Cervix Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder cervix, varianter, uttal och böjningar av cervix

Cervix synonym, annat ord för cervix, vad betyder cervix, förklaring, uttal och böjningar av cervix.

Synonym till cervix

Hur används ordet cervix

  1. Hos primitiva däggdjur som pungdjur förekommer könsorganen i dubbel uppsättning bredvid varandra, varje livmoder är en kraftig muskel med två öppningar, dels en uppåt mot äggledaren, dels nedåt mot livmoderhalsen (cervix), vars mynning kallas yttre livmodermunnen och är livmoderns yttre gräns mot slidan (vagina). Mer avancerade däggdjur som gnagare och hardjur har en enda slida, men två livmödrar bredvid varandra, en för varje äggledare. Fortsatt evolution har gjort att livmödrarna smält samman, så är fallet hos människan där båda äggledarna mynnar i en enda livmoder. (källa)
  2. Cancer i livmodern kan dels klassificeras efter vilken anatomisk del den uppkommer i. Dels kan den klassificeras efter vilket slags tumör det är. Omkring 95 % av alla fall av livmodercancer är cancer av typen carcinom, som kan uppkomma i endometriet eller cervix. Ett annat slags tumör är sarkom. Uppskattningsvis 1 % av livmodercancerfallen är sarkom i endometriets stroma. Ungefär 2 % av samtliga fall av livmodercancer är leiomyosarkom (uterin leiomyosarkom). Uterin leimyosarkom uppkommer i myometrium, det vill säga i livmoderns glatta muskulatur. Ytterligare en tumörtyp är carcinosarkom. Sarkom i endometriets stroma verkar ha samband med endometrios. (källa)
  3. Livmoderhalsen, cervix uteri, collum uteri, (äldre term: livmodertapp) är den nedersta och smalaste delen av livmodern. Den ligger närmast slidans mynning. Den är ungefär 2,5 cm lång och omsluts av slidans översta del. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.