Cellmembran Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder cellmembran, varianter, uttal och böjningar av cellmembran

Cellmembran synonym, annat ord för cellmembran, vad betyder cellmembran, förklaring, uttal och böjningar av cellmembran.

Vad betyder och hur uttalas cellmembran

Cellmembran uttalas cell|membr|an och är ett substantiv.

Ordformer av cellmembran

Singular

cellmembran
obestämd grundform
cellmembrans
obestämd genitiv
cellmembranet
bestämd grundform
cellmembranets
bestämd genitiv

Plural

cellmembran
obestämd grundform
cellmembrans
obestämd genitiv
cellmembranen
bestämd grundform
cellmembranens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

cellmembran
obestämd grundform
cellmembrans
obestämd genitiv
cellmembranen
bestämd grundform
cellmembranens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

cellmembraner
obestämd grundform
cellmembraners
obestämd genitiv
cellmembranerna
bestämd grundform
cellmembranernas
bestämd genitiv

Cellmembran är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet cellmembran

  1. Makrofagernas förmåga att direkt bekämpa infektioner beror på att de i sitt cellmembran har proteiner som känner igen vanliga strukturer. Den bäst beskrivna receptorfamiljen kallas "Toll-like receptors" (TLR) och hos människor och möss finns 10 kända receptorer som var och en känner igen strukturer som ofta återkommer på bakterier eller ämnen som inte hör hemma fritt i kroppen. (källa)
  2. Oligosackarider består av kedjor av ett litet antal monosackarider, upp till 10 stycken. De förekommer till exempel i glykoproteiner i cellmembran. Polysackarider består av ännu längre kedjor med ända upp till tiotusentals monosackarider. De kan vara grenade eller linjära. Exempel på polysackarider är stärkelse och cellulosa. (källa)
  3. Membranet som hindrar stora molekyler men släpper igenom vattenmolekyler är ofta cellmembran i levande organismer. En välkänd effekt av osmos är att körsbär spricker om för mycket rent regn faller på dem. (källa)
  4. Äggcellen är täckt av ett membran, zona pellucida. När spermien når ägget, frisläpps spermiens enzymer ur akrosomen och bryter ner cellmembranet. Spermiens cellmembran fuserar sedan med äggets, och dess innehåll töms in i ägget. (källa)
  5. I plasmodiet finns inga cellväggar eller ens cellmembran mellan kärnorna, utan hela plasmodiet utgör en enda "supercell" med ett gemensamt yttre membran. De flesta plasmodierna är några centimeter stora, men de allra största kan väga 25 gram och vara utspridda på en yta av ett par kvadratmeter. Många har intensiva, väl synliga, färger, till exempel gult, vitt eller brunt. (källa)
  6. Cellens barriär mot omgivningen är cellmembranet som består av ett dubbellager av fosfolipider. (källa)
  7. Ett cellmembran är en cells avgränsning mot omvärlden. Membranet skyddar cellen, en roll liknande den som huden har för en människa. Ett cellmembran består av ett dubbelt lager av ett slags fett, lipider (framförallt fosfolipider), proteiner och kolesterol. En fosfolipid har ett polärt (hydrofilt, vattensökande) huvud och två opolära (hydrofob, vattenavvisande) svansar. Fosfolipiden är orienterad med huvudet utåt och de opolära svansarna inåt mot mitten i det dubbla lagret. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.