Champagne Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder champagne, varianter, uttal och böjningar av champagne

Champagne synonym, annat ord för champagne, vad betyder champagne, förklaring, uttal och böjningar av champagne.

Synonymer till champagne

Vad betyder och hur uttalas champagne

Champagne uttalas champ|agne [-an´j] och är ett substantiv -n [-en] -r [-er].

Champagne betyder:

Ordformer av champagne

Singular

champagne
obestämd grundform
champagnes
obestämd genitiv
champagnen
bestämd grundform
champagnens
bestämd genitiv

Plural

champagner
obestämd grundform
champagners
obestämd genitiv
champagnerna
bestämd grundform
champagnernas
bestämd genitiv

Champagne är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Champagne på Engelska

  • champagne - a sparkling wine, champagne glass

Hur används ordet champagne

  1. En debut som kunde ha ägt rum redan för 42 år sedan. Allt var klappat och klart. Förlaget skulle ringa och en 24-årig Richard Hobert hade köpt champagne. (källa)
  2. Vin och Champagne finns på olika storlekar av flaskor. Den vanligaste är helflaska, alltså 75 centiliter eller 750 ml, men även flaskor på 187 ml, 375 ml, 500 ml, 1 liter och 1,5 liter är relativt vanligt förekommande. Endast en bråkdel av världens totala vinproduktion säljs på flaskor större än 1,5 liter. (källa)
  3. Den första svenska läsken som såldes i etiketterad flaska var Citron-Brus som lanserades av Nordstjernans mineralvattenfabrik 1905. Nordstjernans satsning på läsktillverkning gjordes genom att bolaget 1899 grundade ett dotterbolag, Nordstjernans Mineralvattenfabrik. Läsk kallades då i regel för smaksatt mineralvatten. Andra framgångar för Nordstjernan blev Äppellemonad, och Champagne-dricka. Senare lanserades även Hallon-Lemonad och Apelsin-Lemonad. Utmärkande för den svenska läskbranschen har varit essenstillverkarna som utvecklat olika smaker och varumärken som olika bryggerier sedan köpt in. Till de mer kända tillverkarna hör AB Roberts i Örebro och Saturnus AB i Malmö. Roberts grundades 1910 och levererar nästan all mustessens och utvecklade även Champis som blev en stor framgång. Saturnus lanserade den första colaläsken i Sverige - Cuba Cola 1953. En annan viktig aktör var Fructus som lanserade Pommac 1919. (källa)
  4. Läskeblask är ett Kalle Anka-ord för läskedryck som fått viss användning även utanför de tecknade seriernas värld. Ordet uppfanns troligen av den långvarige svenske Kalle Anka-översättaren P.A. Westrin och hans hustru Maibrit 1962 eller 1964. Ordet används ofta i serietidningen både som namn på en kolsyrad läskedryck och i de fall en vuxen person normalt skulle ha druckit champagne, en kall öl eller annan alkoholdryck, men som av hänsyn till den yngre läsarkretsen måste dricka läsk istället. (källa)
  5. Soppan är ursprungligen från Frankrike och heter med ursprunglig fransk stavning "Soupe á l'oignon". Enligt legenden är soppan upprättad i en restaurang nära marknaden "Belly av Paris" och var främst till för de fattiga då löken var den mest prisvärda grönsaken då den även gav energi och dödade bakterier samtidigt som det var billigt . En annan historia är att soppan uppfanns av kung Ludvig XIV av Frankrike efter han spenderat en natt i en jaktstuga där produkter som lök, olja och champagne var de enda som var tillgängliga, av det gjorde han löksoppa. (källa)
  6. Enligt franska bestämmelser med delvis internationell räckvidd får en dryck benämnas champagne endast om den är framställd inom regionen Champagne, och likadant cognac endast om den är framställd inom arrondissementet Cognac. (källa)
  7. I de föra detta sovjetrepublikerna är det sedan sovjettiden nyåret som är "den stora festen", firandet var under sovjettiden ateistiskt och inte knutet till någon religion. Många traditioner som i exempelvis Sverige förknippas med julen, hör i dessa länder hemma på nyår. Man klär sina julgranar till den 31 december, och det är också den här dagen som man delar klapparna. Man dricker även champagne och skjuter raketer. Efter revolutionen 1917 avskaffades det kristna julfirandet och med det även Farbror Frost, officiellt från 1929. Men från 1936 infördes istället nyårsfirande med nyårsgran, Farbror Frost, hans barnbarn Snöflickan och nyårspresenter istället för julklappar. Farbror Frost har sitt ursprung i slavisk mytologi, men har påverkats av den angloamerikanska Santa Claus. Han är således den östslaviska motsvarigheten till jultomten. Det finns en gammal tradition från före revolutionen att gudbarnen den här dagen besöker sina faddrar och där bjuds på Kutja och te och får pengar och godis. (källa)
  8. Vid capetingernas tillträde till franska tronen (987) fanns i Frankrike endast sex pärer, hertigarna av Normandie, Burgund och Aquitaine samt grevarna av Flandern, Toulouse och Champagne. Senare tillkom sju andliga pärer, ärkebiskoparna av Reims och Paris samt biskoparna av Laon, Langres, Beauvais, Noyon och Châlons, och 27 världsliga, samtliga hertigar (dock var inte alla hertigar pärer). (källa)
  9. Mousserande vin (i Finland skumvin) är ett vin (vanligen vitt) som blivit kolsyrat, antingen genom jäsning eller genom tillsats av koldioxid. Den äldsta kända tillverkningen av mousserande vin ägde rum 1531 med ursprungsmetoden. Champagne är den mest välkända varianten, men det finns fler varianter såsom spansk cava, italiensk spumante, crémant från Frankrike och sekt från Tyskland. (källa)
  10. Området är framförallt känt för sin svarta diabas som anses vara av yppersta kvalitet, men även andra typer av granit bryts i området såsom röd vånga-granit, champagne (en gråaktig granit), grön granit m.m. Idag är stenindustrin fortfarande viktig för bygden och brytning bedrivs i kommersiell skala av framförallt två företag, Svimpex granit AB och Emmaboda granit AB. Ett flertal stenhuggerier finns i området där förädling av stenen sker i form av tillverkning av byggnadssten, gravvårdar m.m. På Stenforsaskolan i Sibbhult finns en gymnasieutbildning där stenarbetarutbildning bedrivs som en gren av industriprogrammet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.