Börschef Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder börschef, varianter, uttal och böjningar av börschef

Börschef synonym, annat ord för börschef, vad betyder börschef, förklaring, uttal och böjningar av börschef.

Vad betyder och hur uttalas börschef

Börschef uttalas börs|chef och är ett substantiv.

Ordformer av börschef

Singular

börschef
obestämd grundform
börschefs
obestämd genitiv
börschefen
bestämd grundform
börschefens
bestämd genitiv

Plural

börschefer
obestämd grundform
börschefers
obestämd genitiv
börscheferna
bestämd grundform
börschefernas
bestämd genitiv

Börschef är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet börschef

  1. Jens Olof Henriksson, född 11 januari 1967 i Lund, är en svensk civilingenjör och civilekonom. Han är sedan den 1 oktober 2019 vd och koncernchef för Swedbank. Från 1994 till 2006 arbetade Henriksson på Finansdepartementet under socialdemokratiskt ledda regeringar, bland annat som chefsekonom, 1999–2002, och statssekreterare, 2002–2006. Han har också bland annat varit börschef och vd för Stockholmsbörsen, 2010–2013, och vd för Folksam, 2013–2019. (källa)
  2. År 1979 fick Stockholms Fondbörs formellt monopol på börshandel i Sverige efter beslut från regeringen Ullsten: det blev förbjudet att bedriva aktiehandel i Sverige utanför Stockholms fondbörs. Paradoxalt nog infört av den borgerliga regeringen och mer eller mindre samtidigt med att nya politiska vindar började blåsa i rakt motsatt riktning. Under 1980-talet steg omsättningen mycket kraftigt och börsen utsattes för starka omvandlingskrafter. 1985 tillsattes Bengt Rydén som börschef och under hans ledning inleddes modernisering av börsens organisation och arbetssätt. Processen ledde fram till börsens bolagisering och privatisering under 1990-talet. År 1992 lade regeringen Carl Bildt en proposition till riksdagen om en ny börslagstiftning med ursprung i Värdepappersmarknadskommittén och Optionsutredningen. Denna tog bort stämpelskatten ("valpskatten") på aktiehandel, tillät blankning och tog bort Stockholmsbörsens monopol på börsverksamhet. Den huvudsakliga motivationen till den nya börslagen var harmonisering av lagen till direktiv från Europeiska gemenskapen (EG), nuvarande Europeiska unionen. (källa)
  3. Under 1980-talet avreglerades, av politiska och tekniska skäl, finansmarknaderna i flera länder och därmed öppnades nya möjligheter för finansiella entreprenörer. 1984 startade därför Olof Stenhammar Optionsmäklarna OM (i dag del av NASDAQ OMX), som blev Sveriges första marknadsplats för aktieoptioner och världens första privatägda, vinstinriktade och elektroniska börsverksamhet. Då värdepappersmarknaden i Sverige vid denna tid var hårt reglerad ville Bankinspektionen förbjuda verksamheten, men då aktieoptioner då ännu inte fanns som juridiskt begrepp gick verksamheten inte att stoppa. Stenhammars entreprenörskap utmanade den rådande ordningen på den svenska finansmarknaden. Det märktes både i förhållande till myndigheter och storbankerna, men också i förhållandet till Stockholms fondbörs som vid den denna tid ännu var en halvoffentlig institution med stort inflytande på finansmarknadernas organisation. Stenhammars entreprenörskap kom tidvis i konflikt med börschefen Bengt Rydén. Båda var delaktiga i att omforma de svenska finansmarknaderna under slutet av 1980-talet och 1990-talets början, fast från olika utgångspunkter. (källa)
  4. Under 1980-talet byggde Mörtstedt upp det svenska börsnoterade fastighetsbolaget Citadellet som köptes upp i slutet av 80-talet. Han blev en av Sveriges första fastighetsmiljardärer, och 1984 värderades hans bolag Citadellet till en miljard kronor. Men redan året efter blev det istället årets börsrysare, och börschefen hotade med att avföra Citadellet från Börsen på grund av tveksamma affärer i dotterbolagen. Bolaget såldes och Sten Mörtstedt försvann från den svenska arenan, men fortsatte att göra fastighetsaffärer i England. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.