Cykla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder cykla, varianter, uttal och böjningar av cykla

Cykla synonym, annat ord för cykla, vad betyder cykla, förklaring, uttal och böjningar av cykla.

Synonymer till cykla

Vad betyder och hur uttalas cykla

Cykla uttalas cykla [syk´-] och är ett verb -de.

Ordformer av cykla

Aktiv

cykla
infinitiv
cyklar
presens
cyklade
preteritum
cyklat
supinum
cyklande
presens particip
cykla
imperativ

Passiv

cyklas
infinitiv
cyklas
presens
cyklades
preteritum
cyklats
supinum

Perfekt particip

cyklad en
~ + subst.
cyklat ett
~ + subst.
cyklade den/det/de
~ + subst.

Cykla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Cykla på Engelska

  • cycle - ride a bicycle

Hur används ordet cykla

  1. En gågata, bilfri zon eller bilfritt område, är en väg där man inte får köra bil eller andra motorfordon utan tillstånd från myndigheterna. Däremot får man korsa vägen med motorfordon, eller cykla i gångfart. Tillstånd för motortrafik ges oftast bara till mindre lastbil för lastning och lossning i området, taxi, funktionshindrade och utryckningsfordon som ambulans, brandbil och polisbil, och det är önskvärt att hastigheterna hålls så låga som möjligt. (källa)
  2. Med implicit kunskap ('tyst' eller 'outtalad kunskap') avses att kunna exempelvis knyta skorna eller cykla men inte kunna förklara hur det ska gå till utan att först visa hur man faktiskt gör. Denna kunskap är ofta underförstådd och svår att uttrycka i ord eller till och med okänd för individen, den är erfarenhetsbaserad, praktisk och erhålls genom övning och erfarenhet. Det är kunskap som så att säga sitter i väggarna och lärs in genom socialisation. Dess motsats är explicit eller uttalad kunskap, som är känd för individen, teoretisk, objektiv kunskap, lätt att förstå, samla in och dokumentera. (källa)
  3. Berättelsen handlar om Jack Råstedt som säger upp sig från jobbet som vaktmästare på ett sjukhus. När Jack inte jobbar så skriver han poem ibland och drömmer om att bli författare. Jack tillbringar mycket tid med sina vänner Bart, Harald, Johnny och Linnea. De går på en fest på Strandvägen där Jack får ihop det med tjejen som har festen. Dagen efter blir han utkastad av hennes far. Han börjar misstänka att tjejen han träffade, Sonja, var mer än bara ett ligg. Därefter åker Jack och hans vänner till Gotland. Där går de på fester, jagar gräs på botaniska trädgården, rostar det hemma i lägenheten, röker det och ligger med varandra. Jack, Bart och Harald cyklar därefter till Sudersand tältplats på Fårö för att fortsätta festa. Jack blir full och hamnar till slut ensam på stranden med en vinare. Vinet slår till ordentligt och plötsligt kommer tjejen från festen på Strandvägen och hjälper honom. Nästa dag vaknar han och är inte säker på om det var en dröm eller inte. Tillbaka i Stockholm får han ett brev från Sonja. I brevet får han reda på att de faktiskt träffades där på stranden, men att hon har en kontrollerande far och därför inte kan träffas. Senare kommer ett brev från Sonja som är stämplat i Malmö. Jack packar därför prylarna i sjösäcken, ber Linnea mata hans katter och åker till Malmö för att hämta hem henne. (källa)
  4. Har vi en gång lärt oss att cykla så är det svårt att glömma bort hur man gör. Och även om du inte har simmat på 50 år så kommer du lätt in i rörelsemönstret om du plötsligt ligger i vattnet igen. Därför är det också svårt att få bort ovanor och felaktigt inlärt kroppsbeteende. Detsamma gäller för kroppsspråk. Det är därför viktigt att man övar fysiskt och praktiskt för att hitta tillbaka till sitt eget naturliga kroppsspråk och sitt naturliga signalsystem, det som inte bygger på hämningar, rädslor, osäkerhet eller missförstånd. (källa)
  5. Ledsyn innebär att man har tillräckligt god förmåga att se för att kunna orientera sig i sin omgivning. Den som drabbas av en allvarlig synnedsättning och inte söker hjälp i tid riskerar att endast ha ledsynen kvar till slut. Enbart ledsynen ger inte en särskilt god syn, utan den drabbade kan vara i behov av ett ökat stöd i form av till exempel synhjälpmedel eller hemtjänst. En person som har drabbats av en synskada men vars ledsyn fortfarande är relativt bra, kan ibland klara av att cykla, men kan ha desto svårare att delta i exempelvis bollspel. (källa)
  6. Kampen mot miljöförstöring kan till exempel handla om att få folk att handla mer miljövänligt, eller oftare lämna bilen hemma samt undvika kortare flygplansresor till förmån till miljövänligare färdmedel, och istället cykla eller åka buss och tåg. Även om utvecklingsländernas befolkning till exempel inte åker lika mycket bil, har utvecklingsländerna oftast mindre pengar att anslå till miljöpolitiska åtgärder än industriländerna. (källa)
  7. På ordnivå skiljer svenskan betydelsemässigt mellan akut accent (accent 1) och grav accent (accent 2). Detta kallas tonal ordaccent och ger samma ord olika betydelse beroende på var accenten ligger. Ett intonationsförlopp kan sträcka sig över större enheter än ord, såsom fraser och hela satser. Vanligen är det så att det viktigaste i satsen, det som skall framhävas, får en starkare betoning än resten av satsen. En kort fras som "Han ska åka dit" kan med olika intonation få minst fyra åtskilda tolkningar. Om det första ordet betonas blir tolkningen att en bestämd 'han' skall åka någonstans. Med betoning på ord två blir tolkningen att någon verkligen ska åka någonstans, kanske av tvång eller som följd av ett ändrat beslut. Om 'åka' betonas hamnar detta i kontrast till att exempelvis gå eller cykla. Med sista ordet betonat är det målet för åkandet som hamnar i fokus, inte sättet att ta sig dit eller vem som skall göra resan. Ännu en möjlighet är att lägga frasbetoningen på de två sista orden, 'åka dit', vilket närmast kan uppfattas som ett hot. (källa)
  8. I Sverige finns inget förbud att cykla på ett vanligt övergångsställe, men som cyklist räknas man inte som gående och har därför inget företräde på övergångsstället. Istället måste cyklister precis som andra fordonsförare anpassa sin hastighet till situationen. (källa)
  9. Barn som börjat cykla, men behåller hjälmen på vid lek, kan använda en särskild form av cykelhjälm som har ett hakband som löser ut vid belastning. Anledningen är att olyckor tidigare skett då barn fastnat med cykelhjälmen i klätterställningar och liknande. En sådan hjälm kallas enligt NTF för småbarnshjälm. Småbarnshjälmar brukar ha ett grönt spänne och rekommenderas för barn upp till 7 år. Småbarnshjälmen kan även användas vid pulkaåkning, skridskoåkning och dylikt, under förutsättning att barnet inte kommer upp i höga hastigheter. (källa)
  10. År 2010 började Karlskoga kommun att prioritera snöröjning av gång- och cykelvägar, busshållplatser samt vägar till förskolor där föräldrar lämnar av sina barn tidigt på morgonen. Motiveringen är att det vid tio centimeters snödjup är svårare att gå och cykla än att åka bil, så därför kan bilisterna få vänta lite längre på snöröjning. Eftersom kvinnor oftare går och cyklar och män åker bil, har prioriteringen kommit att kallas jämställd snöröjning, ibland även feministisk snöröjning. Metoden har spridit sig till andra kommuner och tillämpas sedan 2015 även i Stockholm. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.