den avporträtterade framträda från hjässan till kroppens övre delar, vanligtvis skuldror eller bröst. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.