Cistern Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder cistern, varianter, uttal och böjningar av cistern

Cistern synonym, annat ord för cistern, vad betyder cistern, förklaring, uttal och böjningar av cistern.

Synonymer till cistern

Vad betyder och hur uttalas cistern

Cistern uttalas cistern [-ä´rn] och är ett substantiv -en -er.

Cistern betyder:

Ordformer av cistern

Singular

cistern
obestämd grundform
cisterns
obestämd genitiv
cisternen
bestämd grundform
cisternens
bestämd genitiv

Plural

cisterner
obestämd grundform
cisterners
obestämd genitiv
cisternerna
bestämd grundform
cisternernas
bestämd genitiv

Cistern är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Cistern på Engelska

  • tank, cistern - large vessel or container for liquids, oil tank

Hur används ordet cistern

  1. Gjutjärnsspisar har ofta inbyggd bakugn och kan vara utrustade med en cistern för varmvattenhållning, normalt av koppar. Gjutjärnet klarar ett dramatiskt temperaturomfång och hastiga temperaturförändringar. (källa)
  2. Carl Michael Bellman uppges ofta ha spelat luta men vad som då avses är hans cister, ett instrument som är släkt med lutan. Från cistern utvecklades småningom den svenska lutan. (källa)
  3. Bränslet, en olja i en för anläggningen anpassad kvalité, förvaras i regel i en cistern. Leveranspumpar ser sedan till att en god nivå hålls i dagtanken. Dagtanken är alltså den tank som eldningsoljan till brännarna tas ifrån. Genom att inte ta bränslet direkt från cisternen, som närmast kan liknas vid ett bränsleförråd, erhålls en högre driftsäkerhet. En dagtank skall med fördel byggas på sådant sätt att bränslet kan självrinna ned till brännarna. Från dagtanken pumpas i regel bränslet vidare till brännaren men i vissa fall kan man låta brännaren själv sköta detta. Den pump som sitter sist i bränslekedjan benämns bränslepump. (källa)
  4. Sverige har varit förskonat från större oljeutsläpp. De tidigare olyckor i vår omgivning är bland andra Tsesis utanför Nynäshamn 1977, Sefir utanför sydöstra Öland 1981, Thuntank 5 i Gävlebukten 1986, Volgoneft 263 i Karlskrona 1990, Fu Shan Hai mellan Ystad och Bornholm 2003, Full City i Norge 2009 och Godafoss precis norr om Sveriges gräns mot Norge 2011. De senaste större olyckorna är Golden Trader som i september 2011 spillde olja i Danmark efter en kollision, som med strömmar fördes till Tjörn på västkusten. Från land är det ett utsläpp av tallolja från en cistern i Söderhamn i december 2011. (källa)
  5. En vattenkran är en anordning som används till att tappa vatten ur en cistern eller en vattenledning. I dagligt tal kallas även en blandare som med hjälp av ett eller två reglage blandar varmvatten med kallvatten för vattenkran. (källa)
  6. Efter att flygplanen hade landat så taxade de till anvisad klargöringsplats för egen maskin. Väl framme så vändes flygplanet med hjälp av ett bogserfordon så att planet vid start själv kunde köra ut på taxivägen och taxa fram till banan. Ammunition för ett antal flygplanlaster fanns utlagd på ett främre ammunitionsförråd i närheten av Bakom. Efter framkörning till respektive klargöringsplats fylldes Främre am på från bakre ammunitionsförrådet med förbrukat lastalternativ. Bränsle distribueras via en rörledning ovan jord till varje klargöringsplats från en central cistern. På klargöringsplatsen fanns två rulltankar som sedan flygplanen tankades ifrån. En klargöring med tung attackammunition som sjömålsroboten Robot 04 tog cirka 30 minuter. (källa)
  7. En cistern (latin cisterna, av cista, kista), vattenkista, brunnsbäcken, är i egentlig betydelse en behållare till uppsamlande och bevarande av regnvatten. Sådana är vanligtvis konstgjorda, murade, ibland belagda med betong eller trä, någon gång uthuggna i sten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.